BTK, 'kontörden TL'ye geçişte gizli zam' iddiasını araştırıyor

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, BTK'nın gelen uyarıları ihbar kabul ederek soruşturmaya başladığını duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yasadışı dinleme iddialarıyla ilgili olarak, "GSM şirketinin kurumsal olarak sorumluluğu varsa, gereği yapılacaktır" dedi. Bakan Yıldırım, kontörden TL'ye geçişte gizli zam yapıldığı iddialarını ihbar kabul ettiklerini ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) araştırmalarını sürdürdüğü bilgisini verdi.

Yıldırım, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri ve gazetecilerle bir araya toplantıda geldiği toplantıda soruları yanıtlarken, geçmişteki kadar yoğun olmasa da yasadışı dinleme girişimlerinin olduğunu anlattı. Olayın adli boyutu olduğunu, bir GSM şirketindeki bazı kişilerin olaya karışmasının kendilerini yakından ilgilendirdiğini belirten Bakan Yıldırım, şunları söyledi:

"Bu konuda düzenleyici kurumun ne gibi ilave tedbirler alacağı o zaman netlik kazanacak. Şu aşamada yeterli bilgi henüz bizde değil çünkü konu yargıya intikal etmiştir. Takip ve izleme sürecinden sonra bu noktaya gelmiştir. GSM şirketinin kurumsal olarak sorumluluğu varsa, gereği yapılacaktır."

Yasadışı dinlemelerle ilgili ilk düzenlemenin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) kurulmasıyla yapıldığını, bunun suç olduğu ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapis öngörüldüğü, bunlardan elde edilen bilgilerin delil olarak kullanılamayacağının hükme bağlandığını anlatan Yıldırım, dinlemenin herkes için aynı mağduriyetleri doğuran konu olduğunun altını çizdi.

Yıldırım, cezaların artırılması yönünde önemli bir tasarının Adalet Bakanlığı tarafından hazırlandığını ve cezaların artırıldığını kaydederek, "Şu anda şikayeti olanlar var ancak, 'şikayet et' denildiğinde kimse gitmiyor. Şu anda şikayetin değerlendirilmesi isteğe bağlı. Kişiye bağlı olmaktan çıkarıp kamu davasına dönüştürme yönünde çabalar. TİB'in kurulmasıyla birlikte, esasen bu yasadışı dinlemeler izlemeler büyük oranda kontrol altına alındı" diye konuştu.

TT'nin kamuda kalan payı

Yıldırım, 2005 sonunda Türk Telekom'un yüzde 55'inin blok halinde satışıyla, yüzde 45'ının kamuda, yüzde 55'i özel sektörde bulunduğu yapı oluştuğunu, daha sonra yüzde 15'lik kısmının halka arzı şeklinde satıldığını hatırlattı. Şu anda kamunun elinde yüzde 30'luk hisse olduğunu dile getiren Yıldırım, "Bundan da belirli bir miktarın, henüz karar verilmedi miktarına, halka arz şeklinde özelleştirilmesi düşünüyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı çalışma yapıyor. Hariri'nin gelmesiyle gündeme gelen bir konu değil. Hangi oranda, hangi yöntemle yapılacağı konusu görüşülmeye devam ediyor. Hariri Grubu'nun bir teklifi var; 'bize yüzde 10 kadar hisse blok halinde verilirse, biz ona belirli bir prim vermek suretiyle talibiz' diye" dedi.

Yıldırım, üçüncü köprü ile ilgili çalışmaları tamamladıklarını bildirerek, üçüncü köprü ve onun çevre yolları bağlantı yollarının, 1992 yılında Devlet Planlama tarafından yatırıma alınmış bir proje olduğunu, yatırım programına teklif edildiğini ve o günden bu yana üzerinde çalışma yapıldığını anlattı.

Bundan sonraki süreci yakında açıklayacaklarını belirten Yıldırım, "Orada da adım atacak bir noktaya geldik. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili daha fazla detayı kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

İDO ve Marmaray

Bakan Yıldırım, İDO'nun özelleştirmesine ilişkin olarak da, mevcut mevzuat çerçevesinde yabancıya satışın mümkün gözükmediğine değinirken, "Azınlık hissesi olarak İDO'nun böyle bir ortaklığa girmesinde engel yok. Kontrolü yabancıya verecek şekilde bir işlem şu anda uygun gözükmüyor" dedi.

Denizcilik sektöründe ÖTV'siz yakıt verdiklerine işaret eden Yıldırım, şu ana kadar sektöre 1,6 milyar liralık destek verdiklerini ve herhangi bir istismar yaşanmadığını vurguladı.

Yıldırım, gemi inşaat sektörüne ağırlıklı askeri projeler olmak üzere 2,2 milyar dolarlık sipariş verildiğini ve bunun sektöre "nefes aldıracak" adım olduğunu kaydederek, Ziraat Bankası'nın sektörle yoğun çalışma içinde bulunduğu, desteklerin hangi yönde gelişeceğine karar verileceğini söyledi.

Marmaray'ın birim fiyatlarla yapılan bir proje olduğunu aktaran Yıldırım, burada gecikmenin "ana unsuru"nun arkeolojik kazılar olduğunu kaydetti.

Yıldırım, arkeolojik kazıların bittiğine ve çalışmaların hızlandığının söylenebileceğine dikkati çekerek, projenin şu anda yüzde 59'unun bittiğini, 2010 sonu itibariyle projeyi tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

BTK, cepte gizli zammı araştırıyor

Kontörden TL'ye geçişin vatandaşın lehine bir uygulama olduğuna işaret eden Yıldırım, operatörlerin gizli zam yaptığı yönünde bilgilerin kendilerine ulaştığını ve bunları ihbar kabul ettiklerini, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) araştırmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Bakan Yıldırım, arabağlantı ücretlerinde "daha düşecek sınır kalmadığını" kaydederek, "Bu arabağlantı ücretleri, 2011 için de geçerli olacak. 2011'de herhangi bir düşüş söz konusu değil. 2010 için yapılan düzenleme 2011 içinde de geçerli olacak" dedi.

THY hisselerinin satışına ilişkin soru üzerine Yıldırım, Özelleştirme İdaresi'nin THY ile ilgili çalışma yaptığına değinerek, kamunun ortak olduğu kuruluşlarda büyük hisselerle kamu varlığının devam etmesini istemediklerini ancak, THY ve bayrak taşıyıcılar gibi stratejik kuruluşları tamamen özele terk etmenin doğru olmadığını düşündüklerini ifade etti.

Yıldırım, Bingöl, Iğdır, Ağrı havaalanlarının bu yıl sonunda, Şırnak, Yüksekova havaalanlarının 2011-2012'de tamamlanacağını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir