BM, Assange lehine karar verdi
BM çalışma grubu, Julian Assange'ın keyfi olarak gözaltında tutulduğu yönünde karar aldı
Birleşmiş Milletler'in (BM) ilgili çalışma grubu, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange lehinde karar alarak İngiltere'deki tutukluluk halinin "keyfi olduğuna" bildirdi.
BM'nin keyfi tutuklamalarla ilgili çalışma grubunundan yapılan yazılı açıklamada, "BM paneli, Assange'ın Londra'daki Ekvador Büyükelçiliğinde kalışının, Assange'ın 'keyfi olarak tutulduğu' anlamına geldiği kararına vardı" ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, Assange'ın özgürce seyahat etme ve İsveç ve İngiltere'den tazminat talebinde bulunma hakkının olduğu ifade edildi.
Gelişmelere ilişkin İngiliz basınına dün açıklamada bulunan Assange'ın İsveçli avukatı Per Samuelson, BM grubunun kararının, Assange'ın lehinde çıkması halinde, "tek çözümün, Assange'ın davasına bakan İsveçli savcı Marianne Ny'ın Assange'ı serbest bırakması ve davayı düşürmesi" olduğunu dile getirmişti. Samuelson, "Eğer karar, Assange'ın tutuklu olduğu şeklinde görülürse, o zaman bu, Assange'ın hapis cezasını çektiği anlamına geliyor. Yani bu nedenle, İsveç'in davayı kapatmasından başka seçeneği olduğunu düşünmüyorum" ifadesini kullanmıştı.
İngiltere ve İsveç'e çağrı
Çalışma grubunun kararının bir yaptırımı bulunmuyor ancak Assange'ın yasa dışı olarak tutuldu hükmüne varan BM, İngiltere ve İsveç'e Assange'ın serbest bırakılması çağrısında bulunuyor.
Assange, İngiltere'deki tutukluluk haline ilişkin BM çalışma grubunun kararının aleyhinde olması halinde İngiliz polisine teslim olacağını, lehinde bir karar çıkması halinde ise pasaportunun iadesini talep edeceğini açıklamıştı.
Wikileaks'in kurucusu Assange, İngiltere ve İsveç'i 2014 yılında BM'ye şikayet etmişti. Yasal uzmanların oluşturduğu BM'nin keyfi tutuklamalarla ilgili çalışma grubunun, daha önce verdiği yasa dışı tutuklama kararlarının ardından, bu kişilerin çoğunun serbest bırakıldığı biliniyor.
3 yıldan fazladır bir odada yaşıyor
Londra polisi, Ekvador Büyükelçiliği önündeki nöbetine ekim ayında son vermişti. 19 Haziran 2012'de İngiltere'deyken, hakkındaki İsveç'e iade kararının ardından Ekvador Büyükelçiliğine sığınan Assange, üç yıldan fazla süredir diplomatik misyonun bir odasında yaşıyor.
Sağlığından kimi zaman endişe edilen Assange'ın büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanması ve İsveç'e iade edilmesi bekleniyor.
İngiliz mahkemesi 2012 yılında, 44 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange'ın, iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Julian Assange, İsveç'e iade edilirse ABD'ye gönderilmekten korktuğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.
Ekvador, çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange'ın siyasi iltica talebini kabul etmişti.