Biz de sürpriz yapıp, halka açılabiliriz

Ferit Şahenk, Halka Arz Seferberliği İstanbul Zirvesi'nde "Halka Açılma: Şeffaflık, Kurumsallaşma, Büyüme" konulu bir konuşma yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, "Belki bir sürpriz yapar Hamdi Bey'den sonra biz de halka açılırız" dedi.

Şahenk, Halka Arz Seferberliği İstanbul Zirvesi'nde "Halka Açılma: Şeffaflık, Kurumsallaşma, Büyüme" konulu bir konuşma yaptı.

Kendisinin Garanti Yatırım'da birçok halka açılmaya yönetici olarak katıldığını, yurt dışında road showlar yaptıklarını anlatan Şahenk, o yıllarda genellikle kendilerine şirketlerden çok Türkiye'de neler olup bittiğinin sorulduğunu söyledi.

Türkiye'nin son 7-8 yılda bambaşka bir şekle rekabetçi değişimin bir parçası olmaya başladığını belirten Şahenk, "Türkiye değişiyorsa bizler de değişeceğiz. Kişiler, yönettiği kurumların sadece kendisinin, ailesinin veya holdingin değil bu memleketin kalıcı kurumlar halinde devam etme gayretiyle ileriye nasıl bakılmasını gerektiğini iyi düşünmeleri gerekir" dedi.

Şahenk, halka arzın şirketler açısından kaynak temini, yatırımcılar açısından ürün çeşitlenmesi, finansal piyasalarının derinleşmesi, ülkeler açısından ise kaynak transferinini etkinleşmesi sayesinde ekonominin desteklenmesi için şüphesiz dinamik bir yöntem olduğunu söyledi.

Halka açılmanın şirketlere kamuya bilgi verme yükümlülüğü doğurduğunu belirten Şahenk, ilk bakışta bu durumun KOBİ'lerde dezavantajlı durumü düşebilecekleri endişesini doğurduğunu ifade etti. Bunun kısa vadeli bir vizyondan öteye gitmeyeceğini samimiyetle söylemek istediğini dile getiren Şahenk, orta vadede sürdürülebilir büyümenin ancak şeffaflıkla sağlanabileceğini, halka arzın da bunun sağlanması için etkin bir yöntem olduğunu vurguladı.

"Borsa sabırlı olana her zaman kazandırır"

Ferit Şahenk, "Borsa sabırlı olana her zaman kazandırır diye düşünüyorum. Sadece yatırımcıya değil kendini halka açan kendini şeffaflığa kavuşturan şirket için de aynı anlamı taşımaktadır"dedi.

Şeffaflığın sağlanmasının bir süreç işi olduğunu dile getiren Şahenk, öncelikle şeffaflık ilkelerinin yerine getirilmesi çalışmalarının tamamlanması gerektiğini anlattı.

Şahenk, halka açılacak şirketlerin herhangi bir bilgiyi saklamamaları, hesap verebilir olmaları ve kamuya açıklamaları gereken bilgileri zaman geçirmeksizin açıklayabilecek teknik altyapıya ve beşeri kaynağa sahip olmalarının önemine işaret etti.

Aile şirketlerinini faaliyet ömürlerinin gerekli kurumsallaşmayı şirketlerinde uygulamadıkları takdirde pek de uzun olamadığını hatırlatan Şahenk, aile şirketlerini sürdürülebilir kılmak için halka arz etkili bir yöntem olduğunu vurguladı.

"Kurumsallaşmanın önemini en iyi anlayanlardanım"

Ferit Şahenk, Doğuş Grubu açısından en zorlu faaliyet dönemlerinin 2001 yılında olduğunu, Doğuş Grubu'nun o dönemde birçok sektörde aktif olduğunu hatırlattı.

Bu dönemde temel önceliklerinden birinin de kurumsal değişim ve yönetim projeleri olduğunu anlatan Şahenk, şunları söyledi:

"Bu çerçevede kurumsal denetim imkanlarımızı ortaya koyduk. Özellikle insan kaynağına yatırım yaptık. 2001 yılında işimizin kurucusu, babamız, patronumuz Ayhan Şahenk beyefendiyi kaybettik. Bu aile şirketlerinde kurumsallaşmanın önemini herhalde Türkiye'de en fazla anlayabilmiş insanlardan birini kendin olarak görüyorum."

Şahenk, KOBİ'lerin şirketlerini halka arz etmeden önce sanki arz edilmiş gibi belirli prensiplerle yönetmeye gayret etmeleri gerektiğinin altını çizerek, "Halka arz aslında parayı almak, sonra da hayatınıza devam etmek olmamalıdır. Bunun nedenlerini kalbinizde hissetmeniz lazım" dedi.

Bazen aile fertleri arasında da diyalog eksiklikleri olabildiğine işaret eden Şahenk, aile şirketinden çıkışın da halka açık şirketlerde daha kolay olabileceğini anlattı.

Doğuş Grubu'nun her altı ayda bir reyting kuruluşlarıyla masaya oturup hesap verdiğini anlatan Şahenk, "Biz halka açık değiliz ama şirketimizi öyle yönetiyoruz ki Allah korusun bana birşey olsa bütün aile fertlerimiz rahatlıkla şirketi yönetebilir, şirketin yöneticileri de vardır. Kurumsallaşmıştır. İstedikleri zaman da halka açılabilir. Belki bir sürpriz yaparız, Hamdi Bey'den sonra (Hamdi Akın) biz de halka açılırız."

Şahenk, artık şirketlerin ailenin limitleri ölçüsünde değil, değişen globalleşen dünya ekonomisinin bir parçası olması gerektiğini, bunun da yolununu halka arzdan geçtiğini söyledi.

Doğuş Grubu'nun 50 yıl önce Niğde'den çıkmış bir girişimcinin bir şirketi olduğunu hatırlatan Şahenk, "Limited şirketi olarak başladık hayatımıza. Şimdi hamdolsun büyüdük. Girişimcilik ruhu, zeka, belli süre sonra girişimcinin kafasında kurumsallaştığı bir ortamda yaşarsa, kurum kalıcı olabiliyor"dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir