Beşiktaş, derbinin iptalini istiyor

Siyah beyazlı kulüp hükmen galip ilan edilmesi talebiyle federasyona başvurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Beşiktaş Kulübü, Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında 18 Nisan Pazar günü oynanan Turkcell Süper Lig maçında kural hataları yapıldığını savunarak, müsabakanın iptali ve Beşiktaş'ın hükmen galip ilan edilmesi talebiyle Futbol Federasyonu'na (TFF) başvurdu.

TFF Yönetim Kurulu ve Merkez Hakem Kurulu'na gönderilen yazıda, maçın 64. dakikasındaki penaltıda, Uluslararası Oyun Kuralları'nda yazılı kurallara aykırı davranılarak kural hatası yapıldığı vurgulanırken, Fenerbahçeli oyuncu Bilica'nın, maçın sonucunu etkileyecek şekilde centilmenliğe ve sportmenlik ruhuna aykırı olarak, sağlıklı şekilde penaltı vuruşu yapılamaması için penaltı noktasını tasarlayarak, bilerek ve isteyerek bozduğu, penaltı noktasındaki saha çimlerini ayağıyla kaldırdığı, penaltı noktasını kazarak, çukurlaştırılmış, penaltı noktasına dikilecek topun penaltı noktasında zeminin yüzeyinde durmasını engellediği ifade edildi.

Uluslararası Futbol Oyun Kuralları'nın ve TFF Futbol Müsabaka Talimatı hükümlerinin, müsabakanın sonucunu etkilemeye yönelik, hukuka, spor ahlakına, centilmenliğe aykırı hareketleri korumadığı dile getirilen yazıda, ''Rakip takım oyuncusu Bilica, TFF'nin müsabakalar için çıkardığı düzenleme hükümlerini müsabaka sonucunu etki edecek şekilde ihlal etmiştir. TFF Futbol Müsabaka Talimatı'nın 22 ve 24'üncü maddelerinde bu tür hareketlerin sonuçları hükme bağlanmıştır. Bu maddeler uyarınca Fenerbahçe takımının hükmen yenik sayılmasına karar verilmesi gerekir'' denildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Müsabakanın 64. dakikasında meydana gelen penaltıda, Uluslararası Futbol Oyun Kuralları'nda yazılı hususlara aykırı davranılmış ve kural hatası yapılmıştır. Uluslararası Futbol Oyun Kuralları'nın 14. maddesinde penaltı vuruşu sırasındaki ihlaller ve cezalar açıkça belirlenmiş olup, buna göre penaltı atılan takımın kalecisinin takım arkadaşı oyun kurallarını ihlal ederse ve top kaleye girmezse vuruş tekrarlanır hükmünü getirmektedir.

Anılan oyunda takımımız lehine verilen penaltının atışından evvel rakip takım Fenerbahçe oyuncusu Bilica, müsabakanın orta, yan ve dördüncü hakeminin varlığına, müsabaka gözlemcisinin/gözlemcilerinin müsabakayı izlemesine ve müsabakanın başından sonuna kadar naklen yayın yapılıyor olmasına aldırmaksızın, müsabakanın sonucunu etkileyecek şekilde centilmenliğe ve sportmenlik ruhuna aykırı olarak, sağlıklı şekilde penaltı vuruşunun yapılamaması için penaltı noktasını tasarlayarak, bilerek ve isteyerek bozmuş, penaltı noktasındaki saha çimlerini ayağıyla kaldırmış, penaltı noktasını kazarak, çukurlaştırmış, penaltı noktasına dikilecek topun penaltı noktasında zeminin yüzeyinde durmasını engellemiş, bu durum oyuncularımız tarafından müsabakanın orta hakemine ısrarla bildirilmiş, topun Bilica'nın açtığı çukurda kaldığı, nizami, düzgün ve sağlıklı bir vuruşun yapılamayacağı açıklanmış ve bu duruma itiraz edilmiş olmasına rağmen, müsabakanın orta hakemi penaltı noktasını (kendi görev tanımında olmamasına rağmen) iptidai bir şekilde ayağıyla, Bilica tarafından parçalanmış çimleri ve toprakları oyulmuş zemine ittirmeye çalışarak düzeltmeye çalışmış, top penaltı noktasına konulduğunda nizami bir atışın yapılmasını engelleyecek tarzda çukurda kalmış olmasına rağmen atışın yapılmasında ısrar etmiştir.

Tüm bu hususlar, müsabakanın skorunu ve sonucunu, hukuka ve spor ahlakına aykırı şekilde etkilemeye yönelik, centilmenlik dışı hareketlerdir. Gerek Uluslararası Futbol Oyun Kuralları, gerekse TFF Futbol Müsabaka Talimatı hükümleri, bu türdeki müsabakanın sonucunu etkilemeye yönelik hukuka, spor ahlakına, centilmenliğe aykırı hareketleri korumaz. Rakip takım oyuncusu Bilica, TFF'nin müsabakalar için çıkardığı düzenleme hükümlerini müsabaka sonucunu etki edecek şekilde ihlal etmiştir. TFF Futbol Müsabaka Talimatı'nın 22 ve 24. maddelerinde bu tür hareketlerin sonuçları hükme bağlanmıştır. Bu maddeler uyarınca Fenerbahçe takımının hükmen yenik sayılmasına karar verilmesi gerekir."

Öte yandan müsabaka hakemi, bariz gol şansı olan oyuncumuza (ki penaltı pozisyonunda kendisine şiddetli faul yapılan oyuncumuzla kale arasında -topla kale arasında- 5 metreden daha az bir mesafe olduğu gibi, oyuncumuzla kale arasında -top dışında- rakip takımdan kaleci dışında hiçbir oyuncu bulunmamaktadır) yapılan şiddetli faulü sadece uyarı ile cezalandırmış olması da Uluslararası Futbol Oyun Kurallarına aykırıdır.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir