Bu bal başka bal

Maydanozdan beslenen arıların ürettiği bal, besin ve güç kaynağı olması nedeniyle yarış atlarına da yediriliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
HATAY - Bağırsakları çalıştırıcı, sindirimi kolaylaştırıcı ve kan akışını hızlandırıcı özellikleriyle salataların vazgeçilmezi arasında yer alan maydanozdan yoğun olarak beslenen arıların ürettiği bal, besin ve güç kaynağı olması nedeniyle yarış atlarına da yediriliyor.
 
1-143.jpg
 
Türkiye'nin maydanoz ihtiyacının yaklaşık yüzde 35'ini karşılayan Hatay'da, iç piyasanın yanı sıra yurt dışına da ihracatı yapılan maydanoz, son yıllarda üretimine başlanan balıyla da adından söz ettiriyor.
 
Ülkenin maydanoz üretiminde ilk sırada yer alan Hatay'da yapımına başlanan "maydanoz balı" amino asitlerin yüksekliği ve bol miktarda polen içermesi nedeniyle önemli bir besin ve güç kaynağı arasında yer alıyor.
 
[PAGE]
 
Hatay Arı Yetiştiricileri Birliği (Hay-Bir) Başkanı Mehmet Ekici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 yıl önce bölgede çok fazla bulunan maydanozdan farklı şekilde nasıl yararlanılabileceği konusunda girişimde bulunduklarını ve bu kapsamda bölgede arıcılığı geliştirerek bal üretimine başladıklarını kaydetti.
 
2-139.jpg
 
Üretimin en fazla yapıldığı İskenderun ilçesine bağlı Arsuz beldesi ile Samandağ ilçesinde, maydanoz üretim alanlarının yakınınına yerleştirilen kovanlarda bal üretimi yapıldığını ifade eden Ekici, 15 Mayıs-15 Haziran dönemlerinde 100 tona kadar bal alabildiklerini söyledi.
 
Maydanozdan beslenen arıların yaptığı balın diğer ballardan farklı özelliğinin olduğunu vurgulayan Ekici, şu bilgileri verdi:
 
 
[PAGE]
 
"Maydanoz balı çok çabuk kristalize oluyor, bu da içerisinde bol miktarda erimiş polen olmasından kaynaklanıyor. Bu balın içerisinde amino asitler daha yüksek. Kestane balına yakın prolin değeri var. Maalesef bilinmediği için çok fazla tüketimi yok. Ancak besin değeri ve güç kaynağı açısından yüksekliği nedeniyle özellikle yarış atlarına bu baldan yediriliyor. Amino asitler açısından yüksek olan maydanoz balımız çok bilinmediği için yarış atları bunun nimetlerinden faydalanıyor. Büyük efor sarf eden yarış atlarına yedirilen bu bal, onlara önemli bir besin ve güç kaynağı oluşturuyor."
İçerisindeki erimiş haldeki polenin maydanoz balını diğer ballardan üstün kıldığını dile getiren Ekici, "Çam balı da güzel bir bal, farklı amino asitlerle yüklü ve hiç polen yok. Polen olmadığı için çam balı kristalize olmuyor. Ama maydanoz balı bir hafta içerisinde kristalize oluyor bu da içerisinde bol miktarda polen bulunmasından kaynaklanıyor" diye konuştu.
 
3-124.jpg
Mamaya ve süte karıştırılarak çocuklara da verilebilen maydanoz balının çok besleyici olduğunu belirten Ekici, tadı çok güzel olan bu balla limonata yapılabileceğini de anlattı.
Mehmet Ekici, tanıtılması için çaba gösterdikleri bu balı sadece atların değil insanların da mutlaka tüketmesi gerektiğini sözlerine ekledi.