Borda her Ar-Ge projesine 2.5 milyon liraya kadar hibe
Bora dayalı sanayinin gelişmesi ve ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlayabilecek pazarının oluşması için TÜBİTAK, araştırmacılara yüzde 100 hibe desteği verecek.
Özüm ÖRS
ANKARA - Dünyadaki bor rezervinin yüzde 72'sine sahip Türkiye, büyük kısmını ihraç ettiği borun ülke içinde kullanım alanlarını yaygınlaştırmak için harekete geçti. TÜBİTAK'ın, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ile çağrıya çıktığını belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK aracılığıyla her bir Ar-Ge projesine 2.5 milyon liraya kadar destek sağlanacağını açıkladı.
Bor rezervleri bakımından dünyada birinci sırada yer alan Türkiye'de, bu kaynak çoğunlukla seramik-frit, tarım ve deterjan sektörlerinde kullanılırken, yüzde 99.5'i ise ihraç ediliyor. Dünyada ise bor, uzay ve hava araçları, nükleer uygulamalar, askeri araçlar, nanoteknolojiler ve enerji sektörü başta olmak üzere çoğu stratejik 500'e yakın alanda değerlendiriliyor. Bu doğrultuda, Türkiye'de bora dayalı sanayinin gelişmesi, yaygınlaşması ve ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlayabilecek bor pazarının oluşması için TÜBİTAK, 1003 kodlu destek programı kapsamında araştırmacılara destek verecek.
TÜBİTAK'tan yüzde 100 hibe
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ulusal Bilim Teknoloji ve Yenilik Stratejisi (UBTYS) çerçevesinde belirlenecek öncelikli alanları kapsayan Ar-Ge projelerini destekleyeceklerini söyledi. 1003 kodlu destek programı kapsamında ilk aşamada kömür teknolojileri konusunda çağrıya çıkıldığını dile getiren Ergün, "TÜBİTAK aracılığıyla Ar-Ge projelerine 2,5 milyon liraya kadar destek sağlayacağız. Destek kapsamında üniversite-sanayi işbirliğini teşvik etmek amacıyla bu projelerde özel sektör de yürütücü olarak yer alabilecek. Araştırmacılara önemli teşvikler verilecek. Araştırmacılar tek başına veya farklı üniversitelerden birkaç isimle veya özel sektörle bir araya gelerek 1003 programına başvurabilecekler. Bu program kapsamında yurt dışından evrensel araştırmacılar da Türkiye'ye getirilebilecek" diye konuştu.
Bilim Teknoloji ve Yenilik Stratejisi'ne bağlı kalmak koşuluyla kamu kuruluşlarıyla da ortak çalışmalar yapılacağını kaydeden Ergün, "Farklı kamu kuruluşlarıyla eş finansman yoluyla çağrıya çıkacağız. Kamu kuruluşları, kendi ihtiyacı olan alanlarda yapılacak Ar-Ge projelerinin değerlendirilmesi, izlenmesi ve sonuçlandırılmasında TÜBİTAK'ın deneyiminden faydalanacak.Bu kapsamda Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ile çağrıya çıkıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ile FATİH Projesi kapsamında bilişim konusunda çağrıya çıkıldı. Sağlık Bakanlığı ile de aynı amaçla çalışmalar devam ediyor" şeklinde konuştu.