”Birlik içinde çalışırsak barış için önemli rol oynarız”

Bakan Davutoğlu ve beraberindeki Türk heyeti, Beyrut'taki temasları çerçevesinde Lübnan Dışişleri Bakanı Salluk ile bir araya geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BEYRUT - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bölgesel barış için birlik içinde çalışmanın önemini vurgulayarak, "Bölgeye barış getirecek olan tüm barış planlarını ve girişimlerini destekliyoruz. Türkiye ve Lübnan, bölgesel barış ve işbirliği için birlikte çalışacaktır" dedi.

Davutoğlu ve beraberindeki Türk heyeti, Beyrut'taki temasları çerçevesinde Lübnan Dışişleri Bakanı Fevzi Salluk ile bir araya geldi. Davutoğlu, kendisini bakanlık girişinde çok samimi şekilde karşılayan Salluk ile önce baş başa, daha sonra da heyetlerarası görüşmelerde bulundu.

Görüşmenin ardından Davutoğlu, Lübnanlı gazetecilere yaptığı açıklamada, iki ülke arasında ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda çok önemli ilişkilerin olduğunu söyledi.

Göreve geldiğinden bu yana Lübnan'a ilk resmi ziyaretini düzenlediğine dikkati çeken Davutoğlu, Salluk ile ikili ve heyetlerarası çok önemli görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

Davutoğlu, Türkiye ve Lübnan arasında hem ikili hem bölgesel ilişkileri geliştirmek istediklerini, ilişkilerin her yıl daha da geliştiğini ifade etti.

Orta Doğu'daki güvenlik meselesinin kendileri için çok önemli olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Lübnan'ın istikrarı, bölgenin istikrarı demek" dedi.

Davutoğlu, ekonomik açıdan bölgede büyük potansiyel bulunduğunu, ikili ekonomik ilişkiler ve ekonomik entegrasyon konularında ortak çalışmalarının olduğunu belirtti.

Lübnan'a İsrail-Hizbullah çatışmasının patlak verdiği 2006 yılından bu yana 50 milyon dolarlık okul ve sağlık alanlarında çeşitli yardımlarda bulunduklarını bildiren Davutoğlu, şu ana kadar 37 okulun yapımını bitirip Lübnan Milli Eğitim Bakanlığına teslim ettiklerini, 5 okulun inşasının sürdüğünü, 2 sağlık ocağını da tamamlayıp teslim ettiklerini kaydetti.

Davutoğlu, kültürel anlamda da ilişkilerini geliştireceklerini, öğrenci ve akademisyen değişimi programını hayata geçireceklerini söyledi.

Türkiye-Lübnan ilişkilerinin geleceği konusunda da Davutoğlu, bu ilişkilerin bölgesel olarak çok önemli olacağını vurguladı.

Lübnan'daki görüşmelerinde politikacıların arasındaki birlik ve anlayışı gördüğünü ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Lübnan demokratik bir ülke. Bu demokratik kültür en kısa zamanda ulusal birlik hükümetinin kurulmasını sağlayacak. Eğer biz birlik içinde çalışırsak bölgesel barış için önemli rol oynarız. Bölgeye barış getirecek olan tüm barış planları ve girişimlerini destekliyoruz. Türkiye ve Lübnan, bölgesel barış ve işbirliği için birlikte çalışacaktır."