Bristish Airways grevine engel

İngiltere'de Yüksek Mahkeme British Airways çalışanlarının grev kararına itirazı kabul etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - İngiltere'de Yüksek Mahkeme, British Airways (BA) yönetiminin, çalışanların Mayıs ve Haziran aylarında ayrı ayrı dönemde toplam 20 gün greve gitme kararına itirazını kabul etti.

BA yönetimi, çalışanların geçen hafta aldığı 20 günlük grev kararı için yapılan oylamada "usulsüzlük" olduğu gerekçesiyle İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Yüksek Mahkeme'de, grev kararının uygulanmaması için dava açmıştı.

Yüksek Mahkeme, BA yönetiminin gerekçesini bugün aldığı kararla haklı buldu. Mahkeme kararının ardından BA yönetiminin yaptığı açıklamada, "Müşterilerimize bu haksız grevin yapılmayacağını memnuniyetle duyururuz" denildi.

İş güvenliği ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen BA çalışanlarının sendikası "Unite", 18-22 Mayıs, 24-28 Mayıs, 30 Mayıs-3 Haziran ve Haziran'da da 5 gün olmak üzere çalışanların işbaşı yapmayacağını duyurmuştu. BA yönetimi, bu grevin havayolu şirketine zararının 140 milyon sterlini bulabileceğini açıklamıştı.

BA çalışanlarının sendikası ile BA yönetimi arasındaki anlaşmazlık geçen yıldan bu yana sürüyor. BA yönetiminin sunduğu yeni öneriyi sendika bu ay başında reddederken, BA çalışanları en son geçen mart ayında greve gitmişti. British Airways, geçen yıl 1987 yılında özelleştirildiğinden bu yana en büyük zararını açıklamıştı.

Havaalanları uçuşlara açıldı

Bu arada, dünden bu yana İzlanda'daki yanardağ patlamasından olumsuz etkilenen İngiltere'nin hava sahası uçuşlara açıldı.

Ülkenin en yoğun havaalanları olan ve başkent Londra yakınında bulunan Heathrow ve Gatwick havalimanlarından karşılıklı uçuşlar yapılıyor.

İngiltere'nin kuzeyindeki Belfast, Glasgow, Edinburgh, Aberdeen ve Prestwick gibi havaalanları da açılırken, ülkenin ortasındaki Manchester, Liverpool havaalanlarından da karşılıklı uçuşlar yapılıyor. Ancak havaalanlarının açılmasına karşın uçuşlarda aksamalar oluyor; dolayısıyla yetkililer yolculara seyahat etmeden önce havayolu şirketleriyle irtibata geçmelerini tavsiye ediyor.

Meteoroloji yetkilileri, yarından sonra rüzgarın yön değiştirmesiyle kül bulutlarının İngiltere üzerindeki etkisinin tamamen azalacağı tahmininde bulunuyor. Yetkililer ayrıca, İzlanda'daki yanardağ patlaması sonucu oluşan kül bulutlarının etkisini yitirmesinin 4 ayı bulabileceğine ve bu süre içinde hava sahası olumsuz etkilenen ülkelerin havaalanlarını dönem dönem kapatmak zorunda kalacağına dikkati çekiyor.

İzlanda'daki "Eyyafyallayöküll" yanardağının 20 Mart'ta patlamasından en çok etkilenen ülkelerden biri olan İngiltere'nin hava sahası geçen ay 6 gün kapalı kalmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir