BM'den kaçakçı gemilerine müdahale yetkisi

BM Güvenlik Konseyi, Avrupa'ya göçmen taşıyan kaçakçı gemilerine müdahale edilmesine yetki veren karar tasarısını kabul etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İngiltere tarafından sunulan, Libya'dan Avrupa'ya kaçak göçmen taşıyan gemilere müdahale yetkisi tasarısını kabul etti

İngiltere tarafından sunulan ve Konsey'de 14 lehte oyla kabul edilen karara göre, Libya'dan kalkan gemilerde, göçmen kaçakçılığı yapıldığı yönünde makul şüphe olması halinde açık denizde bu deniz taşıtlarında arama yapılabilecek. Karar bir yıl süreyle geçerli olacak. Venezuela ise oylamada çekimser oy kullandı.

3 bin sığınmacı öldü

BM üyesi ülkelere tek başlarına ya da bölgesel örgütler aracılığıyla bu deniz taşıtlarına müdahale yetkisi veren kararda, gemilerde göçmen kaçakçılığı yapıldığının belirlenmesi halinde bu gemiler kullanılamaz hale getirilebilecek.

Ortadoğu ve Afrika'daki çatışmalardan ve iç karışıklıklardan kaçan on binlerce kişi, Libya'daki otorite boşluğu nedeniyle buradan hareket eden kaçakçı gemileriyle Avrupa'ya geçiyor.

Bazı sığınmacılar ise bindikleri taşıtların batması sonucu hayatını kaybediyor. Bu yıl başından beri Akdeniz'de bu şekilde yaklaşık 3 bin sığınmacının yaşamını yitirdiği kaydediliyor.

AB'nin harekete geçmesi bekleniyor

Karar tüm üye ülkelere yetki veriyor ancak karar için BM Güvenlik Konseyi üyeleri ile uzun süredir müzakere halinde olan Avrupa Birliği'nin bu konuda eyleme geçmesi bekleniyor.

AB, göçmen kaçakçılığı yapan organizasyonların, insanların hayatını tehlikeye attığını ve bu yöntemle önemli miktarda gelir elde ettiklerini savunarak bu örgütlerin gemilerine el koymanın göçmen akımını engelleyeceğini savunuyor.

Kararda uygulama sırasında Libya'nın egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi de isteniyor.