Bireysel başvuru için 172,5 lira ödenecek

Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak bireysel başvurularda 172,5 lira başvurma harcı ödenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak bireysel başvurularda 172,5 lira başvurma harcı ödenecek.

Maliye Bakanlığı'nın ''Harçlar Kanunu Genel Tebliği'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Tebliğe göre, Anayasa Mahkemesinin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun 75'inci maddesi ile Harçlar Kanununa bağlı (1) sayılı tarifenin ''A) Mahkeme harçları'' bölümünün ''I- Başvurma harcı'' maddesine eklenen 4 üncü fıkra ile Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak olan bireysel başvurular harç kapsamına alındı.

Söz konusu fıkra, Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak bireysel başvurularda 172,5 lira başvurma harcı ödenmesini hükme bağlıyor.

Bu arada, bireysel başvuruların doğrudan ya da mahkemeler veya yurt dışı temsilcilikler vasıtasıyla yapılabileceği, başvurunun diğer yollarla kabulüne ilişkin usul ve esasların ilgili iç tüzükle düzenleneceği hükme bağlandı.

Ayrıca, 12 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü'nde bireysel başvuruların mahkemeye şahsen yapılabileceği gibi diğer mahkemeler ya da yurt dışı temsilcilikler vasıtasıyla da yapılabileceği belirtildiği hatırlatıldı.

Öte yandan, bireysel başvuru harcının başvurudan önce başvuru yapılabilecek yerlerden birine makbuz karşılığı ödenmesi gerekiyor. Başvuru harcı, Gelir İdaresi Başkanlığı ile anlaşmalı bankalar aracılığıyla da ödenebiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir