Borsa İstanbul'a ilk adım

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, 26 Aralık 1985'te başlayan hikayesinde yeni bir yola sapıyor. İMKB artık Borsa İstanbul (BİST) oluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, "Likiditenin piyasa kapitalizasyonuna oranı itibarıyla yüzde 152 rakamıyla, Borsalar Federasyonuna raporlama yapan borsalar içerisinde 4'üncü, bazı sıralamalara göre de en kötü ihtimalle 8. borsasını bugüne kadar kurduk, büyüttük, geliştirdik" dedi.

Borsa İstanbul Açılış Galası'nda konuşan Turhan, geçen yıl göreve başladıktan sonra borsayı daha aktif hale getirebilmek adına uluslararası yatırımcılarla görüşmeler yapmaya başladıklarını söyledi.

Türkiye'nin dünyanın  en büyük 16. ekonomisi, Avrupa'nın en büyük 6. ekonomisi ve bölgesinin ağırlık merkezi olduğunu ifade eden Turhan, "Dolayısıyla tıpkı bankacılık sektörümüzün son 10 yılda gerçekleştirdiğine benzer bir atılımı sermaye piyasalarımızın da gerçekleştirmesi gerekiyordu. Likiditenin piyasa kapitalizasyonuna oranı itibarıyla yüzde 152 rakamıyla, Borsalar Federasyonuna raporlama yapan borsalar içerisinde 4'üncü, bazı sıralamalara göre de en kötü ihtimalle 8. borsasını bugüne kadar kurduk, büyüttük, geliştirdik" diye konuştu.

Turhan, bugün itibarıyla pay piyasalarında günlük 1,8 milyar dolar, bütün piyasaların birlikte değerlendirilmesi halinde de günlük 15 milyar dolar işlem hacminden söz edildiğini aktardı.

Enflasyonun düşmesi, mali baskının ortadan kalkması ve ekonomide öngörülebilirliğin artmasıyla sermaye piyasalarının gelişimi için uygun zeminin oluştuğunu belirten Turhan, "Bu değişim için dedik ki 1 yıl içerisinde yepyeni bir Sermaye Piyasası Kanunu'na sahip olacağız. Ve bu kanunla borsamız şirketleşecek. Anonim şirket haline dönüşecek, bu anonim şirketle bütün taraflar etkili bir şekilde temsil edilecek. İAB ve VOB başta olmak üzere bütün borsalar birleşecek. Ve gelecekte işleme girecek her türlü finansal sözleşmenin de alınıp satılabileceği adeta süpermarket tipi 'Milli şampiyon' olarak isimlendireceğimiz bir borsayı kuracağız" değerlendirmesini yaptı.

Yatay entegrasyonun sağlanmasının ardından sermaye piyasası kuruluşları arasında emir öncesi, emir işleme ve emir sonrası süreçleri bütünleştiren dikey entegrasyonu da sağlama hedefiyle çalışmalar yaptıklarını dile getiren Turhan, şöyle konuştu:

"Bütün bu unsurlar gerçekleştiği zaman uluslararası standartlarda, her türlü sermaye piyasası aracının tek bir  erişim noktasında, aynı işlem kurallarıyla alınıp satılabileceği etkin ve etkili bir piyasaya kavuşacağız. Bu doğrultuda kendimize koyduğumuz bazı 'benchmark'larla bazı kriterler de vardı.

Göreve başladığım zaman zaten bu amaçları gerçekleştirmeye hazır bir şekilde potansiyelini oluşturmuş borsamızda kendimize koymuş olduğumuz hedef, saniyede işlenen emir miktarını 30 bine çıkarmak ve emrin borsamıza erişimiyle işlem arasındaki gecikme süresini de 100 mikro saniye seviyesine indirmek. Hamdolsun geçen yıl aracı kurumlarımızın borsamıza erişim imkanını saniyede 24'ten saniyede 108'e çıkarmaya muvaffak olduk."

Turhan, devreye alınan yeni donanım alt yapısıyla borsanın emir işleme kapasitesinin saniyede 5 bine çıktığını söyledi.


"Borsamızın bu seviyeye ulaşması artık hayal değil, fizibilitesi yapılmış bir dönüşüm projesi oldu"-


Dünyanın önde gelen borsalarıyla stratejik iş birliği anlaşmalarıyla "know how"a sahip olma konusunda ciddi çabalar sarf ettiklerini anlatan Turhan, en son teknolojiye sahip olma ve sahip olunan teknolojiyi de 3. ülkelere satma konusuyla ilgili yoğun çalışmalar yaptıklarını vurguladı.

Bir yıllık süre zarfında hedeflerini gerçekleştirmenin hayalcilik, en hafif ifadeyle iyimserlik olarak nitelendirildiğini ifade eden Turhan, "Büyük bir mutlulukla ve iftiharla şunu arz etmek istiyorum ki hükümetimizin ve SPK'mızın bizimle gerçekten el ele, kol kola çalışması,sermaye piyasası kuruluşlarımızın tamamının ortaya konulan vizyona destek vermesi sayesinde hamd olsun bugün söylediğimiz hedeflerin önemli bir kısmını gerçekleştirmiş durumdayız. Çok kısa bir süre içerisinde borsamızın bu seviyeye ulaşması artık bir hayal değil, fizibilitesi yapılmış bir dönüşüm projesi oldu" şeklinde konuştu.

Turhan, hedeflere ulaşılması ve tüm borsaların daha etkin bir çatı altında birleşmesi nedeniyle borsalarda bulunan çalışma arkadaşlarına da teşekkür etti.