Bosch'tan Türkiye'ye 500 milyon euro yatırım

Şirket, 2010-2013 yılları aralığında 500 milyon euroluk yatırım ilave yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Franz Fehrenbach, sadece geçen 10 yıl içinde Bosch'un Türkiye'ye yaptığı yatırım tutarının 1 milyar euro olduğunu belirterek, "2010-2013 yılları aralığında buna yaklaşık olarak 500 milyon euroluk yatırım ilave gelecektir" dedi.

Fehrenbach, Bosch'un Türkiye'deki 100. yılını kutladığı gala yemeğinde yaptığı konuşmada, Türkiye'ye olan güvenlerinin her geçen gün daha da arttığını söyledi.

Küreselleşmeye ulaştıkları bugünlerde Türkiye'deki yatırımlarının geliştiğini ve üretim ağlarının entegre bir parçası olduğuna işaret eden Fehrenbach, şunları kaydetti:

"Bu ülkedeki üretim tesislerimizin teknolojik gücüne ve çalışanlarımızın teknik uzmanlığına her zamankinden daha fazla güvenmekteyiz. Üretime başladığımız 40 yıl öncesinden beri bugüne dek 1,4 milyar euroluk bir yatırım yaptık. Sadece geçtiğimiz 10 yıl içinde yaptığımız yatırımın tutarı 1 milyar eurodur. 2010-2013 yılları aralığında buna yaklaşık olarak 500 milyon euroluk yatırım ilave gelecektir. Buna paralel olarak çalışanlarımızın sayısı da belirgin bir biçimde artmaktadır. 1990'nın başlarında bu sayı 600 kişinin hemen altında iken, 2010 yılı başında 8 bin 250'ye ulaşmıştır ve 2013 yılı sonuna dek yaklaşık olarak 10 bine ulaşacaktır."

Know-how ağında Türkiye'nin önemi artıyor

2009 yılında ise geleceğe yönelik faaliyetlerini Bursa'da yeni kurdukları Ar-Ge merkezinde birleştirdiklerini anlatan Fehrenbach, bu merkezin ağırlık noktasını ise geleceğin enjeksiyon sistemlerinin oluşturduğunu, gerek ısıtma cihazları, gerekse ev aletleri konularında hem Manisa'da hem de Çerkezköy'de yeni ürünler üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Franz Fehrenbach, "2005'ten itibaren Türkiye'de ürün geliştirme ile uğraşan mühendislerimizin sayısı yüzde 50 artarak 200 civarına ulaşmıştır. Tüm bunlar gösteriyor ki; günümüze yakınlaştıkça Bosch'un küresel know-how ağında Türkiye'nin önemi gün geçtikçe artmaktadır" dedi.

Türkiye'de tüm işaretler büyümeyi gösteriyor

Fehrenbach, Bosch Grubu'nun kriz öncesi 2007 yılında elde ettiği global ciroya bu yıl neredeyse, üstelik kârlılıkla, ulaşacağını bildirerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de de tüm işaretler açıkça büyümeyi göstermekte. Sadece Türkiye pazarında yaptığımız ciro bu yıl yüzde 19 oranında artarak 750 milyon euroya ulaşacak. Fakat bu durum Türkiye'nin bizim küresel geliştirme ve üretim ağımızdaki önemini tam olarak yansıtmamakta. Çünkü Türkiye'deki şirketlerimizin hepsinin 2010 yılındaki ihracatları dahil edilmiş ciroları, bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 1,6 milyar euroya ulaşacak. Bununla birlikte istihdam konusu 'normalize' edilmiş olacak. Fabrikalarımızda haftada 6 iş günü çalışma programına geri döndük. Üstelik daha bu yıl içinde çalışan sayımız 450 kişi artarak 8 bin 700'e ulaşmış olacak."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir