Bir yılda 530 ton atık pil toplandı

Çevreye verdiği zarar nedeniyle yeniden işlenmesi veya bertaraf edilmesi uygun görülen atık pillerin toplanması konusundaki hassasiyet her geçen yıl artıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Genel Sekreteri Neslihan Bahar, vatandaşların çevreye verdiği zarar nedeniyle atık pillerin toplanmasına her geçen yıl daha çok hassasiyet gösterdiğini belirterek, 2007'de 225 ton olan yıllık atık pil toplama miktarını geçen yıl itibarıyla 530 tona çıkardıklarını bildirdi.  

Kullanım ömrünü tamamlayan piller, çöpe atıldığında içerdikleri kimyasal maddeler nedeniyle çevre için ciddi tehlike arz ediyor. Bu nedenle atık pillerin toplanarak, yeniden işlenmesi veya bertaraf edilmesi gerekiyor.  

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca atık pillerin toplanması ve bertarafı konusunda yetkilendirilmiş tek kuruluş olan TAP, 10 yıldır bu alanda çalışmalar yürüterek, halkı bilinçlendiriyor. 

TAP Genel Sekreteri Neslihan Bahar,  2007'de 225 ton olan yıllık atık pil toplama miktarını, geçen yıl itibarıyla 530 tona çıkardıklarını kaydederek, bu yıl hedeflerinin 600 tona ulaşmak olduğunu belirtti. 

İlk 6 ayda hedeflerine ulaştıklarını ifade eden Bahar, "Amacımız ikinci 6 ayda daha fazla çalışarak yıllık 600 ton hedefimizi de geçmek" dedi. 

Bahar, her yıl bir önceki yıla göre toplama miktarını artırdıklarını vurgulayarak, "Bunda yaptığımız eğitimlerin payı çok büyük. Son 10 yılda yaklaşık 3 milyon kişiye eğitim verdiğimizi görüyoruz. Yılın ilk 6 ayında 30 ayrı şehirde yaptığımız eğitimlerle 100 bin öğrenciye ulaştık" diye konuştu. 

Pillerin toplanabilmesi için büyük ve küçük boy kutuları 40 bin noktaya ulaştırdıklarının altını çizen Bahar, şu bilgileri paylaştı: 

"Her bir noktada en az iki kutu olduğunu düşünürsek 80 bin kutu şu anda atık pilleri bekliyor. Bu ana kadar 450 bin de masa üstü kutu dağıttık. Atık pillerin toplama miktarlarının arttırılması ve toplama işlemlerinin verimli şekilde sürdürülmesini sağlamak üzere özellikle belediyeler ile çalışmalarımızı titizlikle sürdürmekteyiz. Şu ana kadar Türkiye çapında başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere toplam 547  belediye ile işbirliği halindeyiz. Bu sayı her gün artıyor." 

  "Çocuklar, anne ve babalarını uyarıyor" 

 TAP Genel Sekreteri Neslihan Bahar, pilin doğaya bırakılması halinde çevreyi kirletebildiğine dikkati çekerek, okullarda atık pil konusunda bilinçlendirilen çocukların eve gittiklerinde anne ve babalarını atık pili kaynağında ayrıştırmak konusunda uyardıklarını söyledi. 

Türkiye'de atık pil konusunda çevre bilincinin her yıl artan bir ivme ile devam ettiğini, toplanan tek kullanımlık pillerin bertaraf edilmek üzere uygun şartlarda depolandığını, şarj edilebilir pillerin ise geri dönüşüme yollandığını anlatan Bahar, pillerden çalışır halde ve kullanım süresi bittikten sonra da yararlanabildiğini belirtti. 

Bahar, pillerin içerisinde geri kazanımı mümkün olan birçok çeşit metal bulunduğuna işaret ederek, "Kullanım süresi dolan yanı 'atık pil' halini alan piller çöpe atıldığında içerdikleri metaller toprağa karışarak çevreyi kirletebilirler. Halbuki pil geri kazanabilen bir tüketim ürünüdür. Çöp yerine atık pil kutularına attığımız piller, yeniden işlenerek, çatal bıçaktan saate, cep telefonundan kaleme kadar birçok ürünün hammaddesi olarak kullanılır" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir