Binbaşgil: Kredi pazarında küçük işletmeler de yer almalı

Akbanak Genel Müdür Vekili Binbaşgil, kredi pazarında küçük işletmelerin yer alamadığını belirterek, bunu değiştirmek gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Akbank Genel Müdür Vekili Hakan Binbaşgil, "Finans, kredi pazarına baktığımız zaman burada maalesef küçük işletmeler dörtte bir bile pay alamıyorlar. Hele yeni başlayan şirketlerde finansman

olanaklarının neredeyse yok denecek kadar az olduğunu görüyoruz. Bunu Türkiye'de değiştirmek gerekir" dedi.

Endeavor Türkiye, TÜSİAD ve Angel Resources Institute tarafından Akbank ve Turkcell ortaklığında "Melek Yatırımcılık"la ilgilenenlere özel tasarlanmış İyi Yatırım Zirvesi'nde konuşan Akbank Genel Müdür Vekili Hakan Binbaşgil, dünyanın özellikle bugün içinde bulunduğu durumda yeni fikirlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğunu, ancak yeni fikirlerin tek başına yeterli olmadığını, bunun arkasında belli bir finansman ve destek gerektiğini söyledi.

Microsoft, Apple, Google gibi şirketlerin kendi alanında lider şirketler olduğuna işaret eden Binbaşgil, "Ama hepimizin belki bilmediği bir konu var. Bütün bu şirketlerin hemen hemen hepsi meleklerin ilk başlarda ruh verdiği şirketler... Belki o melekler o dakikada olmasaydı günümüzün Facebook'ları, Twitter'ları, Google'ları belki de olmazdı" dedi.

Türkiye'nin 2023'e kadar dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmesi gibi bir vizyonu bulunduğunu hatırlatan Binbaşgil, şöyle devam etti:

"Bu, Türkiye'nin yapamayacağı bir şey değil. Türkiye'nin artılarını hepimiz biliyoruz. Eğitim seviyesi giderek artıyor, teknoloji, ekonominin gidişatına baktığımız zaman yurt dışıyla kıyaslanmayacak noktada... Ama bütün bunları arka arkaya koyduğumuzda acaba Türkiye'nin ilk 10'a girmesi için bunlar yeterli mi? Bence değil. Bugün özellikle dünyanın en önde giden ülkelere baktığınız zaman oralarda inovasyon konusunun genelde daha ön planda olduğunu görüyoruz.

Türkiye'de maalesef bu konuda daha atılacak çok adım var. Bu konularda çok daha iyi olabiliriz. Bence ilk 10'a girmek için inovasyan konusunun bugünkünden çok daha farklı noktalara gelmesi gerekiyor."

Hakan Binbaşgil, Türkiye'deki şirketlerin yüzde 100'e yakınının küçük işletmelerden oluştuğuna değinerek, bunların istihdam içindeki payına bakıldığında oranın yüzde 80'ler civarında olduğunu söyledi.

Binbaşgil, "Finans, kredi pazarına baktığımız zaman burada maalesef dörtte bir bile pay alamıyorlar. Hele yeni başlayan şirketlerde finansman olanaklarının neredeyse yok denecek kadar az olduğunu görüyoruz. Bunu Türkiye'de değiştirmek gerekir. Bu konuda Türkiye'de çok büyük bir boşluk var. Bu boşluğu doldurmak da kolay bir şey değil, ama Endeavor'un burada çok büyük adımları ve girişimleri olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir