Biz kumar oynamıyoruz

Merkez Bankası'nın risk aldığı ve kumar oynadığına yönelik eleştirilere cevap veren Yılmaz, "Elimizde rasyonel bir sorun var, buna çözüm arıyoruz."

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DAVOS - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın risk aldığı ve kumar oynadığına yönelik eleştirilere cevap verdi. Yılmaz, "Biz kumar oynamıyoruz. Elimizde rasyonel bir sorun var. Biz rasyonel biçimde elimizdeki sorunlara çözüm arıyoruz" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz Davos'ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu'nda NTV/CNBC-e ortak yayınına katıldı. Uluslararası alanda yer alan haberlerde "Merkez Bankası'nın kumarı tutarsa önümüzdeki dönemde Türk varlıklarının değerinin artacağı" yönündeki yorumların hatırlatılması ve Merkez Bankası'nın "kumar oynadığına" yönelik eleştirilerin sorulması üzerine Yılmaz, "Başka ifadeler de kullanıldı. Siz insanlara neden bu kelimeleri kullanıyorsunuz demiyoruz. Biz kumar oynamıyoruz. Elimizde rasyonel bir sorun var. Biz rasyonel biçimde elimizdeki sorunlara çözüm arıyoruz" dedi.

Çekirdek ile manşet enflasyon arasındaki açık kapanacak

Durmuş Yılmaz, bugün itibariyle elde edilen veriler çerçevesinde yılın ilk çeyreğinde enflasyonda düşüş olacağını vurguladı. Bu durumun geçici olacağının altını dikkatle çizen Yılmaz, çekirdek enflasyon ile manşet enflasyon arasında açığın kapanacağını, çekirdek enflasyonun yükseleceğini kaydetti. Yılsonunda bugünkü veriler çerçevesinde hedefle uyumlu enflasyon olacağını dile getiren Yılmaz, para politikasının duruşu ve sıkılığının buna göre ayarlanmış durumda olduğunu vurguladı.

Ekrandan elektronik olarak para basıyorlar

Yılmaz bir soru üzerine, küresel enflasyon artışı riskinin Merkez Bankası'nın senaryoları arasında yer aldığını bildirdi. Gelişmiş ülke merkez bankalarının önemli ölçüde parasal bir genişlemeye gittiğini, hala da gitmeye devam ettiğini vurgulayan Yılmaz, tabiri caizse ekrandan elektronik olarak para bastıklarını söyledi. Bu paranın ise nispi olarak daha iyi performans gösterdiği için Türkiye gibi ülkelere geldiğini kaydeden Yılmaz, bütün bu para basmaların enflasyon üzerinde sonucu olacağını dile getirdi.

Yılmaz, "Bugünden bunlar göz ardı edilmeden düşünülmesi lazım. Eğer böyle bir durum ortaya çıkarsa ki çıkma ihtimali yok değil, ülkeler faiz artırımına gidecek. Faiz artırımını enflasyon raporunda sıkılaştırdık. Bizim gibi ülkelerde bunun yansıması olacak. Biz de böyle olursa para politikasını sıklaştıracak etkisi olacak" dedi.

Yeni zorunlu karşılık etkisini kısa vadede gösterir

Yılmaz, alınan tedbirlerin yansımalarının görülüp görülmediğinin sorulması üzerine Merkez Bankası'nın aldığı tedbirlerin faiz indirimlerinin ekonomik aktivite üzerindeki etkisinin uzun dönem aldığını vurguladı.

Yılmaz, "Aldığımız tedbirlerin kur üzerindeki ve para piyasası üzerindeki etkisini gördük. Zorunlu karşılıkların etkisini zaman içinde göreceğiz. Bunlar hemen likiditeye etkileyeceği için kısa vadede kendisini gösterecektir diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir