BM: Özgür basın, sağlıklı ve canlı toplum temeli
ANKARA - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Başkanı İrina Bokova, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle yayınladıkları ortak bir mesajda, "basın özgürlüğünün, sağlıklı ve canlı toplumların temelini oluşturduğuna" işaret etti.
BM Enformasyon Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, ifade özgürlüğünün en değerli haklardan birini teşkil ettiğini belirten, Ban ve Bokova, ortak mesajında, basın özgürlüğünün diğer tüm özgürlüklerin ve insan onurunun temelini oluşturduğunu, insan haklarının kullanılabilmesi için özgür, çoğulcu ve bağımsız bir medyanın varlığının mutlaka gerekli olduğunu kaydetti.
Mesajda, "Basın özgürlüğü, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 19. maddesinde belirtildiği üzere, fikirlerinden ötürü rahatsız edilmemek, ulusal sınırlarla kısıtlı olmaksızın bilgi ve fikirleri her vasıta ile aramak, elde etmek veya yaymak özgürlüğü anlamına geliyor. Basın özgürlüğü, sağlıklı ve canlı toplumların temelini oluşturuyor" dendi.
Arap dünyasında yaşanan değişimin, hak arayışının yeni ve eski medya ile birleştiğinde ne kadar güçlü olabildiğini ortaya koyduğunu belirten Ban ve Bokova, "Yeni keşfedilen basın özgürlüğü, toplumların daha şeffaf ve hesap verebilir şekle dönüşebileceğine dair önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor" ifadesini kullandı.
Bu yeni özgürlüğün, iletişim ve bilgiyi paylaşma alanlarında yeni kapılar açtığı, başta, daha önceleri sessiz kalan gençler tarafından olmak üzere, yeni güçlü görüşlerin ortaya atıldığı ifade edilen mesajda, bu nedenle bu yılki "Dünya Basın Özgürlüğü Gününde Yeni Sesler: Basın Özgürlüğü Toplumların Dönüşümüne Katkı Sağlıyor" temasının işlendiği belirtildi.
"Basın özgürlüğü dünyanın dört bir yanında ağır baskı altında"
Basın özgürlüğünün dünyanın dört bir yanında ağır baskı altında bulunduğu ifade edilen mesajda, geçen yıl, UNESCO'nun, görevlerini icra etmekten başka bir şey yapmayan 62 gazetecinin öldürülmelerini kınadığı hatırlatıldı.
Mesajda, "Söz konusu gazeteciler unutulmamalı ve suçlular cezalarını çekmeliler. İnternet gazeteciliğinin gelişmesi ile birlikte blog yazarları dahil olmak üzere taciz edilen, saldırıya uğrayan ve öldürülen internet gazetecisi sayısında da artış görülüyor. Onlar da geleneksel medya kuruluşlarında çalışan basın mensupları gibi korunmalılar" dendi.
"BM Basın Mensuplarının Güvenliği ve Onlara Karşı İşlenen Suçların Cezasız Kalmaması Toplantısı"nın 13-14 Eylül 2011 tarihlerinde UNESCO Genel Merkezinde BM kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirildiği hatırlatılan mesajda, söz konusu toplantıda gazeteciler ve medya çalışanları için her yerde daha özgür ve güvenli bir ortam inşa edilmesi için bir BM Eylem Planı geliştirildiği belirtildi.
Özgür, çoğulcu ve bağımsız bir medya için, başta ihtilaf sonrası yeniden inşa aşamasındaki ülkelerde olmak üzere, yasal altyapının güçlendirilmeye devam edileceği belirtilen mesajda, ayrıca fazla bilgi yüklenmesine karşı gençlerin yeni beceriler kazanması, daha fazla oranda medya okur yazarı olmalarının sağlanması için adımlar atılması gerektiği görüşüne yer verildi.
Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nün basın özgürlüğünü daha da ileri götürülmesi için bir fırsat teşkil ettiği vurgulanan mesajda, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlere, medya kuruluşlarına ve STK'lara BM ile güç birliği yapma ve ister internette olsun, ister geleneksel medyada olsun ifade özgürlüğünü uluslararası kabul görmüş ilkeler ışığında geliştirme çağrısı yapıldı.
Ban ve Bokova, ortak mesajlarına, "Bu özgürlükler, bireysel hakların sağlamlaşmasının, sağlıklı toplumlar yaratılmasının ve toplumsal dönüşümün temelini teşkil ediyor" diyerek son verdi.
(AA)