BM Barış Gücü Kıbrıs'ta 6 ay daha kalacak

BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün görev süresinin 6 ay daha uzatılmasını öngören karar tasarısını kabul etti. Türkiye, oylamada 'Hayır' oyu verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER  - BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün (UNFICYP) görev süresinin 6 ay daha uzatılmasını öngören karar tasarısını kabul etti. Türkiye, Konseyde yapılan oylamada "Hayır" oyu verdi.

Görev süresi yarın dolacak olan UNFICYP'in süresinin 6 aylığına uzatılmasını isteyen karar tasarısına 14 ülke "Evet" oyu verirken, Türkiye'yi temsil eden Büyükelçi Ertuğrul Apakan, "Hayır" oyu kullandı.

Kararın kabulüyle UNFICYP'in görev süresi 15 Haziran 2011'e dek uzatılmış oldu.

Büyükelçi Apakan, kararın kabulünün ardından Türkiye'nin konuyla ilgili görüşlerini açıklayan bir konuşma yaptı. Apakan, konuşmasında, 1964 yılında UNFICYP'i kuran 186 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının ve o zamandan bugüne gücün görev süresini uzatan tüm Konsey kararlarının adada hep tek bir taraftan söz ettiğini, ancak 1963 yılından beri Kıbrıs'ın tümünü temsil eden ortak ve anayasal bir hükümet bulunmadığını belirtti. Bu yanlışın bu kararda da düzeltilmediğini söyleyen Apakan, kararın BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un son Kıbrıs raporundaki görüşlerini de tam yansıtmadığını belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir