Bin dolara sürücüsüz araç geliştirdi

Geçmişte iPhone ve Sonny gibi elektronik devlerininin güvenlik duvarını aşıp gizli bilgilerini ele geçirerek ün yapan George Hotz adlı ABD'li genç girişimci sürücüsüz aracı sadece bin dolara mal etmeyi başardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın Şahinalp /dunya.com

Tarihte telefon devi iPhone'un gizli bilgilerini ele geçiren ilk kişi olan George Hotz tek başına sürücüsüz otomobili inşa ediyor. Hem de evinin garajında...

Otomobil endüstrisinde çığır açan sürücüsüz aracın geçmişi yaklaşık on yıl öncesine dayanıyor.

12 kilometrelik parkurdan dünya yollarına

ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı araştırma grubu Darpa, 'Grand Challenge' adlı bir yarışma düzenleyerek otonom araçların kaç  kilometrelik parkuru tamamlayabileceğini sınadı. 2004'teki müsabakaya katılan en iyi otonom araçlar 242 kilometrelik parkurun sadece 12 kilometresini tamamlayabiliyordu. Son yıllarda otonom araçların performansı çok daha iyi hale geldi. Ancak otonom araçların maliyetleri de milyon dolarlara ölçülüyor. 

Devler milyarlarca dolar yatırıyor 

Günümüzde teknoloji devi Google Grand Challenge'a katılan araçlardaki temel teknolojiyi kullanıyor. Gelişen teknolojiyle birlikte bilgisayar gücü, sensörlerin kullanımı, otonom yazılımlara harcanan masrafta ciddi azalmalar elde edildi. Fakat otonom araç için Tesla Motors, BMW, Ford, General Motor ve İsrailli Mobileye milyarlarca dolar yatırıyor. 

"Uçuk paralar harcıyorlar"

BloombergBusiness'ın haberine göre, otomotiv devlerinin sürücüsüz araç teknolojisine gereksiz derecede çok fazla para harcadığını belirten Hotz, " Bu çok abzürt. Özellikle Mobileye zamanın çok gerisinde ve gelişmeleri izleyemiyor." dedi. 

Mobileye sözcüsü Yonah Lloyd ise bu iddiaları yalanlayarak, " Araçlarımızda kullanılan kodlar en son AI teknolojisi. Algılama ve kontrol algoritmalarımızda son teknikleri kullanıyoruz" dedi. 

Bu arada Mobileye gelirini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 104 artırarak 71 milyon dolara çıkardığını belirtelim. 

Hotz Mobileye'nin sahip olduğu otonom araç teknolojisini sıradan bir elektronik ürün satan dükkanın raflarından kolayca temin ettiği aletlerle hayata geçiriyor.

hotzoto.jpg

Dünün hackerı bugünün girişimcisi Hotz'un aracının iç görüntüsü. Vites kutusundaki joystick ana kumandayı sağlıyor. 

Acura ILX'ini otonom yaptı

Hotz'un Acura ILX model sürücüsüz aracındaki kitte her biri 13 dolar değerinde olan ve cep telefonlarında bulunan 6 kamera bulunuyor. iki kamera içteki dikiz aynasında, iki aracın kör noktalarını kollamak için yanlarda, bir arkada ve bir tane de balık gözü olarak otomobilin üstünde monte edilmiş vaziyette. Kameraları kontrol için  'neural net' olarak bilinen yazılım kullanıyor.

Sadece bin dolara mal etti

Neural net bir nevi yapay zeka gibi sürücünün davranışlarını algılayıp  verileri güncelleyerek kendi kendine öğrenebiliyor. Kamera ve yazılım paketi toplamda sadece bin dolara mal oluyor. 

İlk 10 siparişi aldı

Hotz, " Şu anda arkadaşlarımdan 10'u kendi geliştirdiğim kamera-yazılımdan oluşan sürücüsüz otomobil kitinden satın almak istiyor" dedi. 

Kamera ve yazılım paketini otomobil üreticileri ya da araç sahiplerine satmayı hedefleyen Hotz kısa zamanda milyonlarca dolar kazanabileceğini düşünüyor.  

feat_hotz52__03.jpg

George Hotz garajında

Geleceğin Steve Jobs'ı olabilir

Ölümünden 5 hafta öncesine kadar Apple'ın CEO'luğunu yapan Steve Jobs'ın da kariyerine hackerlık olarak başladığını düşünürsek 26 yaşındaki George Hotz'un da günün birinde başarılı bir tepe yönetcisi olabileceğini söylemek pek de yanlış olmaz.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir