Bilgisayarınızı yamayın!

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



İSTANBUL - Antivirüs yazılım lideri ESET, Nisan ayı Dünya Tehdit Raporu’nu yayınladı. Son üç yıldır tehdit şapiyonluğunu kimseye bırakmayan “Conficker“ adlı zararlı yazılım, rapora göre 5’inci sıraya gerilemiş durumda. ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu’ya göre işletim sisteminin yamalar ile güncel tutulması, riskin hafiflemesindeki en önemli etkenlerden biri. Akkoyunlu, “bilgisayarınızı yamasız bırakmayın“ uyarısında bulundu.

eset_logo.jpg
2009, 2010 ve 2011 yıllarında bilgisayarlara yönelik en yaygın görülen tehdit olan Conficker adlı solucan türü, işletim sisteminde bulduğu açık sayesinde geçerli kullanıcı bilgilerine ihtiyaç duymadan bilgisayara bulaşıyor. Güvenlikle ilgili çeşitli sistem hizmetlerini devre dışı bırakan bu zararlı yazılım, daha sonra ek bir yazılım indirilmesine imkan sağlayıp, bilgisayardaki kişisel bilgilere kötü amaçlı kişiler tarafından ulaşılmasını sağlıyor.

Tehdit önlemle geriliyor

Conficker, dünyada yine ilk 10 büyük tehdit arasında olmasına karşın ESET Nisan ayı Dünya Tehdit Raporu’na göre 5’inci sıraya düşmüş durumda. Yani tehdit geriliyor. Başta ESET olmak üzere neredeyse tüm antivirüs yazılım kuruluşları Conficker’e karşı etkili yöntemler geliştirmiş durumda. Ancak ESET uzmanlarına göre Confickerle savaşta, bilgisayar kullanıcılarının Windows sistem yamalarını güncel tutmaları çok büyük önem kazanıyor.

Yama ve dikkat etkisi

ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, “bilgisayarınızı yamasız bırakmayın“ diyerek şu bilgileri paylaştı: “Conficker‘in bulaşma riskini önlemek için kullanıcıların kişisel özenleri çok önemli. Burada Windows’un sistem yamalarını mutlaka güncellemelerini öneriyoruz. Genellikle Windows, otomatik olarak güncelemeler yapıyor. Antivirüs yazılımları da, sistem güncelliği gerektiğinde anında uyarıyor. Ancak kullanıcılar zaman zaman bu güncellemeleri erteliyor ya da değerlendirmemeyi tercih edebiliyor. Ama unutulmamalı ki, siber suçlular bilgisayarlara sızabilmek için sürekli bir açık arayışı içindeler. Dolayısıyla daha güvenli bir kullanım için söz konusu sistem güncellemeler yüklenmeli. Conficker örneğinde, güncellemeler ve biraz dikkatli kullanımla bu zararlı yazılımın oranlarında düşüş görüyoruz. Siber suçlular için hala cazip bir zararlı yazılım olmasına da, ilerleyen zamanlarda bulaşma oranının azalacağını düşünüyoruz.“

En çok görülen tehdit değişmedi

Öte yandan Nisan ayında dünyada en çok görülen tehdit, “HTML/Scrinject.B” oldu. Bu virüs, güvenilir olarak bilinen web sitelere yerleşerek, kullanıcıyı sahte linklere yönlendiriyor ve kötü amaçlı yazılımların bilgisayara indirilmesine neden oluyor. “HTML/Scrinject.B”, Ocak ayından bu yana dünya tehdit liderliğini sürdürüyor.