”Biz AKP'nin memuru değil, milletin sözcüsüyüz”

MHP Grup Başkanvekili Vural, "Anayasa Mahkemelerini iradeye bir tehdit olarak kullanmadıklarına dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, kabul edilmesi durumunda Anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesine götürülmesi tartışmalarına ilişkin, "Biz, Anayasa Mahkemelerini iradeye bir tehdit olarak kullanmayız. Önce milletimizin iradesi ortaya çıkmalıdır" dedi.

Vural, düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin Anayasa değişikliği teklifine ilişkin sorularını yanıtladı. Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili karşı oy yazılarını TBMM Anayasa Komisyonuna ilettiklerini dile getiren Vural, "Biz AKP'nin memuru değil, milletin sözcüsüyüz. Kimse bize dayatma yapamaz" dedi.

"Anayasa meclisten geçemeyecek"

"CHP bu teklifi Anayasa Mahkemesine götürmeyi düşünüyor. Bunun için 110 imzaya ihtiyacı var. Siz destek verir misiniz?" şeklindeki soru üzerine Vural, şunları söyledi:

"Biz, öncelikle böyle bir Anayasa değişikliğinin Meclisten geçmeyeceğine ve buna da oy vermeyecek milletvekillerinin olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla Meclis iradesi oluşmadan, bizim o irade hakkında hüküm ifade etmemiz doğru değildir. Biz, Anayasa Mahkemelerini iradeye bir tehdit olarak kullanmayız. Önce milletimizin iradesi ortaya çıkmalıdır. Yargı sürecine başvuracaklar bellidir. MHP olarak, biz AKP'nin bu dayatmalarına karşı, milletimizin teslim olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Açıkçası Anayasaya aykırı bir şekilde, farklı dillerde seçim propagandası yapılmasının önünü açanlarla, milli devlete, üniter devlete, Türkçemize saygısı olmayanlarla MHP'nin gideceği yer yoktur. Milletimiz de bunun farkına varmalıdır. Bugün Anayasa yapan iradenin, Cumhuriyeti kuran iradeyle hesaplaşması vardır. MHP olarak, bu hesaplaşmayı yapanlarla gidecek bir noktamız yok."

Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulunda görüşülmesine ilişkin AK Parti tarafından bir takvim sunulup sunulmadığına ilişkin bir soru üzerine de Vural, "İlk önce Cuma, Cumartesi diyorlardı. Şimdi Pazartesi günü başlanması öngörülüyor" dedi.

Takvimin başlangıcı belli, sonu belli değil"

Vural, ilk tur görüşmelerin yaklaşık 64-65 saat sürebileceğini dile getirerek, "Takvimin başlangıcı belli, sonu belli değildir. İlk önce Cuma diyorlardı, sonra Cumartesi... Yangından mal kaçırır gibi Anayasa değişikliği yapmak istiyorlar. Milletin Anayasası sırça köşklerde hazırlanıyor, sahte imzalarla Meclise sunuluyor. Milletvekillerine bile dayatanların, millete nasıl bir dayatma peşinde olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye'yi yöneten zihniyetin demokrasiyle, milli egemenlikle, millet iradesiyle alakası yoktur. Milletin iradesini nasıl iflas ettirmenin peşindeler. Bununla mücadelemiz sandıkta hesaplaşmaya kadar gidecek."

Oylamada AK Parti içinde fire olup olmayacağına ilişkin soru üzerine de Vural, milletvekili yeminini hatırlattı. Vural, "Dolayısıyla bu yemine sadık bir şekilde, milletvekillerinin imzalarını sırça köşklerde Anayasa değişikliği teklifinin altına koyan iradeye karşı, bu milletin vekillerinin söyleyeceği sözü olmalı" diye konuştu.

AKP'nin yolsuzluklarını deşifre etmekte kararlıyız"

MHP, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan'ın Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili seçilmesini yargıya taşıyor. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Masa başı oyunlarla MHP'ye yönelen halkın tercihleri değiştirilmek isteniyor" dedi.

Vural, MHP Genel Başkan Yardımcıları Metin Çobanoğlu ve Recai Yıldırım ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantının başında Elazığ Belediyesi ile Kayseri ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerindeki ihalelere ilişkin iddialarda bulunan Vural, "AKP'nin yolsuzluklarını deşifre etmekte kararlı olduklarını" söyledi.

Elazığ Belediyesinin temizlik ihalelerinin 5 yıldır "Hazar Sosyal Hizmetler Yemek İnşaat Petrol Nakliyat Sanayi ve Ticaret"e ihale edildiğini ifade eden Vural, şu iddialarda bulundu:

"Temizlik ihalesini alanlar kimlerdir? Bu Hazar şirketi kimin? Siyami Öztürk, Selçuk Cengiz Öztürk, Metin Öztürk, Tahir Öztürk. Tahir Öztürk kimdir? AKP Elazığ milletvekilidir. Siyami Öztürk, Tahir Öztürk'ün akrabası, Metin Öztürk, Tahir Öztürk'ün abisi. Suat Öztürk, Tahir Öztürk'ün kardeşi. Tahir Öztürk'te 2003 yılında ortağı olduğu bu şirkette imzası vardır. Elazığ Belediyesindeki bütün temizlik ihalelerinde Hazar firması damgasını vurmuştur. Elazığ Belediyesinin yaptığı bu ihalelerle ilgili doğrudan doğruya bir milletvekilinin kardeşinin ortak olduğu bir şirket tarafından alınmış olması karşısında, verilmesi gereken cevaplar vardır. Belediyelerde bal tutan parmağını yalıyor misali işlemler yapılıyor. 'Beraber yürüdük biz bu yollarda' deyip, sırça köşklerde oturanların, tek başına ne yaptıklarını bu tablo ortaya koymaktadır."

"Anadolu'nun her yerinde enselerindeyiz"

Vural, Kayseri Büyükşehir Belediyesinde yapılan ihalelerle ilgili MHP İl Başkanlığının suç duyurusunda bulunduğunu, ancak İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, "Başkan Mehmet Özhaseki ve diğer görevlilerle ilgili iddiaların işleme konulmamasını" istediğini iddia etti. Buna ilişkin yazıyı okuyan Vural, kararın Danıştay tarafından kaldırıldığını belirtti. Vural, "Usulsüzlük iddiası var, Bakan onayı ile bu iddialar yürürlüğe konulmuyor. Yolsuzluklarla nasıl mücadele edeceğiz. Siyasi irade yok" dedi.

@page@

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın pazarlık usulüyle yaptığı ihaleye ilişkin Danıştay kararını da gösteren Vural, şöyle devam etti:

"AKP'nin neden yargı üzerinde etkili olmak istediği görülüyor. İstanbul, Kayseri ve Elazığ'daki vatandaşların hakkı, hukuku ve kaynakları usule aykırı bir şekilde kullanılıyor. Bu kullanmayla ilgili belgeler verilmesine rağmen İçişleri Bakanı 'işleme koymayın, üstünü kapatın' diyor. AKP'nin yolsuzluklarla mücadele gibi bir niyeti yok. Onun için de yargıyı istemiyor. Anadolu'nun her yerinde enselerindeyiz, burada da enselerindeyiz. Takip edeceğiz. Mahkemeye yargıç atama, Yüce Divanı ayarlamayla bu işten kurtulacaklarını zannediyorlarsa bilin ki MHP olarak sonuna kadar üzerlerine gitmeye kararlıyız."

"Adana'da MHP belediyesi elinden alınmak isteniyor"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu da Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili seçimlerine değindi. Adana'da hukuksuzluk yaşandığını iddia eden Çobanoğlu, şunları ifade etti:

"Kanunun çok açık net hükmüne rağmen, Yüreyir Belediye Başkanı, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği için aday gösterilmiştir. Büyükşehir Belediye Yasasının 17. maddesinin 2. fıkrası, çok açık ve net bir şekilde ilk kademe ve ilçe belediye başkanları, Belediye Başkanı Vekili olarak seçilemez' demesine rağmen, İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinden alınan bir görüşle şu anda kanunsuz bir şekilde Yüreğir Belediye Başkanı, Başkanı Vekili olarak seçilmiştir. MHP olarak bu konunun takipçisiyiz. Hukukla ilgili hazırlıklarımızı yaptık. Önümüzdeki günlerde de başvurumuzu yapacağız. Bu konu yargıdan dönecektir."

Çobanoğlu, 29 Martta yapılan yerel seçimlerde MHP Hacılar adayı Memduh Bodur'un seçimi kazandığını, daha sonra bu kişinin cinayete kurban gittiğini hatırlattı. Bodur'u öldürmek üzere tutulan kiralık katillerin yakalandığını, bu kişilerin ifadelerinde Bodur'un yerine daha sonra seçilen AK Parti'li Erdal Erdoğan'ın ismine yer verdiklerini dile getiren Çobanoğlu, Erdoğan'ın da daha sonra tutuklandığını anlattı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Recai Yıldırım da Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığının MHP'nin elinden alındığını ileri sürdü. Yıldırım, "Biz kanuna da, hukuka da oradaki Meclisin iradesine de saygı duyuyoruz. Yargı yolu açıktır. Açık ve net olarak AKP her yerde yaptığı hukuksuzluğu, kanunun arkasından dolanmayı, hileyi burada da kullanmıştır" diye konuştu.

Adana Belediye Başkanının görevden alınmasına ilişkin bir müfettiş kararı olmadığını, Adana Valisinin keyfi olarak Aytaç Durak'ı açığa aldığını ileri süren Yıldırım, "Kaybetmiş oldukları bir mevziyi yeniden ele geçirmenin tezgahı, oyunu, hilesi ve hazımsızlığının sonucu olarak, Adana'da MHP'nin belediyesi elinden alınmak istenmektedir" dedi.

Aynı konuya ilişkin Vural da "Masa başı oyunlarıyla MHP'ye yönelen halkın tercihleri değiştirilmek isteniyor. Başka kirli oyunlar, pis oyunlar, Kırıkkale Hacılar'da da yapılmıştır. Ali kıran baş kesenlere bu ülkeyi teslim etmeyeceğiz. Hukuk tanımayanlara teslim etmeyeceğiz. Yolsuzluk girdabına bulaşanlara bu ülkeyi teslim etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir