BES'te emekli sayısı 2 bin 459'a ulaştı

Toplam fon büyüklüğü 10 milyar 522 milyon lirayı geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) emekli olan kişi sayısı 2 bin 459'a ulaştı.

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Başkanı ve AvivaSA Emeklilik ve Hayat Üst Yöneticisi (CEO) Meral Eredenk, açıklamasında, EGM'nin 16 Temmuz 2010 tarihli verilerine göre toplam fon büyüklüğünün 10 milyar 522 milyon 548 bin 755 liraya, toplam katılımcı sayısının ise 2 milyon 162 bin 827 kişiye ulaştığını belirtti.

Eredenk, sistemden emekli olan BES katılımcılarının sayısının ise 2 bin 459'a çıktığını kaydetti.

Bireysel emeklilik katılımcılarının sistemin sağladığı en önemli katkılardan biri olan vergi avantajını kullanarak kazançlarını daha çok artırabileceklerini vurgulayan Eredenk, şunları ifade etti:

"Katılımcılar, katkı paylarını öderken gelir vergisi matrahından düşürülmesini sağlayarak daha sistemin başındayken kazanç sağlayabiliyor. Bulunulan vergi dilimine göre farklılık göstermekle birlikte elde edilen yıllık yüzde 25-30 oranında vergi avantajıyla katılımcılar daha az katkı payı ödemiş oluyor. Vergi avantajında yararlanılan ikinci nokta ise birikimlerin değerlendirilmesi aşaması. Çünkü emeklilik yatırım fonlarının getirileri hem kurumlar vergisinden hem de gelir vergisinden muaf. Böylelikle katılımcılarımız ek bir vergi ödememiş oluyorlar.

Vergi avantajı, sistemden emekli olma aşamasında da devreye giriyor. BES'ten emekli olmanın en önemli koşulları olan 'sistemde 10 yıl kalma ve 56 yaş kriterleri'ni tamamlayan katılımcılar, yüzde 3,75 oranında stopaj vergisi veriyor. Oysa 10 yıldan önce sistemden ayrılan katılımcılar yüzde 15, 10 yılı tamamlayıp 56 yaşından önce ayrılanlar ise yüzde 10 oranında stopaj vergisi ödüyor."

Eredenk, halen çalışan ve katkı payı ödemesini gerçekleştiren bireysel emeklilik katılımcılarının, ödeme belgelerini şirketlerinin insan kaynakları departmanına ya da muhasebelerine; beyana tabi gelir vergisi mükellefi iseler muhasebecilerine ilettiklerinde vergi indirimi sağlamış olacaklarını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir