BM'den ABD'ye 'ayrıntıları bildir' çağrısı

BM, "Bütün terörle mücadele operasyonları uluslararası hukuka uygun olmalı" açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE  - BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, ABD'ye, Pakistan'da düzenlediği askeri operasyonda Usame Bin Ladin'in öldürülmesiyle ilgili ayrıntıları BM'ye bildirmesi çağrısında bulundu.

Navi Pillay, bir soruya cevaben yaptığı açıklamada, "ABD operasyonunda öldürülen El Kaide liderinin, ABD'de yaklaşık 10 yıl önce düzenlenen 11 Eylül saldırıları dahil en dehşet verici terör eylemlerinin idaresinin sorumluluğunu üstlenen çok tehlikeli bir adam olduğunu" belirtirken, düzenlenen operasyonun çok karmaşık olduğunu söyledi. Pillay, "Bin Ladin'in öldürülmesiyle ilgili kesin gerçekleri bilirsek yararlı olacaktır" dedi.

İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi, "BM'nin sürekli olarak, bütün terörle mücadele operasyonlarının uluslararası hukuka saygılı olması gerektiğini vurguladığını" belirtti.


Pakistan: Baskını önceden bilmiyorduk

Bu arada Pakistan Dışişleri Bakanlığı, İslamabad'ın, Usame Bin Ladin'in öldürüldüğü ABD baskınıyla ilgili önceden bilgilendirilmediğini, ancak operasyonda hedef alınan evle ilgili 2009 yılından bu yana CIA ile istihbarat paylaşımında bulunulduğunu bildirdi.

Bakanlık açıklamasında, operasyonu düzenleyen ABD kuvvetlerinin "ne Pakistan içindeki bir üssü ya da tesisi kullandığı, ne de Pakistan ordusunun operasyonel ya da lojistik desteği olduğu" kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir