Boyner: İlk 10 için yeterli değiliz

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Boyner, Türkiye'nin ilk 10 ekonomiye girmek gibi büyük bir hedefi bulunduğunu, ancak insan gücünün ve eğitim yapısının buna elverişli olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, "Türkiye'nin 2023'te 10 büyük ekonomi arasına girmek gibi ileriye yönelik ciddi hedefleri var, ama şu anki insan gücümüzün ve eğitim yapımızın buna çok da yeterli olmadığını elimizdeki raporlarla görüyoruz" dedi.
Boyner, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'ın da aralarında olduğu TÜSİAD heyetiyle birlikte Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'yı ziyaret etti.
Ziyaretin ardından gazetecilere açıklamada yapan Boyner, TÜSİAD olarak yeni anayasa üzerine çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Boyner, bunun yanında okul öncesinden hayat boyu öğrenmeye kadar eğitimin tüm bölümlerinin ele alındığı bir programın da çalışmalarına başlandığını kaydetti.
Eğitim programları içerisinde Yükseköğretim Kurumu ve onun yapılanmalarının önemli bir kısmı oluşturduğunu vurgulayan Boyner, şunları söyledi:
"TÜSİAD aslında 2008 yılında bir Yükseköğretim Raporu yayınlamıştı. Bunu geliştirmek istiyoruz. Aslında ideal olan Türkiye'de bilim kurumları olan üniversitelerin anayasayla özerkliklerinin güvence altına alınması. Çünkü, Türkiye'nin 2023'te 10 büyük ekonomi arasına girmek gibi ileriye yönelik ciddi hedefleri var, ama şu anki insan gücümüzün ve eğitim yapımızın buna çok da yeterli olmadığını elimizdeki raporlarla görüyoruz. Eğitimi, verimliliği, kaliteyi, iş gücü piyasalarında vasıf uyumsuzluğunu gidermeyi ve Türkiye'nin rekabetçi gücünü artırmayı tekrar ele almak gerekiyor. Bu açıdan da üniversitelerimizin daha bağımsız özerk ve esnek yeni bir yapıya kavuşturulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. YÖK'ün bağımsız tüm üniversitelerle hükümet arasındaki eşgüdümü sağlayan yapıda olmasını istiyoruz."
Kesintisiz eğitimin 12 yıla çıkartılması fikrini önemsediklerini ifade eden Boyner, "Eğitimin senesi önemli, ama eğitime bakış açısı ve eğitimle nasıl insanlar yetiştirilmek istendiği de bizim için önemli" diye konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir