Bölge esnafımız sorunlarına çözüm bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ali EVREN / Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı

Malatya esnafı büyük sorunlarla yüz yüze. Kooperatif olarak konuyla ilgili hazırladığımız raporu Malatya'yı ziyaretinde Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e de sunduk. Malatya'daki esnaflarla yaptığımız görüşmeler neticesinde saptadığımız sorunların başında geçmiş yıllara ait çek, senet ve kredi kartlarından dolayı yaşanan protestolar ve gecikmeler nedeniyle kredi alamayan esnafımızın yaşadığı mağduriyet geliyor.

Kooperatif kredilerimizin şuan itibari ile faiz oranları % 9, buna %2,75 kooperatif komisyonu, %1 sermaye, %2,75 Ankara'ya giden risk sermayesi; %1 bölge ve merkez birliği masraflarını da eklediğimizde % 16 'lara gelmekte. Bu kriz döneminde bu faiz oranlarının net olarak % 10'a çekilmesini arzu etmekteyiz. İmalat yapan esnaf ve sanatkarlarımıza 1 ile 9 işçi çalıştıranlara yeni teknoloji makine aksamlarının alınmasında faydalanabilmesi için bir defaya mahsus % 5 faizli kredi verme imkanı sağlanmalı. Esnaf ve sanatkarlar odalarından üye sayısı 100-200 arasında olan odalar birleştirilmeli, üye sayısı en az 500'den aşağı olmamalıdır. Çünkü bir personel, bir sekreter ve oda başkanının alacağı ücret asgari olsa dahi o odanın yaşaması mümkün görülmemekte.

Ülke ekonomisi için alınan kararların olumlu hale gelebilmesi esnaf ve sanatkarların yaşadıkları sıkıntıların öncelikle çözülebilmesi ile mümkün. Çünkü, ülke istihdamının % 60'a yakın kısmının, yani yaklaşık 11 milyon 500 bin kişinin istihdamını bu küçük işletme sahipleri sağlıyor. Esnaf ve sanatkarların talepleri istenirse kolayca yerine getirilebilecek şeyler. Ekonomik kriz nedeni ile bugüne kadar 6 ekonomik paket açıklandı. Bu paketlerde esnaf ve sanatkarlar yer almadı. Bu süreçte öncelikle esnafın vergi ve sosyal güvenlik prim borçları yeniden takside bağlanmalı. 5362 sayılı yasaya tabi yeni iş yeri açacak olan esnaf ve sanatkarlar 5 yıl süre ile vergiden muaf tutulmalıdır. Bunların yanında, birikmiş vergi ve sosyal güvenlik borçları daha kolay ödenecek hale getirilmeli ve

uygulanan gecikme zammı oranı enflasyon oranının üzerine çıkmamalıdır. 5362 sayılı kanun kapsamında yeni işe başlayan esnaf ve sanatkarlar 3 yıl süreyle gelir ve katma değer vergisinde muaf tutulmalı. Piyasaların canlanması için çalışan işçi, memur ve emekliye katkı sağlanması getirilmeli.

Sektörde hizmet veren küçük esnaf ve sanatkara %2 ile %5 arasında faiz oranlarıyla kredi kullandırılmalıdır. AB ülkelerindeki teşvik ve destekleme tedbirleri bizim esnafımız için de uygulanmalıdır. Esnaf için her bölgede sayı belirlenmeli. Bu sayıya göre de işyeri açış izni verilmesi şartı getirilmelidir. Son olarak esnaf ve sanatkarlarımız 24 kalem vergi vermekte. Bu vergi ve harç oranları da azaltılmalıdır.