BM İstanbul Somali Konferansı sona erdi

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İstanbul Deklarasyonu ile toplantıyı noktaladıklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - "BM İstanbul Somali Konferansı", Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Somali Devlet Başkanı Şeyh Şerif Ahmed'in ortak basın toplantısıyla sona erdi.

İstanbul'dan Somali halkına, Afrika'ya ve uluslararası topluma güçlü bir mesaj iletildiğini söyleyen Davutoğlu, Türkiye, BM ve Somali'nin ortak çabalarıyla bu güçlü mesajı dünya kamuoyuna iletmek istediklerini ve İstanbul Deklarasyonu ile toplantıyı noktaladıklarını belirtti.

Davutoğlu, "Biz Somali'nin müreffeh ve barış içinde bir ülke olarak yükselmesini istiyoruz. Somali'deki siyasi reform sürecinin geçici hükümet önderliğinde bir an önce en kapsamlı ulusal uzlaşıyla yürütülmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Somali'nin güvenliğinin temin edilmesinin, Somali'deki çocuk ve kadınların, masum insanların her gün güvenlik endişesiyle yaşamamasını temin etmek için güvenlik konusundaki desteği Somali'ye ifade ediyoruz" diye konuştu.

Konferansta, Somali'nin ekonomik kalkınması için güçlü desteğin ifade edildiğini belirten Davutoğlu, Somali'de işleyen bir ekonominin olması gerektiğini, çünkü işleyen bir ekonominin olmadığı yerde güvenliğin temin edilemeyeceğini kaydetti.

Somali'ye, Afrika'ya ve dünyaya Somali halkıyla dayanışma mesajını iletmek için toplanıldığını belirten Davutoğlu, bütün bu hedefleri gerçekleştirmek için bir eylem planına dönük olarak deklarasyonun yayınlandığını söyledi.

Davutoğlu, "Ümit ederiz İstanbul deklarasyonu kağıt üzerinde kalmaz. Hepimiz takipçisi olacağız. Hepimiz her zaman Somali'deki kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Onların acılarına kayıtsız kalmayacağız. Onların dertlerini kendi derdimiz olarak bilip, gerek Somali'nin gerek Doğu Afrika'nın gerekse Afrika'nın önümüzdeki dönemlerde yükselen bir yıldız haline dönüşmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Ban Ki-Mun: Korsanlığa el atacağız

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, konferansla ilgili İstanbul deklarasyonunun, çalışmalarını özetlediğini belirterek, bazı net konuları ortaya koyan deklarasyonun milyonlarca Somaliliyi ilgilendirdiğini söyledi.

Gün boyu pek çok lider ve bakanla görüşme fırsatı bulduğunu ifade eden Ban Ki-Mun, şöyle devam etti:

"Bu tartışmalar ve görüşmelerden sonra bir aciliyet ortaya çıktı. İki mesajımız net ve tutarlı. Bir, risklere rağmen Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum Somali'nin tek başına mücadelesine seyirci kalmayacaktır. İkinci olarak, bazı sorunlara hemen el atmazsak, yani karadaki korsanlığa el atmazsak, denizlerdekine de mani olamayız. Somali'de şiddet ve ümitsizliğin sona ermesini ve gelecek için refah ve barış içinde yaşamalarını, bölgeye de bu konuları yaymalarını amaçlayacağız.

Denizdeki korsanlık konusuna gelince, karadaki isyancıların çalışmaları, faaliyetleri geçici federal hükümete zorluk çıkarmıştır. Geçmişte Somali'yi ilgilendiren pek çok karar alınmıştır. Biz bunlarla birlikte çalışmaktayız, deklarasyonda bunlara tekrar yer verdik. Şimdi gayretlerimizi iki katına çıkararak, geçici federal hükümet ile uluslararası toplumun bu konuları birlikte aşmaları konusunda mutabakat var. Cibuti Barış Süreci ve geçici hükümetin çalışmaları rayında gitsin."

Geçici federal hükümetin çalışmalarını takdirle karşıladıklarını dile getiren Ban Ki-Mun, "Politik ve güvenlik sorunları yaşadıklarını biliyoruz. Somali güvenlik kuvvetlerini eğitmeye devam etmeliyiz. Bu eğitimden sonra onlara aylık ödeyebilmeliyiz. Şimdi daha güçlü bir Somali yaratmak için bir ön ödeme düşünmek zorundayız. AMISOM'u da takdirle karşılıyoruz" diye konuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir