Boğaz'da gemiler birbirine girdi

Ahırkapı açıklarında şiddetli lodosun etkisiyle Adriablue adlı gemi ile çarpışan "Kayan 1" kargo gemisine kurtarma ve yardım çalışmaları sürüyor. 13 personelden 10'u tahliye edilirken 3 kaptan gemide kaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Ahırkapı açıklarında demirlemeye çalışırken, demirli gemilere sürterek, batma tehlikesi gösteren kuru yük gemisine müdahale ediliyor. Gemiye en kötü ihtimalle karaya oturtup, havanın durumuna göre müdahale edileceği belirtilirken;  gemideki 13 personelden 10'u, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerince tahliye edilirken 3 kaptan gemide kaldı.
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, saat 05.20 civarında Ahırkapı B7 demir bölgesine demirlemek üzere manevra yapan Sierra Leone bayraklı 85 metrelik ''Kayan 1'' isimli gemi, demirli vaziyette bulunan ''Slochterdiep'' ve ''Adria Blu'' isimli gemilere sürtünerek, deniz tehlikesine maruz kaldı. 
İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi tarafından, seyir, can, mal ve çevre emniyetini temin etmek için ''Kurtarma 3'' römorkörü ile 5 hızlı tahlisiye botu derhal olay mahalline sevk edildi. 
''Kayan 1'' gemisi kaptanın 06.16'dan önce geminin makine dairesinin su aldığını beyan etmesi, ardından düzeltme yaparak ambardan su aldığını bildirip yardım istemesi üzerine ''Tahlisiye 3'' bariyer serme botu, ''Söndüren 7'' römorkörü, balık adamlar ve kurtarma uzmanı olay yerine sevk edildi. 
Sancak tarafına doğru yatan gemideki kurtarma ve yardım çalışmaları sürüyor.
Kazada, Hollanda bayraklı ''Slochterdiep'' ve Tanzanya bayraklı ''Adria Blu'' adlı kuru yük konteyner gemilerinde de hafif hasar rapor edildi.
En kötü ihtimalle karaya oturtulacak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı, gemiye hava şartlarından dolayı dışarıdan müdahalenin çok zor olduğunu belirterek, ''Gemiyi en kötü ihtimalle karaya oturtup, daha sonra havanın durumuna göre müdahale edeceğiz'' dedi.
Orakçı, şöyle konuştu:
''Gemide 13 personel var. Şu anda tüm ekiplerimiz burada canla başla çalışıyor. Biri kurtarma kaptanı olmak üzere 5 personelimiz var. Geminin şu anda ambarından su basıyoruz, ancak bulunduğumuz hava şartlarından dolayı gemiye dışarıdan müdahale çok zor. Yanaşamıyoruz. Yanaştığımızda gemiye zarar verme durumu olabilir. Her şey kontrolümüzde, çalışmalara devam ediyoruz. Gemiyi en kötü ihtimalle karaya oturtup, daha sonra havanın durumuna göre müdahale edeceğiz. Geminin batma tehlikesi bulunmuyor. Can kurtarma botlarımız ve römorkörlerimiz olay noktasında yer alıyor."
Kıyıdan görülebilen geminin, sabit bir noktada durmadığı ve rüzgarın etkisiyle sürekli hareket halinde olduğu dikkat çekiyor.
Bu arada, Deniz Liman Şube Müdürlüğü Su Altı Grup Amirliği ile itfaiye ekipleri de ihtiyaç halinde müdahale etmek üzere kıyıda bekliyor.
13 personelden 10'u tahliye edildi
Öte yandan gemideki 13 personelden 10'u, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerince tahliye edilirken 3 kaptan gemide kaldı.
Sierra Leone bayraklı ''Kayan 1'' gemisinin yabancı uyruklu oldukları bildirilen 10 personeli, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tahlisiye botlarıyla gemiden tahliye edildi. Geminin sürekli hareket etmesi nedeniyle tahliye işlemi sırasında zorluk yaşandı.
Zeyport Limanı'na getirilen personelin sağlık durumunun iyi olduğu kaydedildi.
Mısır'dan gelen ve Ukrayna'ya giden kuru yük gemisindeki suyun tahliye edilmeye çalışıldığı, bunun başarılması halinde geminin önce Tuzla Tersanesinde tamir edileceği, ardından da yolculuğuna devam edeceği bildirildi. Ancak, 4 saat içinde gemideki suyun boşaltılamaması halinde, kaptanların da tahliye edilmelerinin gündeme geleceği ifade edildi.
Bu konularda ilginizi çekebilir