Beş yılda bir milyon kişi istihdam edilecek

İş-Kur Genel Müdürü Biçerli, UMEM Projesi ile 5 yılda 1 milyona yakın kişinin istihdam edilmesinin hedeflendiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Biçerli, Beceri'10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesinin hayata geçmesi durumunda 5 yılda 1 milyona yakın kişinin istihdam edilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Biçerli, Kocaeli Sanayi Odası'nda "Becerli '10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi"nin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, söz konusu projenin ülkenin birden fazla sorununa çözüm getirmeyi hedefleyen ciddi bir proje olduğunu belirtti.

Türkiye'nin diğer sorununun ise eleman vasıfsızlığı olduğunu ifade eden Biçerli, "İş gücümüzün yüzde 60'ına yakını lise altı eğitimlisi. Hala 'Ne iş olsa yaparım' diyen bir kesim var. Bir başka sorun sanayinin ihtiyaçlarıyla iş gücünün sahip olduğu şeyler arasında uyumsuzluk. Buna çalışma ekonomisinde 'Yapısal İşsizlik' denir. Bunu gidermek çok zor. Gidermenin tek yolu var o da eğitimdir. Uzun vadeli, masraflı ama başka da bir yol yok. Dolayısıyla bu proje 'bütün sorunları tek taşla vurma projesidir. Bir taşla birden fazla kuş vurabileceğimizi düşünüyorum" dedi.

UMEM projesi 19 ilde başlatılacak

UMEM projesinin hedef çıktılarından birinin de "Çok ortaklı iş yapabilme becerisi" olacağını anlatan Doç. Dr. Biçerli, şöyle devam etti:

"Bunda da başarılı örneklerimiz var ama çok da başarılı olduğumuzu söyleyemeyiz. Burada kamu ve özel ortaklığımız var. Bir başka çıktı da illerimizin ihtiyacının tespit edilmesi. Bugüne kadar el yordamıyla bir şeyler yapmaya çalıştık. İş adamlarımız ne ister, önümüzdeki 6 ayda veya 1 senede, nerede kapasitesini yükseltecek, elemana ihtiyacı var.

Bu proje 19 ilde başlatılıyor. Bir şablon çıkarıyoruz. Önümüzdeki yıllarda 81 ilde bu şablona uygun olarak dönem dönem Türkiye'nin fotoğrafını çekeceğiz, sanayisinin fotoğrafını çekeceğiz. Kurslar ihtiyaca göre açılacak."

Projede, teorik eğitimin yanı sıra uygulamalı eğitimin de verileceğini ifade eden Biçerli, şunları söyledi:

"Proje sanayiye yönelik. Sanayi sektörü kayıt dışılığın az olduğu bir sektördür. Proje kayıtlı ekonomiye takviye olacak ve kayıtlılık düzeyini artıracağını ümit ediyorum. Bu proje eğer hayata geçerse 5 yılda 1 milyona yakın kişinin işe kazandırılması hedefleniyor. Hedefin büyük olması iyidir. Hedefi yukarıda tutmak iyidir.

Bunu gerçekleştirebiliriz veya gerçekleştiremeyiz. Bu da ülkenin konjektörünün bize sağlayacağı bir şeydir. Ben bu noktada iyimserim. Türkiye'deki gelişmelerin ülkenin ekonomik büyüme hızının giderek artacağı kanaatindeyim. Biz bu işsizlik problemiyle de vasıfsızlık problemini de inşallah bu proje kapsamında yenebileceğimizi düşünüyorum."

Proje ile İş-Kur'a kayıtlı işsizlere, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda alacakları meslek edindirme kurslarını takiben, TOBB üyesi olan firmalarda sağlanacak ücretli staj imkanı yoluyla deneyim kazandırılmasını amaçlıyor.

"Beceri Kazandırma ve İş Edindirme Seferberliği' sloganıyla yola çıkan proje kapsamında yararlanacakları meslek edindirme kursları ve staj sonunda başarılı olan kursiyerleri işe alacak firmalara 4,5 yıla kadar sürecek olan sigorta prim teşvikleri sağlanacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir