Bu futbolla AB'ye girilmez

Bağış, "Çimleri yolduk, Türkiye olarak futbolda AB standardında bir devrim başlatmalıyız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Devlet Bakanı ve Başmüzakareci Egemen Bağış, futbola Avrupa Birliği (AB) standardı istedi.

Egemen Bağış, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor'un Avrupa kupalarından elenmesine isyan ederek, Türk futboluna AB standardı istedi. "En iyi takımlarımız Avrupa'nın 3. sınıfına eleniyorsa, çimleri yoluyorsak yolumuzun doğru olmadığı açıktır" diyerek sitemde bulunan Bağış, şunları kaydetti:

"Bu futbolla AB'ye zaten girilmez. Futbolda da bir AB devrimine ihtiyaç var. Muhalefet soracak AB ne işe yarar? İncire, üzüme yarar mı? En azından futbola yarasın. Bu futbolla zaten AB'ye giremeyiz. Kulüpler milyonlar döküyor. Yabancı futbolcu geliyor. Sonuç sıfır. Avrupa kupalarında yokuz. Dünya kupasında yokuz ve uzun zamandır yokuz. Dünya Kupası'nda Güney Afrika'da yolu Türkiye'den geçmiş en az 40 oyuncu ve antrenör vardı. Türkiye'ye gelip başarısız oldular iddiasıyla arkalarından teneke çalarak uğurlanan antrenörler Löw, Del Bosque ve Hiddink kupada adeta karşı karşıya geldi. Bu kadar tesadüf olmaz. Ama bu teknik adamların ve oyuncuların ülkemize kalıcı bir şey veremediğini ya da alamadığımızı gördük."

"Futbola Ajax modeli"

Dünya Kupası'nda İngiltere'nin dökülmesinin nedeninin de flash İngiliz takımlarının yabancılarla destekli olmasından kaynaklandığını savunan Bağış, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Yabancıları çıkartınca İngiliz Milli Takımı diye bir şey kalmadı. Avrupa futbolunu başarıya ulaştıran tabandan-altyapıdan örgütlenme sistemi yaratmalıyız. Bu altyapı konusu on yıllardır konuşulur ama yapılmaz. Bu kadar çok para döktükten sonra ve bu kadar başarısızlıktan sonra artık zamanı gelmiştir. Ajax modeli örneği AB'de akla gelen ilk model. Ajax 10-12 yaştan başlayarak futbolcu yetiştirir. Ajax bu işi başardı. Hollanda Milli Takımı final oynadı. İspanya ligi başka örnek. İspanya'dan kimse dışarı gitmek istemiyor. İspanyol starları kendi ülkelerinde yetişiyorlar. Dışarıdan oynamak isteyen geliyor, ama İspanyollar içeride iyi para kazandığı için dışarıda değiller. Onun için de şampiyonlar."

"İşin başına Faruk Ağabey geçsin"

Sadece erkeklere değil, kızlara da benzer imkanların sağlanmasını isteyen Egemen Bağış, şunları kaydetti:

"Dünyada bayanlar ligleri gelişiyor. Faruk Ağabey işin başına geçsin. Spordan Sorumlu Bakanımız Faruk Özak ağabey ömrünü futbola verdiği için bu projeyi en iyi yönetecek kişidir. Federasyon da projeye sahip çıkar, spor müdürlüklerimiz var. Özel sektör sponsor olur. Avrupa'dan bu altyapı işini bilen bir ya da birkaç uzman getirelim. Ajax ise Ajax, İspanya ise İspanya. Onlara Türk hocalarla destek verelim. Bu ekip ya da uzman maestro bu işi daha önce yapmış ve başarmış biri olmalı. Bu kişi ya da ekip Türkiye için 5, 10, 15 yıllık plan hazırlamalı ve uygulamaya başlamalı. Bu hocanın, ekibin günlük liglerle işi olmamalı. Bu maestro 10-12-15-17-19 yaş neyse onlarla uğraşmalı. Eğitim gören çocuklar için bunlara bağlı çocuk ligi, gençler ligi kurulabilir. Bu organizasyonun kulüplerle bir bağlantısı olması şart değil. Hatta olmaması daha iyi. Bunu federasyon altında yapabiliriz. Her vilayette bu yapılır. Yeşil sahada top oynanacak deyince kim çocuğunu yollamak istemez. Bu gençlere daha kısa, daha küçük sahalar kurulabilir. Yaş büyüdükçe saha ebadı büyür. Bunları dünya yapıyor. Bu sayede çocuklarımız mahalle aralarında yollarda değil, sahalarda top oynar. 100 bin futbolcu yetişir."

"Çimleri yolduk"

Türkiye'de futbolda devrim başlatılması gerektiğini dile getiren Bağış, "Çimleri yolduk, Türkiye olarak futbolda AB standardında bir devrim başlatmalıyız. Yoksa milyonlarca dolar yabancı hocaya, yabancı antrenöre gidiyor ve elimizde bir şey kalmıyor. En iyi takımlarımız Avrupa'nın 3. sınıf takımlarına eleniyorsa, çimleri yoluyorsak, yabancı takımlara karşı eziksek, sonra dünya Mesut Özil'i, Eren Derdiyok'u ayakta alkışlıyorsa, mevcut yolumuzun doğru yol olmadığı açıktır" diyerek sözlerini tamamladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir