Beştepe'de 15 Temmuz Şehitler Abidesi açıldı

15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı dolayısıyla Ankara'da 15 Temmuz Şehitler Abidesi'nin açılışı gerçekleştirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
16 Türk devletini temsil eden askerlerin de bulunduğu 15 Temmuz Şehitler Abidesi'nin açılışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından yapıldı. 
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Milli Birlik Günü" olarak ilan edilen 15 Temmuz'u "unutmama, unutturmama" sözünü yerine getirmekte kararlı olduklarını belirtti.
Dünyanın değişik yerlerinde, eyaletlerde herhangi bir olayda, rahatlıkla olağanüstü hal kararı alınabildiğini, Fransa'da teröristlerin 10-15 kişiyi öldürmesinin ardından 1 yıl olağanüstü hal kararı verildiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burada bizim devletimizi yıkmaya teşebbüs ediyorlar, 250 şehidimiz, 2 bin 193 gazimiz var. Biz bu kararı verirken George'a mı soracağız, Hans'a mı soracağız? Şu anda parlamenter hukuk sistemi içerisinde parlamentomuz var, parlamentomuzdan gelir, geçerse bana geldiği zaman ben de bunu onaylarım. Bu kadar açık söylüyorum. Niye? 250 şehidimizin ruhaniyetinin hesabını veremeyiz, 2 bin 193 gazimizin o acılarını çekemeyiz" diye konuştu.

Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim Araştırma Hastanesinde gazileri ziyaret ettiğini hatırlatan Erdoğan, "Ayağı kopuk olanlar, kolu olmayanlar, başının yarısı kopmuş olanlar... Bütün bunlar ortada bir vaka. Biz hala acaba George ne der, Hans ne der? Bunu düşünüyoruz. Avrupa Birliği'nde durum ne olur? Bunu düşünüyoruz. Ne yaparsan yap Avrupa Birliği'nin tavrı ortada. 54 yıl geçti 54 yıl, hala bizimle bunlar dalga geçiyor. Verdikleri sözleri tutmazlar, vize uygulaması dersin tutmazlar, 'Mültecilerle ilgili şu kadar para vereceğiz' derler, vermezler. Biz kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz, başka bu işin çaresi yok" açıklamalarında bulundu.

"Bu hesabı verecekler, bu işin lamı cimi yok"

O gece canları pahasına sokaklara dökülen milyonları görmeyenlerin, FETÖ'den, PKK'dan tutuklananların hakları için adeta kendilerini parçaladığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: 

"İşte en son Hamburg G20'de bize onları soruyorlar. Hala onları soruyorlar. Bu 250 şehidi, 2 bin 193 gaziyi sormuyorlar. Acaba İstanbul'da 1 milyon insan niçin sadece Anadolu yakasında bir araya geldi? Bunu sormuyorlar. Bugün 81 vilayette bu insanlar niçin sokaklarda? Bunu sormuyorlar. Niçin? İşlerine gelmiyor. Birileri de sözde adalet yürüyüşü yapıyor. Niçin? Bizim Hatay'da, Türkmen kardeşlerimize gönderdiğimiz yardımların ne yazık FETÖ'cüler tarafından önünün kesilerek... MİT tırları, FETÖ'cü savcıların talimatıyla önleri kesiliyor, ondan sonra sandıklarda ne var, ne yok bunlara da bakıyorlar. Bunlara bakma yetkisi de yok ama anında 'Ben yaptım, oldu' dediler, bu işi de yaptılar. Şimdi içeride. Bu hesabı verecekler, bu işin lamı cimi yok.

Şu anda yargıda bakıyorsunuz keyif yerinde. Orada o mağdur, mazlum şehitlerimizin ailelerine karşı adeta caka satıyorlar. Ben bugün söyledim, Sayın Başbakan burada, Adalet Bakanı da burada, diyorum ki bunlara artık Guantanamo'da olduğu gibi özel elbise giydirip, mahkemeye de böyle gelmeleri lazım. Böyle grand tuvalet mahkemeye gelmek gibi bir şey olmaz. Çünkü o mağdur, o mazlum kardeşlerimizin hakkını almamız lazım. Neler oldu, neler oluyor... Biz üzerimize düşeni yapmamız lazım."

16 Türk devletini temsil eden 16 yıldız bulunuyor

Abidenin dört yanında Rabia işaretini temsilen tek bayrak, tek millet, tek vatan ve tek devlet yazılı anıtı inceleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, anıttaki mozolede bulunan Cumhurbaşkanlığı forsunun üzerine Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil eden güneşi taktı.

Anıttaki "tek vatan"da büyük Türk bayrağı ve 81 ilin ismi, "tek bayrak"ta ay yıldız, "tek millet"te 81 insan figürü ve "tek devlet"te de Cumhurbaşkanlığı forsu ile 16 Türk devletini temsil eden 16 yıldız bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir