Bölgede yatırım fikri olan Gübretaş'ın kapısını çalıyor

60. yılını kutlayan Gübretaş'ın yeni Genel Müdürü Osman Balta, çevre ülkelerde yeni yatırıma sıcak baktıklarını ve Kuzey Afrika'daki yatırım olanaklarını araştırdıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

İSTANBUL - Kuruluşunun 60'ıncı yılını kutlayan Gübretaş, İran'da yaptığı satın almanın ardından yeni fırsatları kolluyor. Gübretaş'ın yeni Genel Müdürü Osman Balta, bölgede yatırım fikri olan tüm şirketlerin Gübretaş'ın kapısını çaldığını açıkladı. Balta, başta Azerbaycan ve Kuzey Irak olmak üzere çevre ülkelerde yatırıma sıcak baktıklarını, Kuzey Afrika'daki yatırım olanaklarını araştırmaya devam ettiklerini söyledi.

İran'da Razi Petrokimya fabrikasına sahip olan Gübretaş'ın buradaki üretim miktarının 1.9 milyon tona çıktığını ve 2011'de 200 milyon doların üstünde kar beklediklerini belirten Gübretaş Genel Müdürü Osman Balta, bu ülkeye ABD tarafından uygulanan ambargonun gübreyi kapsamadığını ve bu iştirakleriyle ilgili herhangi bir sorun yaşamadıklarını ifade etti. İran'daki üretimin Türkiye yerine Hindistan ve Çin'e satıldığını ifade eden Balta, "Gübrede önemli maliyet unsurlarından birisi navlun fiyatları. Bu nedenle taşımacılık alanında Arap yatırımcılarla ortak Negmar şirketini kurduk. Razi'de üretilen gübreyi kendi gemimiz ile Türk limanlarına getirip buradan da yurtiçine bayimize ulaştıracak ağımızı kurduk" diye konuştu.

İran'da üre fabrikası yatırımı

Razi ile global firma olduklarını kaydeden Osman Balta, Razi'de 3 yıl içerisinde 150 milyon dolarlık bir yatırımla üre fabrikası yapacaklarını ifade etti. Balta, bu yatırımla 1 milyon tonluk yatırım yapılacağından söz etti. 2011'de Gübretaş'ın tahmini konsolide cirosunun 2.3 milyar lira olduğunu ifade eden Balta, 2012 beklentisinin ise 2.5 milyar lira olduğu belirtti. Balta, "Gübretaş'ın kapasite kullanımı yüzde 77'ye çıktı. 529 bin tonluk üretim kapasitesine ulaştık. 1.5 milyon tonluk satış payı ile yüzde 31.2 pazar payına ulaştık" dedi.

Yatırım fikri olan geliyor

Bölgede yatırım fikri olan tüm şirketlerin Gübretaş'ın kapısını çaldığını belirten Osman Balta başta Azerbaycan ve Kuzey Irak olmak üzere çevre ülkelerde yatırıma sıcak baktıklarını ifade etti. Gübrenin hammaddesi olan fosfat ve potasyumu bulunduran Kuzey Afrika'da da yatırım fırsatlarını araştırdıklarını ifade eden Balta, "Ancak yatırım yapacağımız ülkelerde maliyet ve lojistik gibi konuları analiz ediyoruz. Amacımız Gübretaş'ın yatırımlarını çevre ülkelere yayıp Türk çiftçisine de daha ucuz gübre tüketimi sağlamak" diye konuştu.

Gübrenin suçu yok doğalgaz artıyor

Türkiye'nin en önemli sorunu olan cari açığı yaratan sektörler sıralamasında en fazla ithal ürün barındıran sektör olarak ilk sırada yer alan gübrenin bir suçu olmadığını kaydeden Gübretaş Genel Müdürü Osman Balta, "Hammaddesi azot, fosfat ve potasyumdan oluşan gübre ağırlıklı olarak doğalgazdan elde ediliyor. Üretimimizin yüzde 70'ini ithal etmek zorundayız. Biz de zevk alarak ithalat yapmıyoruz. Ancak hammadde ülkemizde bulunmadığı için ithalat yapıyoruz. Diğer yandan gübre fiyatları da dünyada bellidir. Biz bunun altında veya üstünde satış yapamayız" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir