Boztepe'den görünmeyen Trabzon

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRABZON'DAN / Yusuf BALTACI

yusuf.baltaci@dunya.com

Trabzon'u görmek için Boztepe'ye çıkılır ve güzel kentimiz doyasıya seyredilirdi. Eskiden tabi. Şimdi ne seyredilecek alan, ne seyredecek yer kaldı.

Kent meydanından yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta olan Boztepe'den şimdilerde söz etmek mümkün değil. Adı hala Boztepe olan bu güzel bölgemiz ne yazık ki kentin en çok konut üreten alanı oldu ve üstelik gelişi güzel binalaşma ile adeta bir beton yığınına dönüştü.

Trabzon'un Boztepesi 13-14 katlı, binlerce binanın altında yok oldu gitti. Bölge ayrı bir belde haline gelerek Trabzon'dan koparıldı ve hiçbir şehir planı veya kent yaşam alanlarına uyulmaksızın betonlar göklere doğru dikildi. Kazananın sadece müteahhitler ve arsa sahipleri, kaybedenin ise tüm Trabzon halkı ve ülkemiz olduğu bu yapılaşmaya göz yumanlar, bunun hesabını kime ve nasıl verecekler?

Boztepe'den Trabzon'a bakınca sadece bakarsınız artık, göremezsiniz. Oldukça dar bir alana sıkışan Trabzon kent merkezi meydan, uzun sokak ve Maraş Caddesi'nde nefes alamaz duruma geldi. Bu küçük alanda onbinlerce esnaf geçimini sürdürürken, daracık alanlarda insanlar birbirlerini eziyor.

Son zamanlarda açılan AVM'lere rağmen insanların hala kentin bu daracık alanlarına sıkışması anlaşılır gibi değil. Kentin valisi, belediye başkanı, üniversitesi ve Türkiye'nin hiçbir ilinde olmayacak kadar çok sayıda var olan ve ağırlıklı işadamlarından oluşan sivil toplum kuruluşlarının duyarsız durması da inanın akıl alacak gibi değil. Sanki kimsenin umurunda değil. Kent halkı da anlaşılan yaşanan bu ve bunun gibi birçok olumsuzluğu kanıksamış artık…

Ama bu böyle olmaz… İnanın bu böyle gitmez.

Temel'e demişler, 'Benzine her gün zam geliyor, ne olacak bu iş böyle?', 'Bana ne', demiş Temel, 'Ben zaten her seferinde 50 liralık aluyurum'.

Buradan Trabzon halkı ve onun geleceği adına tüm yetkililere ve kent önderlerine seslenmek istiyorum. İlimizin turizmden başka bir geleceği yok. Bunu her fırsatta bilirkişiler gibi söylüyorsunuz. Biz de basın olarak sizi destekliyoruz. O zaman lütfen bu kenti turizm yatırımlarına açacak alanları kapatmayın. Bırakın yön vermeyi, destek olmayı, mevcut güzelliklerimizin yok olmasına da göz yumuyorsunuz. Sadece doğası değil havası da bozuluyor bu kentin. Kışın Boztepe'den Trabzon görünmüyor artık. Ülkemizin havası en kirli şehri oldu. Geleceğimiz olan yaşam alanlarını da birileri daha zengin olsun diye yok ederseniz, bu güzel kent nereden nefes alacak, hangi alana doğru planlı gelişecek?

Denize doğru mu?