Birçok ülke, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesini kınadı

Dünyada birçok ülke Kuzey Kore’nin hidrojen bombası denemesine kınayan açıklamalar yayınladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kuzey Kore'nin dün gece gerçekleştirdiği hidrojen bombası denemesi dünyada büyük yankı uyandırdı. Başta Türkiye ve ABD olmak üzere bir çok ülke bu denemeyi kınadı.

Türkiye saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını ifade ederken, ABD Başkanı Donalt Trump “ABD için düşmanca ve tehlikeli olmaya devam ediyor” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Kuzey Kore’ye karşı tüm seçeneklerin masada olduğunu ifade ederken, AB bu denemeyi kışkırtıcı bir hareket olarak değerlendirdi.


Türkiye: En güçlü şekilde kınıyoruz

Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesini en güçlü şekilde kınadı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin uluslararası hukuk ile bölgesel barış ve güvenliği hiçe sayarak yaptığı hidrojen bombası denemesini sorumsuz ve kışkırtıcı bir hareket olarak görüyor, en güçlü şekilde kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Kuzey Kore yetkilileri, yeni geliştirdikleri kıtalar arası balistik füzeye yüklenebilecek bir hidrojen bombasını denediklerini açıklamıştı. Deneme sonucu bölgede sabah saatlerinde sarsıntı meydana gelmişti. Kuzey Kore basınındaki haberlerde, denemenin, ülkenin lideri Kim Jong-un'un emriyle yapıldığı ve başarılı olduğu duyurulmuştu.


Trump'dan Kuzey Kore açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore'nin yeni nükleer denemesine sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.
Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore, büyük bir nükleer deneme yapmıştır. Sözleri ve hareketleri ABD için düşmanca ve tehlikeli olmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore'yi "haydut bir devlet" olarak tanımlayan Trump, bu ülkenin kendisine yardım etmeye çalışan ama çok da başarılı olamayan Çin için büyük bir "tehlike ve utanç" olduğunu kaydetti.
Trump, "Güney Kore, onlara söylediğim gibi, Kuzey Kore'yi yatıştırma görüşmelerinin bir işe yaramayacağı sonucuna varıyor, onlar tek bir şeyden anlar!" yorumunda bulundu.

Kuzey Kore yetkilileri, yeni geliştirdikleri kıtalar arası balistik füzeye yüklenebilecek bir hidrojen bombasını denediklerini kaydetmişti. Deneme sonucu bölgede sabah saatlerinde sarsıntı meydana gelmişti. Kuzey Kore basınındaki haberlerde, denemenin, ülkenin lideri Kim Jong-un'un emriyle yapıldığı ve başarılı olduğu duyurulmuştu.

İngiltere: Tüm seçenekler masada

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Kuzey Kore'nin nükleer denemesiyle ilgili "Tüm seçeneklerin masada olduğunu söylemek mümkün fakat biz kolay bir askeri çözümün söz konusu olduğunu düşünmüyoruz." dedi.

Johnson, Sky News'e yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin son nükleer denemesinin rejimi nükleer başlık üretmeye bir adım daha yaklaştırdığını, bunun da yeni bir tehdit unsuru oluşturduğunu söyledi.

"Tabii ki bizim düşüncemiz hiçbir askeri seçeneğin iyi olmadığı yönünde. Tüm seçeneklerin masada olduğunu söylemek mümkün fakat biz kolay bir askeri çözümün söz konusu olduğunu düşünmüyoruz." diyen Johnson, Çin'e de artan gerilimin azaltılması için Kuzey Kore üzerinde ekonomik baskı oluşturması çağrısında bulundu.

Bölgede gerilimin konvansiyonel silahlarla bile Güney Kore dahil geniş bir bölgeye yayılabileceği uyarısı yapan Johnson, Rusya, Japonya ve Çin dahil tüm tarafların soruna diplomatik çözüm bulması gerektiğini dile getirdi.


NATO, AB ve İsveç'ten Kuzey Kore'yi kınama

Avrupa Birliği (AB), NATO ve İsveç, Kuzey Kore'nin yeni nükleer denemesini kınadı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yaptığı yazılı açıklamada, NATO'nun Kuzey Kore'nin istikrarsızlaştırıcı davranışlarından rahatsızlık duyduğunu bildirdi.

"Kuzey Kore'nin 6. nükleer denemesini şiddetle kınıyorum. Bu deneme Kasım 2016'da kabul edilen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2321 nolu kararının yine açık ihlalini teşkil etmektedir." ifadesini kullanan Stoltenberg, bu denemelerin bölgesel ve uluslararası güvenliği tehdit ettiğini vurguladı.

Stoltenberg, Pyongyang yönetimine tüm balistik füze ve nükleer programına ilişkin faaliyetlerini sonlandırma çağrısı yaparak, açıklamasında "Kuzey Kore tüm kitle imha silahlarını, geri dönüşü olmayacak ve teyit edilebilir şekilde yok etmeli." ifadesine yer verdi.

Kuzey Kore'ye uluslararası sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunan Stoltenberg, yönetimin, gerginlik ve güvensizliğe yol açan tüm tehdit ve davranışlara son vermesini istedi.


"Kışkırtıcı bir hareket"

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Kuzey Kore'nin BMGK kararlarını bir kez daha ihlal ettiğine dikkati çekerek, "Pyongyang yönetiminin gerçekleştirdiği deneme çok kışkırtıcı bir hareket, bölgesel ve uluslararası güvenliği tehdit ediyor." dedi.

AB'nin mesajının çok net olduğunu aktaran Mogherini, Kuzey Kore yönetimine tüm kitle imha silahlarını yok etme çağrısı yaptı.

Mogherini, konuya ilişkin muhataplarıyla görüşmeler yürüteceğini, Kuzey Kore'nin nükleer denemelerini, gelecek hafta Estonya'da gerçekleştirilecek AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın gündemine taşıyacağını söyledi.

AB ve uluslararası toplumun bu meseleyi koordineli şekilde ve ortak tutumla ele almasının önemine değinen Mogherini, BMGK'nın etkili ve sert tepki vermesi gerektiğini kaydetti.
İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kuzey Kore'nin son denemesini kınadıklarını belirterek, "Kuzey Kore uluslararası barışı ve istikrarı tehdit ediyor. BMGK'ya görev düşüyor." ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore yetkilileri, yeni geliştirdikleri kıtalar arası balistik füzeye yüklenebilecek bir hidrojen bombasını denediklerini kaydetmişti. Deneme sonucu bölgede sabah saatlerinde sarsıntı meydana gelmişti. Kuzey Kore basınındaki haberlerde, denemenin, ülkenin lideri Kim Jong-un'un emriyle yapıldığı ve başarılı olduğu duyurulmuştu.

Kanada'dan Kuzey Kore'ye kınama

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kuzey Kore'nin nükleer silah testlerine tepki göstererek "Kanada, agresif söylemi de dahil olmak üzere Kuzey Kore'nin mevcut rotasını terk etmesinde ısrarcıdır. Kuzey Kore, kapsamlı ve doğrulanabilir bir çözüm yolunda yapıcı diyalogun sürdürülmesine katkıda bulunmalıdır. " değerlendirmesini yaptı.

Başbakan Trudeau yaptığı yazılı açıklamada, "Kuzey Kore'nin nükleer denemesini açıkça kınıyoruz. Bu, Kuzey Kore’nin komşuları ve uluslararası toplum için açık bir tehdit oluşturuyor." ifadelerine yer verdi.

Trudeau, daha önceki nükleer denemelere oranla son testin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına doğrudan aykırı olduğunu aktardı.

Trudeau, açıklamasında şunları kaydetti:

"Kuzey Kore liderliğindeki bu provokasyonlar, komşu ülkelerin yakınlarında nükleer silah geliştirme ve balistik füzeleri test etme yönündeki son derece tehlikeli saldırılarıyla birlikte onları daha da izole ediyor. Kanada, agresif söylemi de dahil olmak üzere Kuzey Kore'nin mevcut rotasını terk etmesinde ısrarcıdır. Kuzey Kore, kapsamlı ve doğrulanabilir bir çözüm yolunda yapıcı diyalogun sürdürülmesine katkıda bulunmalıdır. BM Güvenlik Konseyi'ni, Kuzey Kore'nin provokasyonlarını etkili bir şekilde sınırlamak için daha kararlı adımlar atmaya ve tüm devletleri ilgili BM yaptırımlarını tam olarak uygulamaya çağırıyoruz. Kuzey Kore’nin tehditleriyle mücadele etmek için ABD, Güney Kore ve Japonya'nın yanı sıra daha geniş uluslararası topluluk da dahil olmak üzere kilit bölgesel ortaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz."


