”Bize kimse demokrasi, özgürlük dersi vermesin”

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Sayın Başbakan unutmasın ona Başbakanlık yolunu açan da biziz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABANT - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sayın Başbakan unutmasın ona Başbakanlık yolunu açan da biziz. Çünkü demokrasi nerede varsa CHP oradadır. Bize kimse demokrasi, özgürlük dersi vermesin. O dersi vermeye kalkanlar önce dönüp kendilerine bir baksınlar" dedi.

CHP'nin Bolu Büyük Abant Oteli'nde düzenlenen "Milletvekilleri Toplantısı" başladı.

Toplantı öncesi bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, toplantıda hem Türkiye'yi hem dünyayı, hem de partilerini konuşacaklarını belirtti.

Kılıçdaroğlu, bir Anayasa Komisyonu oluşturduklarını vurgulayarak, bu komisyonun anayasa değişiklikleri, CHP'nin anayasa değişikliklerinden beklentileri, anayasa değişikliklerinin neleri içermesi konusunda önümüzdeki günlerde çalışmaya başlayacağını ifade etti.

Ayrıca bir de Seçim Komisyonu oluşturduklarını anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Arkadaşlarımız süratle çalışmaya başladılar. Değişik çevreleri dinliyorlar. Önümüzdeki günlerde bunlar çalışmalarını daha sağlıklı bir zemine oturtacaklar. Ayın 15-16 ve 17'sinde bir ortak akıl, beyin fırtınası toplantısı yapacağız İstanbul'da. Burada sanatçılar olacak, aydınlar olacak, öğretim üyeleri olacak, değişik çevrelerden iş adamları olacak, milletvekillerimiz olacak. Oturacağız. 2 gün tartışacağız. Bilimi aklı ve mantığı öne koyarak geleceğe seçimlere hazırlanacağız. Çünkü biz artık Türkiye'yi yönetmek istiyoruz. Türkiye'nin içinde bulunduğu zor koşullardan Türkiye'yi kurtarmak istiyoruz. Aydınlık Türkiye'yi çağdaş Türkiye'yi kurmak istiyoruz. Hedefe kilitlenmek, kilitlendiğimiz hedefte de çözümleri üretip halkın önüne çıkmak istiyoruz. Daha güçlü, daha kararlı daha tutarlı politikalarla çıkacağız."

"Gelsinler Türkiye'ye demokrasiyi beraber getirelim"

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, gençlerin kendisine Türkiye'deki demokrasiyi ve parti içi demokrasiyi sorduklarını dile getirerek, "Eğer iktidar gerçekten samimiyse, gelsinler 12 Eylül'ün getirdiği Siyasi Partiler Yasası'nı değiştirelim" önerisinde bulundu.

Demokrasi ve özgürlük için kapılarının sonuna kadar açık olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Hak ve adalet diyorsanız kapılarımız sonuna kadar açık, yeter ki bu ülkede her yurttaşın özgürce düşüncelerini ifade edebileceği sağlıklı, tutaklı bir demokrasiyi kendi elimizle kuralım. Bunu istiyoruz biz, ama birileri yıllar yılı bizi 'CHP demokrasiye karşıdır', 'CHP hakların genişletilmesine karşıdır', 'CHP şöyledir, böyledir' dedi. Şimdi açık, net tutarlı ve kararlı söylüyoruz getirsinler, gelsinler Türkiye'ye demokrasiyi beraber getirelim. Batı standartlarında demokrasiyi getirelim, AB'nin beklediği standartlarda demokrasiyi getirelim. Bizim insanımız niçin demokrasiyi tatmasın. Eğer gençler 'parasız eğitim istiyoruz' diye pankart astıklarında birileri onların ağızlarını kapatır, birileri onların bağırlamalarına engel olursa o ülkede demokrasiyi nasıl içselleştireceğiz. Bu ülkede gençlere 'buyurun sizde siyaset yapın' nasıl diyeceğiz. Bu tabloyu, bu fotoğrafları iktidarın görmesini isterim. Gençlerden korkmayacaksınız gencin enerjisinden dinamizminden yararlanacaksınız."

Kılıçdaroğlu, yeri geldiğinde AB'ye karşı genç nüfusla övünüldüğüne dikkati çekerek,  ancak gençlerin bir şey söylediği zaman da konuşmasına izin verilmediğini bildirdi.

"Bir şey söylüyoruz doğru, bir şey yapıyoruz yanlış" diyen Kılıçdaroğlu, o yanlıştan Türkiye'yi arındıracaklarını kaydetti.

"Bize kimse demokrasi, özgürlük dersi vermesin"

CHP'nin kuruluşundan bu yana Türkiye'ye demokrasiyi, çok partili hayatı getiren parti olduğunu bildiren Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti:

"Sayın Başbakan unutmasın ona Başbakanlık yolunu açan da biziz. Çünkü demokrasi nerede varsa CHP oradadır. Bize kimse demokrasi, özgürlük dersi vermesin. O dersi vermeye kalkanlar önce dönüp kendilerine bir baksınlar. Neler yaptıklarına baksınlar. Biz demokrasiyi de özgürlüğü de istiyoruz. Gençlerimiz, yaşlılarımız, kadınlarımız için istiyoruz, üniversitedeki hocalarımız için de istiyoruz. Anayasa değişir üniversiteler suskun olursa orada demokrasinin olmadığını biliyoruz. Biz öyle demokrasi istemiyoruz her türlü düşüncenin özgürce dile getirildiği bir demokrasiden yanayız. Baskıdan yana baskı kurmalardan yana değiliz."

Anayasa değişikliği paketi ile ilgili olarak Hükümete eleştirilerde de bulunan Kılıçdaroğlu, şu görüşleri dile getirdi:

"Bakın bir anayasa değişikliği yaptılar geçen gün parlamentoda Sayıştaydan 3 üyenin seçimi vardı. Sayın Başbakan 'Efendim anayasa değişikliği ciddi bir konudur bir kelime üzerinde bile günlerce tartışma olabilir' diyordu, doğru. Peki Sayın Başbakan'a şu soruyu sormayacak mıyız? Sayın Başbakan sizin Grup Başkanvekilleriniz 26 maddelik değişikliği getirip önümüze koyduklarında bize ne söylediler, '3 gün içinde bize yanıt verin, 3 gün içinde' dediler. 26 madde konusunda biz 3 gün içinde yanıt vereceğiz ve Sayın Başbakan çıkacak kendisinin haklılığını kanıtlamak için 'buyurun anayasayı değiştirelim' dediğimiz zaman, 'öyle olmaz, bir sözcük üzerinde bile günlerce tartışma olabilir' diyebiliyor. İşte bu çifte standarda karşıyız, bir insan verdiği sözde durmalıdır."

Kılıçdaroğlu, üniversiteleri özerk olmayan bir ülkenin kendisinin de özerk olamayacağını belirterek, bu düşüncelerini her ortamda söyleceklerini bildirdi.

2011 seçimlerine tüm CHP olarak kararlı ve tutarlı hazırlanacaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, çok önemli projeler hazırladıklarını belirtti.

Projelerin yakın zamanda açıklanacağını anlatan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Sadece ülke açısından değil, her bir ilimiz için özel çalışmalar yapılıyor. Milletvekili adaylarımız ile listeler açıklandıktan sonra illeriyle ilgili hiç bir siyasi partinin elinde olmayan bilgileri ellerinin altında görecekler. Toplumun her kesimine her dokusuna hitap edeceğiz, hazırlığımız bunun üzerinedir. Milletvekillerimizin de görüşlerini alacağız, çünkü onlar meydanlardaydı. Doğuya da gittiler, batıya da gittiler. Yurttaşlarla buluştular eminim topluca bütün arkadaşların duymadığı eleştirileri de övgüleri de aldılar. Burada onları da konuşacağız. Her eleştiriden ders çıkaracağız, CHP'nin temel görevi budur. Eleştiriye kızmak değil, eleştiriden ders çıkarmaktır. Biz birilerinin yaptığı gibi şikayetini anlatan yurttaşa kızmayacağız onu dinleyeceğiz, ona hak vereceğiz ve kendi düşüncelerimizi de ona anlatacağız."

Sosyal bir toplantı düzenlediklerini belirten Kılıçdaroğlu, gündemdeki konuların yanı sıra toplantı sırasında fıkralarda anlatacaklarını, hayatı her alanda yakalayacaklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir