”Bizim aidiyet meselemiz yok”

Bakan Babacan, Türkiye'nin kendi başına tarihiyle, kültürüyle çok önemli bir ülke olduğunu vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB sürecinde zaman zaman yavaşlama, zaman zaman da hızlanma olmasının normal ve işin tabiatı gereği bulunduğunu kaydederek, reformları yaparak Türk halkının standartlarını yükseltmenin peşinde olduklarını söyledi ve "Yoksa bizim bir aidiyet meselemiz yok. Ancak herhangi bir gruba katılarak ya da üye olarak varlığını sürdürebilecek bir ülke değiliz. Türkiye zaten kendi başına tarihiyle, kültürüyle çok önemli bir ülke" dedi.

NATO Dışişleri bakanları toplantısı için bulunduğu Brüksel'de STV Haber'in Avrupa Masası programına konuk olan Babacan, Türkiye'nin AB üyelik süreci, reformlar, ABD'ni yeni yönetimi ile ilişkiler gibi konulara ilişkin soruları yanıtladı.

AB kanadından gelen, AK Parti'nin AB konusundaki "iştahını kaybettiği" ve reformların yavaşladığı yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine Babacan, bunun tam üye olana kadar hatta tam üye olduktan sonra bile devam edecek bir süreç olduğunu, reformların iç siyasi koşullar ve AB'nin Türkiye'ye bakışı ile çok ilgili bulunduğunu belirtti.

Babacan, bu süreci mevsimlere benzettiğini söyleyerek, bu bağlamda gerek Türkiye'nin kendi içinde, gerekse AB içinde yaz, sonbahar, kış ve ilkbahar mevsimlerinin bulunabildiğini kaydetti.

Türk yetkililerin Brüksel'e artık daha az geldiğinin belirtilmesi üzerine, 2004 öncesinde müzakerelere başlama kararı arefesindeki gelişmeler nedeniyle ziyaretlerin sıklaştığını hatırlatan Babacan, o dönemde aday ülkelerin de zirvelere davet edildiğini, ancak sonrasında alınan kararla artık bu davetlerin söz konusu olmadığını anımsattı.

Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çok yakın bir zamanda Brüksel'e resmi ziyaret yapmasının söz konusu olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yine yakın bir zamanda Brüksel'e gideceğini bildirdi.

Anayasa değişikliği ile ilgili soruya karşılık da Babacan, bunun için üç seçenek sıraladı ve bu çerçevede yeni bir anayasa hazırlanabileceğini, mevcut anayasada kapsamlı bir değişiklik yapılabileceğini ya da reform başlıkları çerçevesinde değişikliklere gidilebileceğini belirtti.

Babacan, "AK Parti hükümetinin, süreci yavaşlatmasının Türkiye'yi imtiyazlı ortaklığa götürme amacı taşıdığı" yönünde AB'den gelen yorumların anımsatılması üzerine de imtiyazlı ortaklık gibi bir durumu baştan beri asla kabul etmediklerini söyledi.