BP, Körfezi temizlemek için 20 milyar dolar ayıracak

Obama'ya göre kaynak, 'önemli bir adım'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - İngiliz petrol şirketi British Petrolium (BP), deniz dibinde petrol akmaya başlamasıyla meydana gelen çevre kirliliğinden etkilenen kişilere yardım amacıyla oluşturulacak fona 20 milyar dolarlık katkı sağlayacak. ABD Başkanı Barack Obama, BP'nin ayırdığı fonun sorunun çözümüne ilişkin önemli bir adım olduğu görüşünde.

Obama, bugün Beyaz Saray'da, BP'nin anlaşmalı olduğu petrol platformunun 20 Nisanda infilak etmesiyle bin 500 metre deniz dibinde ham petrol akmaya başlaması ve çok büyük çaplı çevre kirliliğinin meydana gelmesiyle ilgili olarak BP Başkanı Carl-Henric Svanberg ve BP yöneticileriyle dört saat süren bir toplantı yaptı.

Toplantının ardından bir açıklama yapan Obama, şirketin, çevre felaketinin mağdurlarına ödeme yapmak üzere 20 milyar dolar ayırmayı kabul ettiğini açıklarken, bunun sorunun çözümüne dair "önemli bir adım" olduğunu söyledi.

Fonu, Kenneth Feinberg yönetecek

Fonun idaresini hükümet veya BP'nin değil, bağımsız ve tarafsız üçüncü tarafın yürüteceğini kaydeden Obama, bu fonun yönetimini 11 Eylül mağdurlarının ailelerine yönelik ödemeleri de yürüten isim olan avukat Kenneth Feinberg'in üstleneceğini ve geri çevrilen talepleri karara bağlamak üzere üç üyeli bir kurulun görev yapacağını dile getirdi.

BP'nin bu felakette büyük sorumluluğu bulunduğunu ancak şirketin Meksika Körfezi ve Amerikan halkına karşı sorumluluklarını yerine getirebileceğine inancının tam olduğunu belirten Obama, ayrıca, BP'nin gönüllü olarak, kuyuların geçici olarak kapatılmasından etkilenen çalışanlar için 100 milyon dolarlık fon oluşturmayı kabul ettiğini bildirdi.

BP Başkanı Svanberg de toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Amerikan halkından şirketi adına özür diledi. "Bu zor zamanda gösterdiğiniz sabra teşekkür ederim" diyen Svanberg, BP Yönetim Kurulunun, şirketin paydaşlarının bu yıl kar payının ödenmesinden feragat edeceklerini söyledi. Svanberg, olaydan zarar gören çevrelerin taleplerinin adil ve hızlı biçimde ele alınacağının sözünü verdi.

Bu arada İsminin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, BP'nin sorumluluğunun 20 milyar dolarla sınırlı kalmayacağını belirttiler.

Obama'yı kızdıran felaket

Amerikan hükümetinin hesabına göre, Meksika denizi kuyusundan günde 1,8 ila 3,9 bin ton petrol denize karıştı.

"Yumuşak huylu" olarak bilinen ABD Başkanı Barack Obama'ya, danışmanlarına "kapatın şu bela kuyuyu" dedirten kaza, ABD'nin tarihinde gördüğü en büyük petrol kazası ve doğa kirliliği oldu.

Obama, petrol sızıntısının olduğu bölgeye yaptığı iki günlük ziyaretten sonra Beyaz Saray'daki Oval Ofisi'nde yaptığı "Ulusa Sesleniş" konuşmasında, ham petrol sızıntısının bölgede büyük zarara, halkta da kızgınlığa sebep olduğunu belirterek, "BP'nin, düşüncesizliğinin cezasını çekmesi gerektiğini" söylemişti.

Meksika Körfezi'nde kırk gündür yaşanan felaketin sonucunda ABD çevresinde insan eliyle yapılmış en büyük doğa kirliliği konumunda olan 21 yıl önceki Exxon Valdez petrol tankeri kazası ikinci konuma düştü.

24 Mart 1989'da Alaska eyaleti kıyısına yakın konumda Exxon Valdez tankeri, Prens William Boğazı'nda kayalara çarparak 11 milyon varil petrolü Büyük Okyanus'a dökmüştü. Şimdi Meksika Körfezi'nde olduğu gibi kuşlar, balıklar, çok sayıda deniz canlısı telef olmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir