Beş yıl içinde bir ülke Euro Bölgesi'nden ayrılacak

ABD'li ekonomist Roubini, "Euro Bölgesi'nde olanlar küresel ekonomi için en büyük risklerden birini oluşturuyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DAVOS - Küresel yatırımcıların önemli bir kısmı en az bir ülkenin beş yıl içinde Euro Bölgesi'nden ayrılacağını, Yunanistan ve İrlanda'nın borçlarını ödeyemeyeceğini düşünüyor.

Bloomberg'in 21-24 Ocak'ta yaptığı ve 1000 kadar yatırımcı, uzman ya da borsacının katıldığı araştırmasına göre, katılımcıların yüzde 59'u bir ya da daha fazla ülkenin 2016 yılına kadar 17 üyeli Euro Bölgesi'nden ayrılacağını, bunların yüzde 11'i ise bu ayrılmanın 12 ay içinde olacağını düşünüyor.

Katılımcılardan yüzde 45'i Euro Bölgesi'nin gelecek beş yılda dağılmayacağını, yüzde 48'i ise dağılmanın hiçbir zaman söz konusu olmayacağını ifade ettiler. Yunan hükümeti, borçlarının yeniden yapılandırılması yolları üzerinde çalıştığını reddetse de araştırmaya katılanların dörtte üçü Yunanistan'ın, yüzde 53'ü de İrlanda'nın muhtemelen borçlarını ödeyemeyeceğine inanıyor.

Katılımcılardan yüzde 47'si Portekiz'in muhtemelen borçlarını ödeyemeyeceğini, yüzde 48'i ise bu ülkenin borç ödememesi gibi bir durumu olmayacağını düşünüyor. Katılımcıların üçte ikisi İspanya'nın borç ödeme sıkıntısına girmeyeceğine inanıyor.

Araştırmaya katılan Indiana Trust şirketinden Ted Jarvis, "Avrupa'daki sorunların üzerine gidildi, ancak yalnızca geçici bir çözümle. Euro Bölgesi'nin birkaç üyesi doğru politikalar izlemedi ve kendi kuyularını kazdılar" dedi.

ABD'li ekonomist Nouriel Roubini de Dünya Ekonomik Forumu'nun açılışında, "Euro Bölgesi'nde olanlar küresel ekonomi için en büyük risklerden birini oluşturuyor" diye konuştu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet de Euro Bölgesi'nin bir üyesini kaybedeceği fikrini "saçma bir varsayım" olarak değerlendirdi.

Araştırmada, katılımcılara Avrupalı liderlerin performansları da sorulurken, katılımcılardan yüzde 69'u Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, yüzde 63'ü İngiltere Başbakanı David Cameron'ın ve yüzde 56'sı ise Trichet'nin performansını beğeniyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir