”Biz AKP'nin memuru değil, milletin sözcüsüyüz”

MHP Grup Başkanvekili Vural, "Anayasa değişikliğinin Meclis'ten geçemeyeceğine inandıklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, kabul edilmesi durumunda Anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesine götürülmesi tartışmalarına ilişkin, "Biz, Anayasa Mahkemelerini iradeye bir tehdit olarak kullanmayız. Önce milletimizin iradesi ortaya çıkmalıdır" dedi.

Vural, düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin Anayasa değişikliği teklifine ilişkin sorularını yanıtladı. Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili karşı oy yazılarını TBMM Anayasa Komisyonuna ilettiklerini dile getiren Vural, "Biz AKP'nin memuru değil, milletin sözcüsüyüz. Kimse bize dayatma yapamaz" dedi.

"Anayasa meclisten geçemeyecek"

"CHP bu teklifi Anayasa Mahkemesine götürmeyi düşünüyor. Bunun için 110 imzaya ihtiyacı var. Siz destek verir misiniz?" şeklindeki soru üzerine Vural, şunları söyledi:

"Biz, öncelikle böyle bir Anayasa değişikliğinin Meclisten geçmeyeceğine ve buna da oy vermeyecek milletvekillerinin olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla Meclis iradesi oluşmadan, bizim o irade hakkında hüküm ifade etmemiz doğru değildir. Biz, Anayasa Mahkemelerini iradeye bir tehdit olarak kullanmayız. Önce milletimizin iradesi ortaya çıkmalıdır. Yargı sürecine başvuracaklar bellidir. MHP olarak, biz AKP'nin bu dayatmalarına karşı, milletimizin teslim olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Açıkçası Anayasaya aykırı bir şekilde, farklı dillerde seçim propagandası yapılmasının önünü açanlarla, milli devlete, üniter devlete, Türkçemize saygısı olmayanlarla MHP'nin gideceği yer yoktur. Milletimiz de bunun farkına varmalıdır. Bugün Anayasa yapan iradenin, Cumhuriyeti kuran iradeyle hesaplaşması vardır. MHP olarak, bu hesaplaşmayı yapanlarla gidecek bir noktamız yok."

Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulunda görüşülmesine ilişkin AK Parti tarafından bir takvim sunulup sunulmadığına ilişkin bir soru üzerine de Vural, "İlk önce Cuma, Cumartesi diyorlardı. Şimdi Pazartesi günü başlanması öngörülüyor" dedi.

Takvimin başlangıcı belli, sonu belli değil"

Vural, ilk tur görüşmelerin yaklaşık 64-65 saat sürebileceğini dile getirerek, "Takvimin başlangıcı belli, sonu belli değildir. İlk önce Cuma diyorlardı, sonra Cumartesi... Yangından mal kaçırır gibi Anayasa değişikliği yapmak istiyorlar. Milletin Anayasası sırça köşklerde hazırlanıyor, sahte imzalarla Meclise sunuluyor. Milletvekillerine bile dayatanların, millete nasıl bir dayatma peşinde olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye'yi yöneten zihniyetin demokrasiyle, milli egemenlikle, millet iradesiyle alakası yoktur. Milletin iradesini nasıl iflas ettirmenin peşindeler. Bununla mücadelemiz sandıkta hesaplaşmaya kadar gidecek."

Oylamada AK Parti içinde fire olup olmayacağına ilişkin soru üzerine de Vural, milletvekili yeminini hatırlattı. Vural, "Dolayısıyla bu yemine sadık bir şekilde, milletvekillerinin imzalarını sırça köşklerde Anayasa değişikliği teklifinin altına koyan iradeye karşı, bu milletin vekillerinin söyleyeceği sözü olmalı" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir