Bir araya geldiler
Gül, Merkel ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Merkel görüşmede, Türk ekonomisinden övgüyle bahsetti. Alman başbakan, Cumhurbaşkanı Gül'e, Rumların AB dönem başkanlığı sırasında, Türkiye'nin AB ile ilişkilerini kesip kesmeyeceğini sordu.
CHICAGO - ABD'nin Chicago kentindeki NATO zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile öğle yemeği yiyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, görüşmede Türkiye'nin ekonomik performansından övgüyle bahsetti.
Edinilen bilgiye göre görüşme, Cumhurbaşkanı Gül'ü yemeğe davet eden Merkel'in talebi üzerine yapıldı.
Merkel görüşmede önceki günkü G-8 zirvesini anlattı. Kendisi için en önemli konunun ekonomik kriz olduğunu söyleyen Merkel, Gül'e de bu konudaki fikrini sordu. Cumhurbaşkanı Gül de, ekonomik realiteye bakıldığında şu anda Avrupa'nın zor bir dönemden geçtiğini, kararlı ve doğru işler yapılması gerektiğini belirtti.
Gül, Türkiye'nin de Gümrük Birliği üyesi olması itibariyle, gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini ve Gümrük Birliği yoluyla Avrupa'daki krizden olumsuz etkilenmek istemediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin de 1990'lı yıllarda ekonomik krizler yaşadığını, ama 2002'de 58. hükümet kurulduktan sonra önlemleri kararlı şekilde uyguladıklarını anlattı.
Merkel görüşmede, Türkiye'nin ekonomik performansından övgüyle bahsetti.
Kıbrıs ve AB konusunun gündeme geldiği görüşmede Gül, bu iki konuda Türkiye'nin görüşlerini anlattı, vize serbestisi konusunda esneklik gösterilmesini istedi.
Merkel'in, Rumların AB dönem başkanlığını üstlenmesi konusunda, bu dönemde Türkiye'nin AB ile ilişkileri tamamen kesip kesmeyeceğini sorduğu, Gül'ün de, sadece dönem başkanlığıyla görüşmeyeceklerini, AB komisyonu ve diğer AB kurumlarıyla ilişkilerinin devam edeceğini söylediği öğrenildi.
Merkel görüşmede ayrıca Gül'e Suriye'yi sordu, Gül de, bu konuda Türkiye'nin görüşlerini anlattı.
Görüşmenin son bölümünde de İran konusu konuşuldu, Bağdat'ta İran ile "5 1" ülkeleri arasında yapılacak toplantıda yapıcı tutum sergilenmesi gereği dile getirildi.
Gül-Ban görüşmesinde Afganistan, Suriye ve Kıbrıs konuşuldu
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun arasında NATO zirvesi marjında yapılan görüşmede, Afganistan, Suriye ve Kıbrıs konuları ele alındı.
Ban görüşmede öncelikle Afganistan'dan konuyu açtı ve 2014 yılında ISAF'ın bu ülkeden çekilmesinden sonra sağlanacak destek ve sivil kapasite oluşturulmasının önemine değindi.
Gül de Türkiye'nin 2014 sonrasında da Afganistan'a güçlü ve kapsamlı desteğini sürdüreceğini söyledi.
Görüşmede Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü zirveler süreci hakkında bilgi veren Gül, Türkiye'nin Afganistan'a yönelik yardım ve desteklerini anlattı, özellikle de halkın gönlünün kazanılması gerektiğini vurguladı.
Suriye
BM Genel Sekreteri Ban da Suriye konusunu açarken Gül, bu konuda Türkiye'nin görüşlerini aktardı. Türkiye'nin Annan planının başarılı olmasını istediğini vurgulayan Gül, Annan planının 6 maddesinin de tam olarak uygulanması gerektiğinin altını çizdi.
Ban, Suriye'deki gözlemci sayısının yakın zamanda 300'e ulaşacağını söylediği, Gül'ün de bunun üzerine, 300'ün yetmeyeceğini, bunun birkaç bine çıkması gerektiğini söylediği öğrenildi.
BM Genel Sekreteri, Suriyeli sığınmacıların barındığı Türkiye'deki kampları överken, Türkiye'nin kamplar konusunda "Dünyada bu işi bilen az sayıdaki ülkeden biri olduğunu" belirtti.
İki taraf da Suriye'de herkesin ateşkese uymasını istediklerini vurguladı.
Kıbrıs
Görüşmede daha sonra Kıbrıs konusuna geçildiği öğrenildi.
Gül, çözüm için uğraşan tarafın Türk tarafı olduğunun kayda geçmesi gerektiğini vurgularken, Ban da iyi niyet misyonu çerçevesinde yürüttüğü çabalarda gelişme kaydedilmemesinden kendisinin de hayal kırıklığına uğradığını söyledi.
Gül-Hollande görüşmesinde iki ülke ilişkileri masaya yatırıldı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande arasında bugün yapılan ikili görüşmede, ilişkilerde yeni bir sayfa açma ve ilişkileri eski seviyesine getirme arzusu karşılıklı olarak ortaya kondu.
Gül ve Hollande, görüşmelerinde iki ülke ilişkilerinde samimi bir dönem başlatmak istedikleri yönünde birbirlerine sıcak mesajlar verdi. Gül, görüşmede öncelikle Hollande'ı Fransa Cumhurbaşkanlığına seçilmesinden dolayı tebrik etti.
Görüşmede Türkiye-Fransa ilişkilerinin köklü yapısına dikkati çeken Gül, ilişkilerde yeni bir beyaz sayfa açmak istediklerini belirtti.
Hollande de geçmişteki yanlış anlamalarla vakit kaybetmemeleri gerektiği mesajını vererek, Türk-Fransız ilişkilerini eski seviyeye getirmeyi kendisinin de arzuladığını söyledi.
"Arap Baharı"ndan konuyu açan Hollande, bölgesinde Türkiye'nin referans olarak alındığını, Türkiye'nin Suriye konusunda önemli bir aktör olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin AB üyelik sürecine değinen Hollande, ayrıca Avrupa'daki ekonomik krizin de ortak konuları olduğunu belirterek, Fransa'da yaşayan çok sayıda Türk vatandaşı olduğuna değindi.
Fransa Cumhurbaşkanı, Türk ve Fransız bakanların sık sık bir araya gelmesi arzusunu dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Gül de Hollande'ın bu sözlerinden duyduğu memnuniyeti ortaya koydu ve kendisinin de ilişkilerde samimi bir dönem başlatmak istediğini belirtti.
Gül, Türkiye ile Fransa arasında çıkar çatışmasının olmadığını, tersine çıkarlarının ortak olduğunu, Avrupa'nın iki büyük ülkesi olduklarını ifade etti.
Hollande, Türkiye konusunu hiçbir zaman iç siyaset malzemesi yapmayı düşünmediğini kaydederken, bunun, bu konu Fransız toplumunda tartışılmayacak anlamına gelmediğini de belirtti. Hollande, iki ülke ilişkilerinde yanlış anlamaları ve karşılıklı suçlamaları önlemek gerektiğini söyledi.
Görüşmede 1915 olaylarının gündeme gelmediği öğrenildi.
Hollande görüşmede ekonomik kriz konusunda Cumhurbaşkanı Gül'ün görüşlerini sorarken, Gül de 1990'larda Türkiye'nin de büyük bir kriz yaşadığını ama kararlılıkla doğru tedbirleri aldıklarını ve krizden nasıl çıktıklarını anlattı.