Brezilya'daki don 'şekerli kahve'nin fiyatını yükseltti

Dünyanın en büyük tarımsal emtia üreticilerinden Brezilya'da etkili olan don olayının üretimi olumsuz etkileyeceği beklentisiyle hem şeker hem de kahvenin fiyatı yükseliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Tarımsal emtia fiyatlarında çıkış sürüyor. Dünyanın en büyük şeker üreticisi ve ihracatçısı Brezilya'nın güney kesimlerinde kamış hasadının azalacağı beklentisi fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı yarattı ve şeker fiyatları son beş ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Şeker ticaret örgütü Unica, Brezilya'nın en büyük üretim merkezi Orta Güney kesimlerde, haziran ayının ilk yarısında üretimin geçen yılın aynı dönemi göre yüzde 14 azaldığını bildirdi. Unica, gelecek aya ilişkin üretim beklentilerini de aşağı doğru revize edeceğini belirtti.

Londra'da vadeli beyaz şeker yüzde 3.6 artış gösterdi. 5 ay içinde en yüksek artışı yaşayan beyaz şeker 38 dolar/ton artışla 764.90 dolar/tona sıçradı. New York'ta ICE vadeli ham şeker ise yüzde 4.2'lik artışla 27.01 sent/lb seviyesine ulaştı.

Tüccarlar, 'satın alma paniği yaşandığından' dolayı bu sıçramanın meydana geldiğini söyledi. Fiyatların yükselmesinde, Tunus'un şeker yurtdışı piyasalardan şeker alacağı haberleri de etkili oldu. Tunus'un 18 bin ton şeker alacağı konuşuluyor.

Analistler, kısa vadede şeker piyasasında sıkışıklığın süreceği ve fiyatlarda artışın sürebileceğini söylüyor. Ancak global şeker piyasasında yılın ikinci yarısında fazla oluşabileceği ve piyasanın fazla vermesiyle fiyatlarda gerileme dönemine girebileceği kaydediliyor.

Şeker fiyatlarının yanında kahve fiyatlarında artış var. Tüccarlara göre, robusta kahve fiyatları Vietnam borsasındaki düşüşlerden dolayı artış gösterdi. İşlemcilere göre,  "Daha yüksek fiyatlar, anlaşmaları sonlandırmadan  önce fiyatların artmasını beklerken herhangi bir ihracat görememek"  demek.

Yine Brezilya'daki donun üretimi baltalayacağı korkusuyla ICA Arabica tipi kahvenin fiyatı yüzde 2'den fazla değer kazanarak 2.559 dolar/lb düzeyine çıktı. Liffe Eylül vadeli Robusta tipi kahvenin fiyatı ise yüzde 2.4 artışla 2.434 dolar/ton seviyesinden alıcı buldu. Brezilya'nın önemli kahve üretim bölgelerinden Parana'da hava sıcaklarının 2 dereceye kadar inmesi kahve müşterisinde panik yarattı. Analistler, olumsuz havanın bölgedeki kahve üretimini sadece 50 bin çuval yani eyaletin toplam üretiminin en fazla yüzde 5'i kadar etkileyeceğini söylemesine rağmen fiyatlardaki yükseliş devam etti.

Rogers: Tarımsal emtiada durum kötüleşiyor

Emtia piyasalarının gurusu olarak isimlendirilen yatırımcı Jim Rogers, tarım ürünleri fiyatlarındaki artışın sürebileceği uyarısı yaptı. Küresel tarım arzında durumun giderek kötü bir hal aldığını söyleyen Rogers, gıda üretimini artırma çabalarının başarıya ulaşmaması halinde kıtlık yaşanabileceğini kaydetti. Üretimin artırılması için acilen önlem alınması gerektiğini belirten Rogers, "Aksi takdirde gelecek birkaç yıl içinde hangi fiyata olursa olsun gıda bulamayacağız" dedi.

Rogers daha önce yaptığı açıklamalarda da, 2008'de yaşananların bir benzerinin 2011 yılında yaşanabileceğini belirtmişti. Gıda fiyatları artan enerji fiyatları nedeniyle alternatif enerji kullanımı nedeniyle 2008 yılında rekor seviyelere yükselmişti. 2010 son çeyreğinden başlamak üzere petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş, fiyat artışlarının nedenlerinden biri olarak görülüyor. İklim değişikliği nedeniyle yağmur ve sellerin tarım alanlarına vermiş olduğu zarar, gelişmekte olan ülkelerde enflasyon baskısının artması, doların değerindeki düşüş, Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin hızla büyürken emtia talebinin artması ve spekülatif alımlar emtia fiyatlarının artmasına neden olan diğer faktörler.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir