Biz teneke çalan bir gençlik aramıyoruz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz teneke çalan bir gençlik aramıyoruz. Biz okuyacak, düşünecek ve Türkiye'nin istikbaline taş koyacak, duvarlarımızı örecek bir gençlik arıyoruz" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği bulvar açılışı töreninde vatandaşlara hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  bugün Ankara'da iki önemli, iki büyük günün bir anda yaşandığını belirterek, bunların 30 Ağustos Zaferinin 91. yıl dönümü ile Ankara Büyükşehir Belediyesinin tamamladığı ve trafiği rahatlacak eserin açılışı olduğunu söyledi.

Zafer Bayramı'nın tüm vatandaşlara kutlu ve mübarek olması temennisinde bulunan Erdoğan, "Kurtluş Savaşımızın tüm şehitlerini bugün bir kez daha rahmetle ve minnetle yad ediyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere gazilerimize de buradan rahmet niyaz ediyorum" dedi.

Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarının 93. yıl önce, 27 Aralık 1919'da, Ankara'ya gelerek İstiklal Savaşı'nın hazırlıklarını başlattığını ve önce Ankara Ulus'ta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışını yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Meclisin açılışı özellikle böyle bir cuma gününe denk getirildi. 23 Nisan 1920 Cuma günü, Hacı Bayram Camisi'nde Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları, Ankaralılar cuma namazlarını kıldılar, hatim dualarıyla, mevlit duaları okuyarak, Hazreti Peygamberin sakalı şerifini taşıyarak, Ulus'taki o eski Meclis Binası'na geldiler ve burada da dualar edildi, kurbanlar kesildi. TBMM, böylece çalışmalarına başladı. Hazırlıklar tamamlandığında, 26 Ağustos 1922'de Başkomutan Gazi Mustafa Kemal, taarruz emrini verdi. Ordularımız Polatlı'dan, Sakarya Meydanı'ndan başlayarak işgal kuvvetlerini püskürttüler, 30 Ağustos'ta kesin bir zafer kazanıldı. Ardından düşman, İzmir'e kadar sürüldü. Türkiye istiklaline, bağımsızlığına böylece yeniden kavuşmuş oldu."

"Malazgirt Meydanı'nda o büyük zaferin atmosferi bir kez daha teneffüs edildi"

Zafer Bayramı'nın çok büyük coşkuyla kutlandığını, 5 gün önce de 26 Ağustos'ta, 1071'de kazanılan Malazgirt Zaferi'nin aynı coşkuyla kutlandığını ifade eden Erdoğan, Malazgirt'teki kutlamalarda, Gençlik ve Spor Bakanlığının 15 bin genci bir araya getirdiğini anımsattı.

Malazgirt'te kurulan çadırlarda, o büyük zaferin atmosferinin bir kez daha teneffüs edildiğini anlatan Erdoğan, "Niye yaptık bunları? İstedik ki bugünün gençliği bundan 900 yıl öncesine, Malazgirt'e, dedesi Alparslan'ın ruhaniyetiyle bir araya gelsin ve bugünün genci, inşallah 2071'e, yani Malazgirt'in bininci yıl dönümüne böyle hazırlansın istedik" diye konuştu.

Bugün de Dumlupınar'da aynı şekilde görkemli bir merasimin gerçekleştirildiğine dikkati çeken Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanlığının, Dumlupınar'daki töreninde 10 bin gencin bir araya geldiğini belirtti.

"Şehitlerimize sahip çıkan bir gençlik var"

"Allah'a hamdolsun, şehitlerimize sahip çıkan bir gençlik var" ifadelerini kullanan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Allah'a hamdolsun, şehitlerin izinden yürüyen bir gençlik var bugün. Çok şükür zaferlerine, ecdadına, tarihine sahip çıkan, oradan ilham alan, geleceğe günvenle, azimle, özgüvenle bakan bir gençlik var. Dikkat edin, bu gençlik elinde taşla sopayla, sapanla, molotofkokteyliyle değil, kitapla, defterle, kalemle, zihninde fikirle, yüreğinde cesaretle yürüyen bir gençlik. Bu gençlik, terör örgütlerine vagon olan, Türkiye aleyhine karanlık terör örgütlerine piyon olan değil, Sultan Alparslan'ın, Fatih'in, Gazi Mustafa Kemal'in, Fezvi Çakmak'ın, Kazım Karebekir'in, Mehmet Akif'in izinden yürüyen bir gençlik. Bu gençlik, yakıp yıkan değil, kırıp döken değil hakaret eden değil, barbar bir gençlik, vandal bir gençlik değil; edebi bilen, adabı bilen, ahlakı kendisine azık edinen, vatanı için ter döken, okuyan ,en önemlisi de şühedadan yani şehitlerimizden ilham alan bir gençlik. Hani diyorya, Akif: ‘Şuheda fışkıracak toprağı sıksan şuheda, canı cananı, bütün varımı alsın da Hüda, etmesin tek vatanıdımdan beni dünyada cüda.'  İşte mesele bu. Bunu yakalamak, bunu anlamak... Biz böyle bir gençlik arıyoruz. Biz teneke çalan bir gençlik aramıyoruz. Biz tencere tavacı bir gençlik de aramıyoruz. Biz okuyacak, düşünecek ve Türkiye'nin istikbaline taş koyacak, duvarlarını örecek, Türkiyemizi yeniden inşa etmede ter dökecek bir gençlik arıyoruz. İşte o gençlik burada.