Brezilya'dan kaçan 'Bayan Watanabe' Türk hisse senetleri ile teselli bulacak

Portföy büyüklüğü 4.2 milyar liraya ulaşan TEB Portföy, Japonya'nın en büyük finansal kuruluşlarından Sumitomo Mitsui Finansal Grubu'nun iştiraki Sumitomo Nikko Fonu'nun 490 milyon dolarlık varlığını yönetecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

İSTANBUL - Uluslararası borsa ve döviz piyasalarında yatırım yapan ve 'Bayan Watanabe' olarak nitelendirilen Japon ev kadınları, Brezilya'daki tasarruflarını Türkiye'ye taşıdı. Brezilya'da 32 milyar dolarlık yatırımları bulunan Japon fonları, ülkenin ekonomik durumu ve mali yapısındaki sıkıntılar nedeniyle yatırım yapacak ülke arayışı içinde.
TEB Portföy Genel Müdürü Ömer Yenidoğan, "Bu anlamda Türkiye, Endonezya, Malezya ve Meksika ön plana çıkıyor. Türkiye ise tüm yatırım kararlarında ilk sıralarda geliyor" dedi. Yenidoğan, Japonya'nın önde gelen finans grubu 'Sumitomo Nikko' ile Türkiye hisse senetlerine yaptığı 490 milyon dolarlık yatırımın yönetimi anlaşma yaptıklarını söyledi. Söz konusu Japon fonun mart ayı sonu, nisan ayı başında 10 günlük bir süreçte Borsa İstanbul'da BIST-30 hisselerinden bankacılık başta olmak üzere faiz oranlarındaki düşüşten olumlu etkilenecek gayrimenkul, alt yapı ve tüketim sektörü hisselerinden 490 milyon dolarlık bir alım yaptığını belirtti.

Japon 'hane' halkının parası

Ömer Yenidoğan geçmişte Japon ev kadınlarının birikimlerini değerlendirmek amacıyla Türkiye piyasasındaki aktivitelerinin hatırlatılması üzerine, "Sumitomo Nikko portföyünde daha çok Japon hane halkının birikimlerinin yer aldığını görüyoruz. Ancak Japonya'da kadının işgücüne katılım oranın oldukça düşük olduğu düşünüldüğünde ailenin birikimini Japon ev kadınlarının yönettiğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla burda da yine Japon evkadınlarının Türkiye'ye yönelmesi söz konusu" şeklinde konuştu.

BIST'teki yabancı payını yüzde 3-4'e çıkaracak

Sumitomo Nikko'nun Filipinler, Endonezya, Tayland ve Meksika'da yatırım yaptığını ve Türkiye bacağını da kendilerinin yöneteceğini ifade eden Yenidoğan, toplam bazda 2.5 milyar dolarlık yatırımın yüzde 20'sini Teb Portföy'ün yönetmesi ile şirketin uluslararası fon büyüklüğünün 1,5 milyar TL'ye ulaştığını ve bu rakamla TEB Portföy'ün Türkiye hisse senedi piyasalarına yatırım yapan yabancı yatırımcı varlıklarında en büyük paya sahip Türk şirket olduğunu kaydetti. Yenidoğan, TEB Portföy'ün Borsa İstanbul'daki yüzde 67'lik yabancı payı içerisindeki yüzde 1'lik payını 3-4 yıl içerisinde yüzde 3-4'e çıkarmayı planladıklarını dile getirdi.

Not artırımı gelene kadar pozisyon değiştirmeyecek

Ömer Yenidoğan, bu yıl BIST'te yüzde 12-17 arasında bir prim beklediklerini ve bu beklentiye not artırımının dahil olduğunu ifade ederken, not artırımı olana kadar da TEB Portföy olarak portföylerde bir değişiklik yapmayı düşünmediklerini kaydetti. Kredi notu artırımından sonra çok sert olmasa da düzeltme olmasını beklediklerini ancak, Avrupa Birliği, ABD ile ilişkiler, Ortadoğu'daki konumu başta olmak üzere Türkiye'nin olumlu hikayesinin devamını beklediklerini söyleyen Yenidoğan, konuya yönelik şunları söyledi: "Aslında not artışına fazla angaje olmuş durumdayız. Eğer kendi krizimizi yaratmazsak, bir not artışı olsa da olmasa da Türk sermaye piyasaları bu yıl çok ciddi bir ivme kazanacak. Cari açık sorunumuz var ama, bunun finansmanında sorun yok. İç tasarrufları arttırmak amacıyla Bireysel Emeklilik Sistemi için getirilen teşvikler, enerji maliyetlerinin azaltılmasına yönelik adımlar cari açık konusunda önemli gelişmelerdir. Türkiye bize göre artık bir platoya çıkmış durumda. Biz bu yıl S&P'den olmasa da Moody's'den not atışı bekliyoruz."

Yel değirmeniyle kavgamız bitti

Yıllar yılı portföy yönetim şirketleri olarak mevduata olan ilgi düşünüldüğünde adeta 'yel değirmenleri'yle kavga ettiklerini kaydeden Ömer Yenidoğan şöyle devam etti: "Faizlerdeki düşüyle birlikte artık mevduata olan ilgi yavaş yavaş yatırıma yöneldi. Bugünlerde mevduatı tercih etmeyenler risk vadelerini ve algılarını değiştirdiler. Mevduat artık kimseyi kesmiyor. 10 yıldır bu görevdeyim, ilk kez bir müşterinin bizi arayıp görüşmek istediğine tanık oldum. Yılbaşından bu yana yurtiçinden gelen rakamlarımızda yüzde 30 büyüme kaydettik. Biz TEB Portföy olarak yüzde 11 pazar payına sahibiz. Son 3 yılda da getiride ilk 5'e girdik.