Bozdağ'dan HSYK'ya tepki

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK'nın dün yaptığı açıklamaya tepki gösterdi.

Bozdağ'ın açıklamasında, "Temel ilkesi yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını gözetmek olan HSYK'nın, iptal davasına konu yönetmelik değişikliğinin; yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ilkeleriyle Anayasa ve kanunlara açıkça aykırı olduğu yönünde kesin kanaat içeren bir açıklama yapması, hukuk devleti ve yargının bağımsızlığı ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. HSYK'nın bu açıklaması, yargı bağımsızlığına bir müdahale, yürümekte olan davayı görecek mahkeme ve hâkimlere tavsiye ve telkin niteliğindedir. Bu da Anayasanın 138. maddesinin açık ihlalidir" denildi.

HSYK, açıklamasında ne demişti?

HSYK, dün yaptığı açıklamada Adli Kolluk Yönetmeliği'nin değiştirilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtmiş ve Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş'ın rüşvet ve yolsuzluk operasyonundan alınmasını yargıya müdahale olarak değerlendirmişti.

HSYK'nın açıklamasının satır başları şöyleydi:

1- Kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü demokratik hukuk devletinin olmazsa olmaz temel esaslarıdır. Yasama ve yürütme organlarına karşı bağımsızlığı korunan yargı, yönetenlere karşı yönetilenlerin güvencesidir.

2- 21.12.2013 tarihli “Adli Kolluk Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ilkeleri ile Anayasa’nın 144, 159 ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 157, 160, 161, 164 ve 167 inci maddelerine açıkça aykırıdır.

3- Anayasamıza göre herkes ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Devlet organları ve idare makamları da bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine nuygun olarak hareket etmek zorundadırlar.

4- Hukuka aykırı eylem ve işlemlerde bulunulması halinde yönetenlerin de herkes gibiyargı tarafından denetlenmesi demokratik hukuk devletinin bir gereğidir.

5- Hâkim ve savcıların hukuka aykırı eylemde bulunduğu düşünülüyorsa bunun şikayet makamı HSYK dır. HSYK ya gelen şikâyetler titizlikle değerlendirilmekte ve eylemleri sabit görülenler hakkında gereken disiplin cezalarını uygulamaktadır. Nitekim 2013 yılı içerisinde Kurulumuza gelen ihbar ve şikâyetler üzerine 13.500 hâkim ve savcıdan 331’i hakkında soruşturma izni verilmiş ve 19’u meslekten çıkarma cezası olmak üzere toplam 288 hâkim ve savcıya değişik disiplin cezaları verilmiştir.

6- Herkes, Yargı Bağımsızlığına zarar verecek söz ve eylemler ile özveri ve titizlikle görev yapan yargı mensuplarını zan altında bırakacak beyan ve yazılardan kaçınmalıdır.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir