Biraz daha (!) golf

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA'DAN / Seda TUZLU

[email protected]

Muhabirimiz Gözde Kayan ila birlikte, golf tutkunu Kurtuluş Gülşen'in yanındayız… 14-17 Kasım tarihleri arasında ilk kez Türkiye'de yapılacak Uluslar arası Golf Fuarı'nın (IGTM-International Golf Travel Market) heyecanıyla çaldık kapısını.

17 yıllık bir golf geçmişi olan Antalya'nın golf serüvenini dinledik Kurtuluş Bey'den. Antalya'daki her turizmcinin yaptığı gibi sözlerine "Rahmetli Özal'ın ruhu şad olsun" diyerek başladı. Turgut Özal'ın Antalya'da ilk golf sahası girişimini anlatmaya koyuldu sonra. "1990'ların başı… İş adamı Bülent Göktuna ve dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal özel helikopterle Belek'i incelemeye koyulur. Özal, o yıllarda İngiltere'de bir golf club'ın başkanlığını yapan Göktuna'nın aklına Antalya'da golf sahası yapma fikrini koymaya kararlıdır. Bugünkü National Golf Club'un sahasının üzerinden geçerlerken, buraya bir golf sahası yapın önerisinde bulunur Özal. İşaret ettiği alanı incelemek için birlikte sahaya inerler. Göktuna'nın zihninde, golf sahası için uygun görünen bu sahada yatırım fikri şekillenmeye başlayınca, Turgut Özal yatırımcısını destekler ve kullanılacak sahayı tahsis alt yapı katkı payı ödemeksizin Bülent Göktuna'ya verir. Özal'ın ölümünün ardından, 1994 yılında Belek'te ilk golf sahası açılır. National Golf Club o yıl 14 bin oyuna ev sahipliği yapar. Bugün mü? Yıl sonu bu rakam 530 bine çıkacak. 2012 için sahada yer yok, satışlar şimdiden tamamlandı."

Turgut Özal'ın ardından tamamen özel sektör yatırımlarıyla büyüyen, sadece özel sektör temsilcilerinin girişimleriyle ilerleme kaydeden bu sektörde bugün yatırımcı sahipsiz ve yalnız. Yatırımcının 'golf'e geç kalıyoruz' endişesini de duyan yok zaten.

Belek 'golf'te kendini ispatlamış, beğeni kazanmış bir bölge. Dünyanın neresinde olursa olsun Belek'i tanımayan, bilmeyen bir golf profesyoneli yok. Ama Belek'teki 17 golf sahasında boş yer de yok şimdi. Antalya'nın hatta Türkiye'nin yeni golf sahalarına ihtiyacı var. Bunun için yatırımcının azmetmesi yeterli olmuyor maalesef. Onların Antalya'ya kazandırdığı 'golf akımı'nı sürükleyecek yeni uygulamalara ihtiyaç var.

Türkiye dışında herkes golf'ün farkında. Biz yine geç kalıyoruz! Bizim golf yatırımcımız çevrecilere 'doğa düşmanı' olmadıklarını anlatadursun, doğaya en duyarlı ülke Kanada, 11 bin 500 golf sahası ile pastadaki payını artırmaya çabalıyor. Bize 21 saha yeter çünkü biz daha çevreciyiz! İngiltere'de, Londra'da, Amerika'da belediye başkanları gelir sağlamak için şehir parklarını 9 delikli golf sahasına dönüştüredursun; biz Manavgat ve Kepez'de golf sahası olmaya uygun iki koca alanı çöplük olarak kullanalım. Çünkü bizim belediyelerimizin gelir yaratmaya ihtiyacı yok! Mısır Turizm Bakanlığı Mısır Piramitleri'nin yanına golf sahası kursun. Golfçüleri Mısır Piramitleri'nin arasında golfe davet edip fark yaratsın, biz başkentimizde golf sahası olmayan bir ülke olarak 'golf ülkesi olacağız' diye bağıralım! 

Amerika'da 14 bin golf sahası var ve her yıl 125 yeni golf sahası yapılıyor. İspanya'da 620 saha var. Bulgaristan golften kazanımların farkında. Yatırımlarını bu yönde şekillendiriyor. Dedim ya, bizim dışımızda herkes bu servetin farkında.

Belek, geçen yıl 125 bin golfçü ağırladı. Bir golf turisti günde minimum 250 euro harcıyor. Golften kazanılan döviz ortada. Avrupalı golfçü İspanya ve Portekiz'den bıkmışken, Belek'e ilgi gösteriyorken bu ilgi dağılmadan fazlasını yapmalıyız. Lütfen, biraz daha (!) golf…