Bosch 2023 hedefine hazır

Bosch, yaptığı yeni yatırımla birlikte Türk otomotiv sanayiinin artacak kapasitesini yerli üretimle karşılamayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

gultekin-kara.png

Otomotiv dünyasının en önemli parça tedarikçisi konumundaki Bosch, Türkiye’deki yatırımlarını artırıyor. Tüm otomobillerin en kritik, hayati sayılabilecek parçalarını imal ederek bu alanda faaliyet gösteren firmalara satan Bosch, bugün ateşlemeden, güvenliğe, frenden elektronik aksama kadar birçok kritik ürünün hem lisans sahibi hem de en büyük üreticisi. 

Yaklaşık 5 yıldır 2010 yılından beri Bursa’ya 500 milyon euronun üzerinde yatırım yapan Bosch, yeni Fren Sistemleri Fabrikası’nı otomotiv sektöründe gerçekleşebilecek olası iş hacmi artışına yanıt verecek kapasitede tasarladı. Bosch, Fren Sistemleri Fabrikası’nı Bursa Organize ve Sanayi Bölgesi’ne taşıyarak, BOSB’deki sektör sayısını 4’e, fabrika sayısını 5’e çıkardı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young fabrikanın otomotiv sektöründe gerçekleşebilecek olası iş hacmi artışına yanıt verecek kapasitede tasarlandığını belirtti. Young şunları söyledi: “Daha önceki fabrikada 1,3 milyon araçlık servo fren kapasitesine sahipken, yeni fabrika ile beraber kapasitemizi 2,2 milyon araçlık servo frene çıkardık. Yeni fabrika ile fabrikamızın üretim kapasitesi yüzde 61 oranında arttı. Ayrıca fabrikanın kurulu kapasitesi de bir öncekine göre 2 kat büyüklükte. Fabrika, Türk otomotiv endüstrisinin 2023 hedeflerine ulaşması için hazır kapasiteye sahiptir.” Fabrikanın üretimine de değinen Steven Young sözlerine şöyle devam etti: 

“Geçen yıl Türkiye’de yaklaşık 1 milyon araç üretimi oldu. Bu alanda ihtiyacın yüzde 70’i Bosch Fren Sistemleri tarafından karşılandı. Türkiye’deki önemli ana sanayilerin – Tofaş, Renault, Ford, Toyota ve Karsan gibi- servo frenleri fabrikamız tarafından üretiliyor. Bunu oranlamamız gerekirse Bosch Fren Sistemleri Fabrikası’ndaki servo fren üretiminin yaklaşık yüzde 60‘ı yerli otomotiv sektörü için gerçekleşirken, üretimimizin yüzde 40’ı da Bursa’dan Rusya, Hindistan, Brezilya, İtalya, İspanya ve Rusya gibi ülkelere ihraç ediliyor.”

Tie-Rod 4'ün üretimine 2016'da başlanacak

Otomotiv sektörünün heyecanla beklediği son teknoloji ürünü Tie-Rod 4 hakkında da bilgiler veren Steven Young, yeni ürünün üretimine 2016 yılında başlanacağını belirtti. Young, “Yeni fabrikada, mevcut üretim hatlarına ek olarak, 2016 yılında Tie-Rod 4 projesi hayata geçecek. Tie-Rod 4 olarak adlandırılan ürün, yüksek rijitliği sayesinde ani frenlemelerde daha hızlı reaksiyon vererek güvenli duruş sağlıyor. Bu fren teknolojisi sayesinde, araç üzerindeki ağırlık azaltılarak, olası çarpışma şiddeti azaltılıyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir