Borç krizi Asya için riskleri artırıyor

IMF, Asya'nın büyüme tahminlerini indirdi. Asya'nın bu yıl yüzde 6,3 ve gelecek yıl yüzde 6,7 büyüyeceği tahmin edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HONG KONG - Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa'daki borç krizi ve ABD ekonomisindeki büyümenin yavaşlamasına bağlı olarak Asya'nın büyüme tahminlerini düşürdü.

IMF'nin Asya ülkeleriyle ilgili ekonomik görünüm raporunda, "Asya'nın büyümesine ilişkin risklerin, Avrupa'daki borç krizin ve ABD ekonomisindeki büyümenin yavaşlamasına paralel kesinlikle aşağı yönlü olduğuna" işaret edildi.

Hindistan'dan Yeni Zelanda'ya kadar uzanan bir alanda 20 ülkeyi kapsayan raporda, Asya'nın bu yıl yüzde 6,3 ve gelecek yıl yüzde 6,7 büyüyeceği tahmin edildi. IMF'nin nisan ayındaki raporda, Asya'nın 2011 ve 2012 yıllarında yaklaşık yüzde 7 büyüyeceği öngörülmüştü.

IMF yetkilileri, avro kullanan ülkeleri etkileyen borç krizinin artmasının ve ABD ekonomisindeki ciddi yavaşlamanın Asya'yı da etkileyeceğine işaret ettiler.

Raporu açıklayan IMF'nin Asya-Pasifik Direktörü Anoop Singh, "İç talep güçlü kalmasına rağmen, Asya'nın, dünyanın diğer kesimlerinde gerçeğe dönüşecek risklerden etkilenmeyeceğini varsayamayız" dedi.

Özellikle Avrupa'nın borç krizindeki kötüleşmenin "Asya için olağanüstü aşağı yönlü riskleri ortaya çıkaracağına" dikkat çekilen raporda, Avrupa'da finansal sorunların yoğunlaştığı Ağustos ve Eylül aylarında Asya'da borsalarda panik satışların başlamasının, gelişmiş ülkeler baskı altında kaldığında "gizlenecek yer olmadığını" gösterdiği vurgulandı.

Güçlü bir ilk çeyrekten sonra gelişmiş ekonomilerin talep zayıflaması ve 11 Mart'ta Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunami felaketine paralel Asya'nın ekonomik büyümesinin yavaşladığı, ekonomik verilerin üçüncü çeyrekte de yavaşlamanın devam edeceğini gösterdiği kaydedildi.

IMF'nin Asya-Pasifik Direktörü Singh, büyüme tahminleri düşmesine rağmen Asya'nın büyümesinin, güçlü iç tüketim ve bölgedeki birçok ülkede yatırım harcamaları nedeniyle ABD ve Avrupa ile karşılaştırıldığında güçlü olacağını söyledi.

Raporda, Japonya'nın bu yıl yüzde 0,5 daraldıktan sonra gelecek yıl yüzde 2,3 büyüyeceği de tahmin edildi. Japonya'nın daha önce bu yıl yüzde 1,9 küçüleceği ve gelecek yıl yüzde 0,2 büyüyeceği öngörülmüştü.

Enflasyonun bazı Asya ülkelerinde halen yüksek olduğu, tüketici fiyatlarının bu yılın ikinci yarısında zirve yapmasının beklendiği de belirtildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir