Bodur meyve üretimini yaygınlaştırmamız gerek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mustafa Bülent AKINCI / MÜSİAD Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi

Malatya'da hali hazırda meyvecilik yapılan yada meyveciliğe elverişli iklim ve toprak koşullarına sahip olan tüm bölgelerimizde modern bodur meyveciliğin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerekiyor.

Eğer bizler birim alandan daha fazla ve daha kaliteli ürünü daha az maliyetle elde etmek istiyorsak, değişen dünya ve pazar koşulları doğrultusunda rekabet etmeninin gerekliliğine inanıyorsak

klasik meyvecilikten bodur meyveciliğe geçmemiz zorunlu görünüyor. Çünkü ancak bu şekilde daha az maliyetle pazar talebi olan, daha kaliteli ve bol ürünler yetiştirmemiz mümkün olur.

Geçtiğimiz günlerde Malatya'nın güzide ilçelerinden olan ve dalbastı kirazı ile meşhur Yeşilyurt'ta 16'ıncı Kiraz Kültür ve Spor Şenlikleri yapıldı. Buradaki kiraz üreticilerimize artık bodur fidanlarla yeni bahçeler kurmaları gerektiğini ifade ettik.  SL64  ve Maxsa gibi klon amaçları ile üretilen kiraz fidanlarının toprak ve iklim koşullarımıza daha dayanıklı olduğunu, kuruma gibi bir problemin olmadığını ve bodur yapılı ağaçlardan kiraz hasadının daha kolay olabileceğini dile getirdik.Ayrıca bodur kiraz bahçelerinin veriminin mevcuda göre iki kat daha fazla olacağını önemle vurguladık. Bahçelerde bir işçi günde 250 kilograma kadar ürün hasadı yapılabilecektir. Kayısı, kira, Japon erik, elma, badem, şeftali nektarın, armut, ayva ve vişne gibi ılıman iklim meyve fidanlarının bodur, yarı bodur ve gelişmiş klon anaçları üzerine üretimleri yapılınca modern meyveciliğin altyapısını oluşturan çiftçilerin klasik meyvecilikten modern meyveciliğe geçiş için en güzel örnekleri ortaya çıkaracağını düşünüyoruz.

Bizler bu işlerin içerisinde olan insanlar olarak bu değişimi bahçelerinde hayata geçirmek isteyen çiftçilerimizi tüm bilgi birikimimiz ile destekleme hizmetini en iyi şekilde yapma çabası içerisindeyiz. Malatya'da bu çalışmalarımızın güzel örnekleri mevcuttur. Ayrıca Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kontrolünde 10 meyve türünde sertifikalı fidan üretimi yapıyoruz. Üretmiş olduğumuz bu fidanları da bölgemiz başta olmak üzere tüm Türkiye'ye pazarlamaktayız.

Meyve fidanlarının haricinde modern meyve bahçesi kurulumunda kullanılan telli direk sistemleri, basınçlı sulama sistemleri gibi konularda bizlere başvuran çiftçilerimize en detaylı bilgileri sunarak yardımcı olmaya çalışıyoruz. Temel amacımız doğayı ve topraklarımızı en az zararla nasıl gelecek nesillere bırakmak. Ürünlerin daha sağlıklı ve verimli hale getirilmesi konusund yoğun gayretler içerisinde bulunuyoruz. Bu anlamda da verim ve kalitede sağlanacak artışlar açısından bodur meyve üreticiliğinin Malatya'da yaygınlaştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Gelecek nesillere daha yaşanır topraklar bırakabilmek için sözkonusu topraklarımızı en iyi şekilde  kullanmalıyız. Bu temelde geleceğe dönük yatırımlar hazırlamamız bırakmamız gerektiğini dile getirmek isterim.

Bu konularda ilginizi çekebilir