BTK Başkanı'ndan 'şebeke krizi' eleştirilerine yanıt

BTK Başkanı Acarer, deprem sonrası şebekelerde yaşanan tıkanıklığın eleştirilmesine tepki gösterdi. Acarer, "Baz istasyonlarını engelliyoruz, sonra da şikayetçi oluyoruz. Bu sadece Türkiye'de değil." dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "Yapılan hesaplamalara göre 2020 yılındaki data hacmi, 2013 yılına göre tam 44 kat artacak" dedi. 

Acarer, "9. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı"nın açılışında, ilginç bir sektörün düzenleyici kurumlarında görev yaptıklarını belirterek, çalıştıkları sektörlerin Türkiye'nin kalkınmasına azami katkı sağlamasını istediklerini söyledi. 

"Baz istasyonlarını engelliyoruz, sonra da şikayetçi oluyoruz"

Sabitte fiber, mobil ve baz istasyonu kapasitesinin geliştirilmemesi halinde birkaç yıl sonra data trafiğindeki artışın bu şekilde artmaya devam ettiği sürece, şebekede tıkanmalar meydana geleceği öngörüsünde bulunan Acarer, şunları kaydetti: 

"Geçen hafta deprem oldu, herkes telefona sarıldı ve şebekede ciddi tıkanmalar meydana geldi. İnsanlar şikayet etmeye başladı. Bir taraftan fiber kazdırıyoruz, öbür taraftan baz istasyonlarını engelliyoruz, sonra da şikayetçi oluyoruz. Bu sadece Türkiye'de değil, başka ülkelerde de geçerli. Şebekeyi mutlaka çok hızlı şekilde geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum." 

"2020'de data hacmi 44 kat artacak"

Bilişim sektöründe çok hızlı gelişmeler yaşandığına işaret eden Acarer, bu sektörde farklı sistemlerin kullanım sürecinin çok hızlı değiştiğini vurguladı. 

Acarer, yapılan hesaplamalara göre 2020 yılındaki data hacminin 2013 yılına göre 44 kat artacağını belirterek, artık genişbant sınırının tanımını yapamaz hale geldiklerini söyledi. 

"AB'deki operatörlerin kârları 300 milyar dolardan, 240 milyar dolara düşecek"

Bilişim sektöründe yetişmiş eleman ihtiyacının varlığına da dikkati çeken Acarer, "İhraç ürünleri, tarım, tekstil, maden ağırlıklıysa bunların hesabı yapılıyor ve bunun ihraç bedelinin kilogramı 1,5 dolar. Yani, 1000 tonluk ürünü ihraç ederseniz 1,5 milyon dolar alırsınız. Fakat, bir flaş belleğin içindeki yazılımla, aslında o milyonlarca dolar gelir temin edilmesi mümkün" diye konuştu. 

Bu süreçte çok hızlı şekilde değişim yaşandığını aktaran Acarer, 5 yıl içinde AB'deki sabit ve mobil operatörlerin karlarının 300 milyar dolardan, 240 milyar dolara düşmesinin beklendiğini söyledi. 

"Yetişmiş elemana ihtiyaç var"

Tayfun Acarer, Türkiye'de sadece son 2 yıl içinde, toplam işletmelerin gelirleri içinde "sesin" payının yüzde 75'ten yüzde 65'e düştüğünü belirterek, data ve servis gelirlerinin ise yüzde 14'ten yüzde 21'e yükseldiğini kaydetti. 

Bu dengelemeyi çok iyi şekilde takip etmek gerektiğini vurgulayan Acarer, yetişmiş elemana duyulan ihtiyaca dikkati çekti. 

"Nitelikli insanları değerlendiren işletmeler, kârlarındaki düşüşü artıya çevirebilir"

Bilişim Sanayicileri Derneği'nin (TÜBİSAD) son 3 yıldır yayımladığı rapora göre sektörde en önemli ihtiyacın, yetişmiş eleman olduğunu dile getiren Acarer, şunları aktardı: 

"Bir taraftan iş bulmakta zorlanan elemanlar, öbür tarafta da yeterli kalifiye eleman bulamayan iş yerleri… Bu son derece önemli bir konudur. Bu konuda bizim ihtiyaç duyduğumuz elemanı çok hızlı şekilde yetiştirmemiz gerekir. Bilişim sektörü gerçekten değişikliklere yol açıyor. Bilişim sektörü, niteliksiz işlerde iş kaybına yol açıyor fakat nitelikli işlerde de ihtiyaç ortaya çıkartıyor. Bu nedenle bilişim sektörünü ve bu sektördeki nitelikli insanları değerlendiren işletmeler, bu süreci karlarındaki düşüşü artıya çevirme olanağına sahip olacaklardır. 

Bildiğiniz gibi Whatsapp, 5 yıl önce 2 kişiyle kuruldu. Satılırken 55 kişiydi ve 19 milyar dolara satıldı. Steve Jobs'un dediği gibi, 'Ben kişilerin istemlerine göre hareket etmedim hiçbir zaman. Ben kişilerin istemlerini değiştirecek gelişmeleri hedefledim." 

Bu konularda ilginizi çekebilir