Güney Kore ile Çin, Kuzey Kore'yi kınadı

Güney Kore ve Çin, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesini kınadı.

Yonhap ajansına göre, Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-yong, Kuzey Kore'de şiddetli depremin meydana gelmesinden sonra düzenlenen Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Güney Kore'nin denemeyi şiddetle kınadığını dile getiren Chung, "Devlet Başkanı Moon Jae-in, ülkesinin Kuzey Kore'nin nükleer ve füze teknolojisini geliştirmeyi sürdürmesine asla izin vermeyeceklerini söyledi." dedi.

Güney Kore Devlet Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada da ABD Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral H.R. McMaster ve Güney Koreli mevkidaşı Chung Eui-yong'un, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denediğini açıklamasından sonra telefonda 20 dakika görüştüğü kaydedildi.

Çin'den de kınama

Çin de Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesini kınadı.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Pekin yönetiminin, Kuzey Kore'nin uluslararası toplumun karşı çıkmasına rağmen nükleer deneme yapmasına kesinlikle karşı olduğu ve bunu şiddetle kınadığı belirtildi.

Kuzey Kore'ye "uluslararası toplumun Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılması iradesine uyma çağrısı"nın hatırlatıldığı açıklamada, Pyongyang yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına saygı duymaya, bölgedeki durumun kötüleşmesini durdurmaya, sorunun diyalog ve müzakere ile çözüleceği yönteme geri dönmeye davet edildi.

Çin'in ve uluslararası toplumun iradesinin, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması, nükleer silahların yaygınlaşmasının önlenmesi ile kuzeydoğu Asya'nın barış ve istikrarının korunması yönünde olduğu kaydedilen açıklamada, Çin'in BMGK'nın Pyongyang yönetimine yönelik kararlarını tamamen uygulayacağı da ifade edildi.

Kuzey Kore, yeni geliştirdiği kıtalar arası balistik füzeye yüklenebilecek bir hidrojen bombası denediğini duyurmuştu. Kuzey Kore basınındaki haberlerde denemenin, ülkenin lideri Kim Jong-un'un emriyle yapıldığı ve başarılı olduğu kaydedilmişti.

Güney Kore Hava Durumu Ajansı, denemenin, Eylül 2016'da yapılan 10 kilotonluk nükleer denemenin 6 katı olduğunu tahmin ediyor.


İtalya'dan Kuzey Kore'ye kınama

İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesini açık ve kuvvetli şekilde kınadıklarını belirtti.

Bakan Alfano, yaptığı yazılı açıklamada, İtalya'nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin birden çok kararının ihlali anlamına gelen ve Kuzey Kore tarafından icra edilen nükleer testini açık ve kuvvetli şekilde kınadığını ifade etti.

Ülkesinin, Pyongyang yönetiminin sorumsuz davranışlarının sonuçlarıyla karşı karşıya kalan bölge ülkeleriyle dayanışmasına vurgu yapan Alfano, Kuzey Kore’nin nükleer ve füze programındaki ilerlemesinin, bu unsurların küresel boyutta yaygınlaşmasının önleme rejimi ile uluslararası barış ve güvenlik açısından "ciddi bir tehdit" oluşturduğunu ifade etti.

Bakan Alfano, "21. yüzyılda nükleer denemelerle ilgili uluslararası moratoryumu ihlal eden tek ülke Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'dir. Pyongyang yönetimi tarafından gerçekleştirilen altıncı nükleer deneme, bu tarz nükleer denemelerle ilgili küresel bir yasak anlaşmasının ivedilikle yürürlüğe girmesi gerekliliğine işaret ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Alfano, Kuzey Kore’ye, nükleer ve füze programını geliştirmeyi derhal terk ederek, kendisi için artan tecrit yolundan dönmesi ve uluslararası topluluğa meydan okumaktan vazgeçmesi çağrısı yaptı.