BM Medeniyetler İttifakı Forumu, 6-7 Nisan'da yapılacak

İstanbul'daki Forum'un katılımcıları arasında ABD Başkanı Barack Obama da var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BM Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu, 6-7 Nisanda İstanbul'da yapılacak. Bu tarihlerde Türkiye'yi ziyaret edecek olan ABD Başkanı Barack Obama'nın da Forum'un bazı bölümlerine katılması bekleniyor.

Forum, 6 Nisan Pazartesi sabahı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio'nun açılış konuşmalarıyla çalışmalarına başlayacak.

Açılış oturumundan sonra aile fotoğrafı çekilecek ve forum, "Kriz Dönemlerinde Küresel Gündemi Şekillendirme-Kültürel Çeşitliliğin İyi Yönetişimi Neden Önemlidir?" konulu 1. Genel Oturum ve "Diyalogun Geliştirilmesi ve İşbirliğinin Güçlendirilmesi-Yenilikçi Politika ve Girişimlerin İrtibatlandırılması" temalı 2. Genel Oturumla devam edecek.

Aynı gün öğleden sonra, Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubuna üye ülkelerin dışişleri bakanları ve uluslararası kuruluş temsilcilerinin katılacağı "Dostlar Grubu Yüksek Düzeyli Beyin Fırtınası Toplantısı" düzenlenecek.

'Fikir Pazarı' kurulacak

Bazı uluslararası kuruluşlar ile Medeniyetler İttifakı arasında anlayış muhtıralarının imzalanmasından sonra, kültürler arası diyalog ve kültürel farklılıkların iyi yönetişimine hizmet eden yaratıcı projelerin sunulacağı Fikir Pazarı toplantısı yapılacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dolmabahçe Sarayında resmi akşam yemeği, Başbakan Erdoğan'ın da öğle yemeği vereceği günün gecesinde de, Faruk Saraç'ın 'Padişah Kaftanları' defilesi düzenlenecek.

Forumun ikinci gününde, 7 Nisan Salı sabahı tertiplenecek "Zihinlerde Barışı İnşa Etmek: Diyalog Eğitimi" konulu 3. Genel Oturumdan sonra Yüksek Temsilci Sampaio, forumun çalışmalarını ve ana mesajlarını özetleyecek. Forum, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ve Yüksek Temsilci Jorge Sampaio'nun kapanış konuşmalarıyla son bulacak. Aynı gün, saat 13.30'da basın toplantısı düzenlenmesi de öngörülüyor.

BM Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu sırasında, göçmenlerin entegrasyonu, eğitim, gençlik, kadın, ticaret ve bilgi toplumu gibi konularda 12 çalıştay ve 16 çalışma kahvaltısı düzenlenmesi de planlanıyor.

Forumdan önce 5 Nisan akşamı, Dışişleri Bakanı Babacan, "Türkiye'ye Güvendiler" sergisini açacak, ayrıca yine Babacan'ın ev sahipliğinde "Hoşgeldiniz Resepsiyonu ve Kültürel Etkinlik" düzenlenecek.

Yoğun katılım olacak

İstanbul'daki foruma şimdiye kadar 4 devlet ya da hükümet başkanı ve 30 bakan katılacağını teyit etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, NATO Genel Sekreterliği için adı geçen Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Turk'un foruma katılacağı teyit edilirken, katılımcı bakanlar arasında Güney Kıbrıs Rum yönetimi ve Ermenistan'ın dışişleri bakanları da bulunuyor.

Foruma 700 civarında katılım başvurusu alınırken, bugüne kadar da 675 basın mensubu akredite oldu.

Diplomatik kaynaklar, "Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu"na üye 83 ülkenin tümünün dışişleri bakanlarına davet gönderildiği bilgisini verirken, İran'dan henüz cevap gelmediği ve haftaya üçlü zirve için Türkiye'ye gelmesi öngörülen Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin foruma katılıp katılmayacağının kesinlik kazanmadığı öğrenildi.

Obama da katılacak

ABD, henüz Dostlar Grubunun üyesi değil, ancak kaynaklar, yeni yönetim iş başına geldikten sonra, diğer politikalarının yanında bu konudaki politikasının da gözden geçirme sürecinde olduğuna dikkati çekiyor.

Edinilen bilgiye göre, o tarihlerde ikili ziyaret için Türkiye'ye gelecek olan ABD Başkanı Barack Obama da forumun belli bölümlerine katılacak. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği kaynakları, Obama'nın forumun bir paneline katılmasının öngörüldüğünü, ancak konuşma yapmasının beklenmediğini ifade ettiler.

Erdoğan ve Zapatero'nun girişimleriyle kuruldu

Medeniyetler İttifakı, farklı medeniyet ve kültürler arasında mevcut olan ön yargı, yanlış algılama ve kutuplaşmayla başa çıkmayı amaçlayarak 2005 yılında Başbakan Erdoğan ve İspanya Başbakanı Zapatero tarafından başlatıldı ve BM Genel Sekreteri tarafından da benimsenerek bir BM projesi niteliği kazandı.

İttifak, kültürler arası sağlam bir etkileşim kurmayı, karşılıklı anlayış, güven ve uzlaşıyı geliştirmeyi hedefleyen en önemli uluslararası girişim olarak değerlendiriliyor.

2005-2006 yılları arasında İttifakın yürüteceği çalışmalara ışık tutmak maksadıyla uzman ve devlet adamları arasından seçilen "Yüksek Düzeyli Grup" bünyesinde yürütülen kavramsal tartışmalar sonucunda bir rapor kaleme alındı ve rapor 13 Kasım 2006 tarihinde, grubun İstanbul'da düzenlenen son toplantısında BM Genel Sekreterine sunuldu.

Yüksek Düzeyli Grubun görevini tamamlamasıyla Medeniyetler İttifakı girişimine kurumsal bir yapı kazandırılmasına başlandı.

Bu çerçevede, 26 Nisan 2007'da BM Genel Sekreteri tarafından eski Portekiz Cumhurbaşkanı Sampaio, BM Genel Sekreteri Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi olarak atandı.

New York'ta da BM Sekreteryası çatısı altında münhasıran Medeniyetler İttifakı ile görevli bir birim ihdas edildi.

Girişimi destekleyen ülkeler, yine BM çatısı altında bakanlar seviyesinde "Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu" bünyesinde bir araya geliyor. Sayıları her geçen gün artan Dostlar Grubu üyeleri bugün itibariyle 83 ülke ve 17 bölgesel ve uluslararası kuruluştan oluşuyor. Dostlar Grubunun başkanlığı da Türkiye ve İspanya'nın dışişleri bakanlarınca yürütülüyor.

Medeniyetler İttifakı Madrid'de 15-16 Ocak 2008'te 1. Forumu ile uygulama aşamasına geçmiş bulunuyor. Bu çerçevede, Dostlar Grubuna üye tüm ülkeler uygulama planlarını açıklamaya teşvik edilirken, Madrid Forumu sırasında İspanya ve Türkiye somut projelerden oluşan ulusal planlarını açıklamışlardı.

Forumlar geleneksel olarak Medeniyetler İttifakı girişimine ilgi duyan dünya liderlerini, uluslararası kuruluş başkanlarını, akademisyenleri, medya ve özel sektör temsilcilerini, sivil toplum örgütlerini ve gençlik örgütleri temsilcilerini bir araya getiriyor.