Bodrum ve Antalya'da fırtına esareti

Antalya ve Bodrum'da etkili olan şiddetli yağış ve fırtına hayatı felç etti. Bodrum'da 8 balıkçı teknesi batarken, Antalya'da okullar tatil edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA/MUĞLA - Türkiye dün akşam Orta Akdeniz üzerinden gelen yeni bir yağışlı havanın etkisine girdi. Antalya'da etkili olan şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle okullar tatil edildi. Bodrum'da kuvvetli fırtına nedeniyle 8 balıkçı teknesi battı.  Ankara'ya kar uyarısı yapılırken bazı illerde kar nedeniyle eğitime ara verildi. En düşük sıcaklık eksi 30 derece ile Ağrı'da ölçüldü.

Antalya'da gece başlayan yağış ve rüzgar, sabaha karşı hızını artırdı. Yağış nedeniyle bazı araçlar yollarda kalırken, vatandaşlarında yürümekte zorlandığı gözlendi.

Antalya Valiliği, hava muhalefeti nedeniyle Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki ilk ve orta dereceli okulları bir gün süreyle tatil etti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Emin Pehlivan, yaptığı açıklamada, yağış nedeniyle kendilerine az sayıda su baskını ihbarı geldiğini, daha çok cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştuğunu ifade etti.

Ekiplerin biriken suları temizlemek üzere çalışmalara başladığını belirten Pehlivan, tramvayın da hattında biriken su nedeniyle çalıştırılamadığını bildirdi. Pehlivan, "Tramvay hattındaki sinyalizasyonda da sorun var. Sorunlar çözüldükten sonra yeniden hizmete girecek" dedi.

Rüzgar saatte 106 kilometre hızla esti

Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, son 24 saatte metrekareye 80 kilogram yağış düştü. Rüzgarın hızı ise zaman zaman saatte 106 kilometreye kadar yükseldi.

Meteoroloji yetkilileri, rüzgarın sabah saatlerinden itibaren etkisini kaybettiğini, yağışların ise cuma gününe kadar aralıklarla süreceğin bildirdi.

Bodrum'da 8 balıkçı teknesi battı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde saatteki hızı zaman zaman 110 kilometreyi bulan kuvvetli fırtına nedeniyle 8 balıkçı teknesi battı.

Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bodrum'da dün akşam başlayan ve saatteki hızı zaman zaman 110 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle Turgutres, Bitez ve Gümbet'te 8 balıkçı teknesi su alarak battı.

Deniz ve kara ulaşımında, aksamalar yaşanırken, küçük teknelerin denize açılmasına izin verilmedi. Sahil Güvenlik ekipleri, gece boyunca kıyılarda devriye gezdi.

Tekneleri kurtarmaya çalıştılar

Bitez'de su alarak batan balıkçı teknelerinin sahipleri bölgeye gelerek teknelerini kurtarmaya çalıştı. Bir balıkçı, teknesini halatlarla bir kamyonun arkasına bağlayarak kurtarmaya çalıştıysa da başarılı olamadı.

Bitez Belediyesi Liman Sorumlusu Ali Özdamar, yaptığı açıklamada, fırtına da en çok Bitez'in etkilendiğini ve iki zodyak botun battığını kaydetti.

Bodrum'da Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde refüjde bulunan aydınlatma direği de fırtınanın etkisiyle devrildi. Elektrik dağıtım şirketi görevlileri, direği yoldan çekmek üzere çalışmalara başladı.

Konacık beldesindeki bir iş yerinin çatısındaki su deposu da parçalanarak yaklaşık 15 metre yükseklikten düştü. Bölgede bazı ağaçların fırtına nedeniyle kökünden söküldüğü görüldü.

Fethiye de fırtınaya teslim

Muğla'nın Fethiye ilçesinde etkili olan fırtına, yaşamı olumsuz etkiledi.

Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, Fethiye'de rüzgarın hızı, zaman zaman saatte 65 kilometreye kadar çıktı. Rüzgarın orta kuvvette esmeye devam edeceği ve akşam saatlerinde Fethiye'yi terk edeceği, ilçede cuma gününe kadar aralıklı yağış görüleceği bildirildi.

Fırtına nedeniyle Fethiye sahilindeki palmiye ağaçları ile ilçe merkezindeki bazı ağaçlar devrildi. Fethiye Salı Pazarı'ndaki esnaf da fırtına nedeniyle nedeniyle zor anlar yaşadı. Fırtına, pazardaki çadır ve brandaları uçurdu. Esnaf, Meteoroloji'nin ihbarının ardından hazırlıklarını yaptıklarını, buna rağmen zor anlar yaşadıklarını kaydetti.

İlçede yaşayan balıkçıların ise fırtına nedeniyle geceden önlem alarak, teknelerini limanın içine demirlediği görüldü.

Ankara'ya kar uyarısı

Ankara'da gece başlayacak kar yağışının gündüz de aralıklarla devam edeceği bildirildi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Ankara'da gece saatlerinde başlayacak kar yağışı, gündüz aralıklarla devam edecek.

Kar yağışının, öğle saatlerinden itibaren yer yer etkisini artıracağının tahmin edildiği belirtilerek, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

Eğitime kar engeli

Isparta merkez ile Gönen ilçesinde etkili kar yağışı nedeniyle eğitime bir gün ara verildi.

Vali Memduh Oğuz, yaptığı açıklamada, kar kalınlığının 20 santimetreye ulaştığını, bu nedenle ilköğretim okulları ve liselerde bir günlük tatil kararı aldıklarını belirtti.

Kar yağışının Gönen ilçesinde de etkili olduğunu söyleyen Vali Oğuz, ''Gönen'de kaymakam arkadaşımız okulları tatil etti. Diğer ilçelerdeki kaymakam arkadaşlarımıza da talimat verdim. Kar yağışının etkili olduğu bölgelerde eğitime ara verilecek'' dedi.

Oğuz, ilçelerde kapalı köy yolu bulunmadığını bildirdi.

Afyonkarahisar

Afyonkarahisar il merkezinde eğitime kar nedeniyle bugün ara verildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, kar yağışı nedeniyle merkez ile merkeze bağlı köy ve beldelerde bulunan tüm okullarda eğitime bir gün ara verildiği bildirildi.

Konya

Etkili olan kar yağışı nedeniyle eğitime Konya'nın Bozkır ilçesinde 1,5 gün, Karaman'ın Sarıveliler ilçesinde ise yarım gün ara verildi.

Bozkır Kaymakamı Mustafa Sarıkaya, yaptığı açıklamada, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla Bozkır merkez, belde ve köylerindeki ilk ve orta dereceli okullarda eğitime 1,5 gün ara verildiğini belirtti.

Sarıkaya, yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan köy yollarında yol açma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Beyşehir'de de etkili olan kar yağışı, yaşamı olumsuz etkiliyor. İlçede köylülerin geçim kaynağı olarak beslediği kıl keçileri, etkili olan ağır kış şartlarına rağmen beyaz örtüyle kaplı açık arazilerde her gün sürüler halinde yürüyüşe çıkarılıyor.

Sürü sahipleri, kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle küçükbaş hayvanlarını beslemekte zorluk çekiyor. Sürüler, uzun süre kar altında ot bulmaya çalışırken, besin ihtiyaçlarını alandaki kurumuş yapraklarla karşılamaya çalışıyor.

Karaman

Karaman'da da etkili olan kar yağışı, hayatı olumsuz etkiliyor. Yağışlar nedeniyle Sarıveliler ilçesinde okulların bugün öğleden sonra tatil edildiği bildirildi.

Karaman-Mersin karayolu Sertavul Geçidi'nde da kar yağışı yüzünden ulaşım güçlükle sağlanıyor. Başyayla ve Sarıveliler ilçelerinde sabah saatlerinden buyana yoğun şekilde devam eden kar yağışı, ilçe merkezlerinde 80 santimetreye kadar ulaştı.

Kar yağışı nedeniyle Sarıveliler-Konya, Başyayla-Konya ve Sarıveliler-Alanya yolları ile bu ilçelere bağlı 15 köy yolunun kapandığı bildirildi.

Ağrı -30'u gördü

Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı eksi 30 derece ile Ağrı'da ölçüldü.

Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç sisteminin etkisi altına giren Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar yağışı etkili oluyor.

Gece en düşük hava sıcaklığı Ağrı'da eksi 30, Erzurum'da eksi 29, Ardahan'da eksi 28, Kars'ta eksi 26, Bayburt'ta eksi 14, Erzincan ve Iğdır'da eksi 11 derece olarak ölçüldü.

Günün en yüksek hava sıcaklıklarının da Ağrı'da eksi 14, Erzurum ve Kars'ta eksi 11, Ardahan'da eksi 10, Erzincan ve Bayburt'ta 0, Iğdır'da 2 derece olması bekleniyor.

Kar yağışı ve tipi nedeniyle Erzurum'da 42, Iğdır'da 17 ve Ağrı'da 10 olmak üzere toplam 69 köyle ulaşım sağlanamıyor. Ulaşımın sağlanamadığı köylerde özellikle hasta nakillerinde sıkıntı yaşanıyor. Erzurum'da son 24 saat içerisinde, yolu ulaşıma kapanan köylerden 1 hasta, karla mücadele ve sağlık ekiplerince hastaneye ulaştırıldı.

Meteoroloji yetkilileri, kar yağışının iki gün etkili olmasını beklendiğini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir