BJK ve TS, Avrupa'dan 8 yıl men edilebilir

TFF eski Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nde olmamasının Fenerbahçe'nin lehine olduğunu, bir suçun ortaya çıkması durumunda Beşiktaş ve Trabzonspor'un ise 8 yıl Avrupa kupalarından men edilebileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanlığı görevinden kısa zaman önce istifa eden Mehmet Ali Aydınlar, yaşanan tüm sıkıntılı zamanlara karşın, bu görevi üstlenmekten dolayı pişmanlık yaşamadığını söyledi.
Bir televizyon programına konuk olan Mehmet Ali Aydınlar, kendisine gündemle ilgili yöneltilen soruları yanıtladı.
TFF Başkanı olmasının ardından Türk futbol tarihinin en büyük kriziyle karşı karşıya kalması nedeniyle, üstendiği görevden dolayı pişmanlık yaşamadığını vurgulayan Mehmet Ali Aydınlar, "TFF Başkanı olduğuma pişman değilim. Kadere inanan biriyim. Bunların yaşanması gerekiyormuş. Biraz farklı bir deneyim oldu. Kriz yönetimi gerçekleştirdim" dedi.
Futbolda şike ve teşvik iddialarına yönelik yürütülen soruşturmayla ilgili gözaltına alınmalar başlayana kadar hiçbir bilgisinin olmadığını vurgulayan Aydınlar, "'Eğer bilseydim, görev almazdım" derken, "Ben başkan seçildim ve cuma akşamı Bodrum'a uçtum. Pazartesi sabahı teknemdeydim, telefonu da kapatmıştım. Salı sabahı telefonu açtığımda ardı ardına mesajlara geldi. Geri aradığımda bana isimler sayılmaya başlandı, Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu... 'Eyvah kaza geçirdiler' diye düşündüm. Daha sonra televizyona bakınca yaşananları öğrenmiş oldum. Gerçekten şaşkındım ve bekledim. Ertesi gün de emniyetten aradılar. Savcının benimle görüşmek istediğini belirttiler" ifadelerini kullandı.
"Durum vahim olmasa, bu kadar tutuklu olur mu?"
Mehmet Ali Aydınlar, soruşturma savcısı ile yaptığı görüşme sonrası açıklamasında, "Durum vahim" dediğini ve bunun çok eleştirildiğini hatırlatarak, "Eleştiriliyor bu sözüm. Durum halen vahim. Bu kadar tutuklu yönetici var. Vahim olmasa bu kadar tutuklu olur mu?" serzenişinde bulundu.
w yoktu. Ama sonra onlar da sürece dahil oldu. Ya o gün karar alsaydık ne olacaktı. Bu süreci de ilk defa yaşıyoruz. 'Bu süreç iyi yönetilemedi' deniliyor. Bu süreç gayet başarılı bir şekilde yönetilmiştir. Biz yönetemeseydik, bugün lig oynanmazdı."
"Beşiktaş ve Trabzonspor risk taşıyor"
Mehmet Ali Aydınlar, Şampiyonlar Ligi'ne katılamaması durumunu Fenerbahçe'nin menfaatine gördüğünü söylerken, soruşturmada adı geçen ve Avrupa kupalarında devam eden Beşiktaş ile Trabzonspor'un ise büyük risk altında olduklarını kaydetti.
Şampiyonlar Ligi'ne katılamama sürecinde Fenerbahçe Kulübü yöneticileri Nihat Özdemir ile Ali Koç'a, "Etik Kurulu raporuna baktım. Bu sene Şampiyonlar Ligi'ne gitmemesi Fenerbahçe'nin menfaatine. Giderseniz, Fenerbahçe çok daha büyük cezalara muhatap olabilir" dediğini vurgulayan Aydınlar, şu anda UEFA Avrupa Ligi'nde yollarına devam eden ve adları şike soruşturmasında geçen Beşiktaş ile Trabzonspor'a da değinerek, "Beşiktaş ve Trabzonspor Avrupa kupalarında devam ediyorlar ve büyük risk taşıyorlar. Eğer bir suç ortaya çıkarsa, 8 yıl Avrupa kupalarından men edilebilirler. Eğer suçlu çıkarlarsa tabii. Umarım çıkmazlar" diye konuştu.
"Mart ayında bu karar verilebilir"
Şike soruşturması sürecinde UEFA yetkililerinin, TFF tarafından işin savsaklanmadığını anladığını aktaran Aydınlar, insanların savunmasını yapabilmesi için bu sürecin yaşanması gerektiğine dikkat çekerken, "İşin sonuna gelinmiş artık. Bu karar mart ayı içerisinde rahatlıkla verilebilecek durumda. Burada alınacak kararlar infiallere sebep olabilir. 15 Nisan'da Play-Off'lar başlamadan önce Tahkim Kurulu nihai kararı verebilir. Bu işin çok boyutu var. Sportif, ekonomik, toplumsal boyutu var. Türk futbolunun değeri 1 milyar Avro olarak görülüyor. Fenerbahçe'nin düşmesi bunu ciddi şekilde etkileyecektir. Çok ciddi ödemeler var. UEFA'dan devamlı ihtarlar geliyor. Önümüzdeki yıl bazı kulüpler bu yüzden Avrupa kupalarına alınmayacak" dedi.
Aydınlar, TFF Genel Kurulu'nda yaşadığı hayal kırıklığına değinirken, Beşiktaş Kulübü ve Kulüpler Birliği Başkanı Yıldırım Demirören'in fikir değişikliklerini hatırlatarak, "Biz burayla geldik ve spor tarihinin en büyük problemiyle karşılaştık. Bu problemi biz yaratmadık, çözmeye çalışıyoruz. Bu problemi el birliği ile çözmemiz gerekirken, bir kısım kulüpler küçük çıkarları için sürekli sabote etmeye çalıştı. İyi niyetli değiller. Beni esas üzen burasıdır" diye konuştu.
"Fenerbahçe'yi yöneticileri uçuruma götürüyor"
Mehmet Ali Aydınlar, TFF Genel Kurulu'nda söz alan 4 Fenerbahçeli konuşmacının da kendisini hedef almasına büyük tepki gösterirken, sarı-lacivertli yöneticileri sert bir dille eleştirdi.
Hep bir suçlu arandığını kaydeden Aydınlar, şöyle konuştu:
"Polis suçlu, savcı suçlu, siyasiler suçlu, bir grup suçlu, Lutfi Arıboğan, İlhan Helvacı suçlu, ben suçluyum. Nereye koşuyoruz, ne yapmaya çalışıyoruz? Nihat Özdemir'in yerinde olsam samimi ve dürüst olurdum. Fenerbahçe değil başka takım da olsa aynı şekilde davranırdım. Belirli mevkilere gelmiş insanların elbette camialarını koruma hakkı var ama bu işin bütünlüğünü de gözetmeleri şart. Sırf sevimli gözükmek için tarafları ateşe atamazsınız. Ben bütün samimiyetimle yardımcı olmaya çalıştım. Biraz ağır kaçacak belki ama bu arkadaşların karar verme yetkileri de yok. Ben onlara bir şey diyorum, belirli bir zaman geçtikten sonra karar verebiliyorlar. Artık TFF Başkanı değilim ve konuşabilirim, Fenerbahçe'ye ve Türk futboluna zarar veriyorlar. İnşallah ben haksız çıkarım ama Fenerbahçe'nin bugünkü yöneticileri kulübü uçuruma götürüyor. Fenerbahçe, tedavisi mümkün olmayacak büyük kayıplarla karşı karşıya kalabilir."
Bu konularda ilginizi çekebilir